نهاد حمایتکننده رسانههای آزاد افغانستان«نی» با ابراز نگرانی از شیوع ویروس کرونا میگوید که با محدود شدن فعالیتهای رسانهای و عدم چرخش اطلاعت در جامعه، فساد در بخشهای مالی حکومت افزایش خواهد یافت.
به گزارش افغان نیوز: مجیب خلوتگر، رییس اجرایی "نی" در مصاحبهای با آژانس افغان نیوز گفت که دسترسی به اطلاعات به دلیل گسترش ویروس کرونا محدودشده و افراد نمیتوانند به عمق قضایا پیببرند. بنابراین، کسانی که در صفوف مالی حکومت قرار دارند، با دستباز به هرگونه فساد دست می زنند.
آقای خلوتگر نگرانی این نهاد را از افزایش فساد در حکومت به دلیل محدود شدن چرخش آزاد اطلاعات و فعالیتهای رسانهای ابراز کرده و گفت: « حکومت افغانستان مفسدترین نظام شناختهشده و متأسفانه سیستمی هم ندارد که در چنین شرایط از افزایش فساد جلوگیری نماید».
به گفته آقای خلوتگر؛ گسترش ویروس کرونا جامعه باز افغانستان را که در آن چرخش اطلاعات یک اصل شناختهشده به بحران اطلاعاتی مواجه خواهد کرد و این امر باعث میشود که اطلاعات در جامعه پوشیده بماند و خبرنگاران به معلومات مورد نیاز مردم دسترسی پیدا نکنند.
رییس اجرایی نی میگوید؛ گسترش ویروس کرونا نهتنها چرخش آزاد اطلاعات را در کشور بلکه کار خبرنگاران را نیز به تهدید جدی مواجه ساخته است. بنابراین، دارندهگان اطلاعات و چرخشدهندگان آزاد اطلاعات به سکومت فرو رفته اند و مردم افغانستان به یک رکود اطلاعاتی مواجه خواهند شد.
آقای خلوتگر در پاسخ به این پرسش که در حاشیه قرار گرفتن کار اطلاعرسانی چقدر میتواند زمینه را برای شایعهپراکنی فراهم نماید گفت که مردم افغانستان مطابق ماده 50 قانون اساسی از حق دسترسی به اطلاعات به گونه بسیار وسیع و با محدودههای اندک برخوردارند و حقدارند که به هرگونه اطلاعات دسترسی داشته باشند. اما وقتی زمینه دسترسی به اطلاعات و آگاهی محدود میشود، زمینه شایعهپراکنی در شبکههای اجتماعی خود بخود مساعد میگردد.
رییس اجرایی نی تأکید کرد که با فراهم شدن زمینه برای شایعهپراکنی، اطلاعات نادرست و غیر واقعی درباره مسائل مختلف ازجمله ویروس کرونا به خورد مردم داده خواهد شد و این روند بیشترین آسیب را به اطلاعات واقعی خواهد رساند.
او افزود که گسترش ویروس کرونا و قرنطینه شدن فعالیتهای رسانهای ثبات و ضمانتهای شغلی خبرنگاران را نیز به خطر مواجه کرده و دستباز به کارفرمایان داده است که کار خبرنگاران را در شرایط کرونایی تعطیل و یا آنان را در انتظار کار با معاش اندک و یا هم بدون معاش قرار دهند.
آقای خلوتگر تأکید نمود که حکومت باید مانند سایر دولتها که بخشهای خصوصی را در شرایط بحران کرونا حمایت مالی میکنند، رسانهها را کمک مالی نماید تا خبرنگاران ثبات شغلی داشته باشند.
رییس اجرایی نی در مورد فعال نگهداشتن چرخش آزاد اطلاعات در شرایط بحران کرونا در کشور گفت: برای اطلاعرسانی و چرخش آزاد اطلاعات در جامعه باید صاحبان رسانه و خبرنگاران از وسایل ارتباطات جمعی مجازی یا روی خطی استفاده نمانید تا ازیکطرف خودشان از مبتلا شدن به ویروس کرونا در امان بمانند و از سوی هم اطلاعات در جامعه به گونه نسبی چرخش آزاد داشته باشد.
به باور آقای خلوتگر، مطابق اصول حرفهای کار خبرنگاری هیچ کار و فرآورده اطلاعاتی به جان خبرنگار نمیارزد و حفظ جان خبرنگاران در اولویت قرار دارد که باید از سوی صاحبان رسانهها و خبرنگاران این اصل رعایت شود.
خلوتگر گسترش ویروس کرونا را در کنار خشونتها علیه خبرنگاران مانع اطلاعرسانی دقیق در کشور دانسته و گفت که از سوم ماه می سال 2019 میلادی تا سوم ماه می امسال، 92 مورد خشونت علیه خبرنگاران به دفتر نی ثبتشده است که از این میان 7 مورد قتل، 54 مورد تهدید به مرگ خبرنگاران و مواردی هم شامل جراحت، ضرب و شتم، بازداشت موقت و اختطاف خبرنگاران میشود.
این درحالی است که رسانهها و خبرنگاران در افغانستان با چالشهای گوناگونی دستوپنجه نرم میکنند. بهتازگی کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان نیز گفته است که در سال 2019 دستکم چهل رسانه به دلیل مشکلات مالی از فعالیت بازمانده و دهها خبرنگار کارشان را از دست دادهاند.
پیام ها