روابط-ترکیه-آمریکا-متشنج‌تر-خواهد-شد-ترامپ-هر-روز-تیری-در-پای-خودش-شلیک-می‌کند

استاد سیاست بین‌الملل دانشگاه ادینبورگ معتقد است روابط پرتنشی میان آنکارا و واشنگتن حاکم است و به‌احتمال‌زیاد همه‌چیز بسیار متشنج‌تر دنبال خواهد شد.

پروفسور «جان پترسون» در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اولویت سیاست خارجی ایالات‌ متحده آمریکا، آن را در جهت ضربه به همه کشورها، به‌خصوص کشورهای خاورمیانه دانست و گفت: به نظر من به طور قطع نمی‌توان سیاست در نظر گرفته شده از سوی ایالات‌ متحده را در جهت گسترش ناامنی در خاورمیانه دانست؛ اما به طور واضح می‌توان گفت که سیاست‌های ایالات‌متحده در خاورمیانه اولویت اصلی سیاست خارجی دولت اوباما نبوده است؛ به ‌عنوان مثال عملیات ضد داعش تنها از روی اکراه و بی‌میلی و از روی ضرورت انجام شده است. در واقع اولویت اصلی اوباما آسیا و چین بوده است و به اصطلاح چرخش به آسیا نامیده می‌شود؛ به عبارتی آنچه اولویت سیاست خارجی آمریکا را شکل می‌دهد سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی از زمان و منابع از سوی آمریکا، برای ضربه و آسیب به تمام مناطق دیگر، از جمله خاورمیانه است.

در ادامه مشروح گفت‌وگو قابل مشاهده است:

روابط ترکیه با ایالات‌متحده آمریکا پس از کودتای اخیر چگونه است و آینده این روابط را چطور می‌بینید؟

به نظر می‌رسد روابط پرتنشی حاکم است و به‌احتمال‌زیاد همه‌چیز بسیار متشنج‌تر دنبال خواهد شد. در واقع پس از دیداری که جان کری در اواخر این ماه از آنکارا خواهد داشت می‌توانیم جزییات بیشتری را به دست آوریم؛ اما باید این را در نظر داشت که حتی قبل از کودتای هم روابط نگران‌کننده‌ای حاکم بوده است و دلیل آن را می‌توانیم به طور خاص، در عدم پذیرش و همراهی اردوغان در مقابل مخالفان سیاسی و به‌ویژه در آنچه قرار بود به دموکراسی ترکیه منتج شود دانست. البته اختلاف نظر بر سر تاکتیک‌های اعمالی در مقابله با داعش نیز دلیلی دیگری است که باید به آن توجه داشت.

با توجه به اینکه شواهد موجود بیانگر این است که آمریکا در جریان کودتا دست داشته، واکنش اردوغان نسبت به اوباما چگونه خواهد بود؟

به یاد داشته باشید که پایگاه هوایی اینجرلیک در جنوب ترکیه، کلید حملات هوایی ایالات‌متحده در سوریه و عراق به حساب می‌آید. همچنین دولت اوباما درخواست کرده تا این ادعا که گولن در کودتای ترکیه دست داشته است شواهدی از سوی ترکیه ارائه شود. علاوه بر این دولت اوباما عنوان کرده که این موضوع باید به‌عنوان درخواست استرداد در پرتو شواهد در نظر گرفته شود. در واقع برای اردوغان چنین القایی که ایالات‌متحده پشت کودتا بوده است به تشدید نگرانی تبدیل شده است.

آمارها نشان می‌دهد که بودجه نظامی در خاورمیانه در حال افزایش است. از آنجاکه اکثر این خریدها از ایالات‌متحده می‌آیند؛ آیا می‌توان این‌طور استدلال کرد که ایالات‌متحده به گسترش ناامنی در منطقه کمک می‌کند؟

به نظر من به طور قطع نمی‌توان سیاست در نظر گرفته شده از سوی ایلات متحده را در جهت گسترش ناامنی در خاورمیانه دانست؛ اما رک‌وپوست‌کنده می‌توان گفت که سیاست‌های ایالات‌متحده در خاورمیانه اولویت اصلی سیاست خارجی دولت اوباما نبوده است؛ به‌عنوان‌مثال عملیات ضد داعش تنها از روی اکراه و بی‌میلی و از روی ضرورت انجام شده است. در واقع اولویت اصلی اوباما آسیا و چین بوده است و به اصطلاح«چرخش به آسیا» نامیده می‌شود. به عبارتی آنچه اولویت سیاست خارجی آمریکا را شکل می‌دهد سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی از زمان و منابع از سوی آمریکا، برای ایجاد ضرر و آسیب به تمام مناطق دیگر، ازجمله خاورمیانه است.

روابط ترکیه-آمریکا متشنج‌تر خواهد شد/ترامپ هر روز تیری در پای خودش شلیک می‌کند

پیام ها

نظرتان را بیان کنید

پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد