ایالات متحده و ایران قرار است امروز دومین دور گفتگوهای خود را درباره برنامه هستهای تهران از سر بگیرند؛ مذاکراتی که با میانجیگری کشور عمان و در شهر رم، پایتخت ایتالیا برگزار میشود. وزارت خارجه ایران از سفر سید عباس عراقچی، وزیر خارجه این کشور به کشور رم خبر داد.
به گزارش افغان نیوز: در این گفتگوها، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه امریکا در امور خاورمیانه، نمایندگی کشورشان را بر عهده دارند.
براساس گزارشها، این مذاکرات، پس از توقفی چند ساله، به عنوان نخستین گفتگوهای سطح بلند میان دو کشور از زمان خروج دولت پیشین امریکا به رهبری دونالد ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ تلقی میشود.
خروج ترامپ از توافق، موسوم به برجام، در آن زمان تنشها میان واشنگتن و تهران را به سطح تازهای رساند و موجب ازسرگیری تحریمهای گسترده اقتصادی علیه ایران شد.
حالا که ترامپ دوباره به قدرت بازگشته، کارزار موسوم به «فشار حداکثری» علیه ایران را بار دیگر در پیش گرفته است. با این حال، او در تازهترین اظهاراتش تأکید کرده که تمایلی به اقدام نظامی ندارد و گمان میکند که ایران مایل به گفتگو است.
در مقابل، تهران هم موضع محتاطانهای اتخاذ کرده است. عباس عراقچی با اشاره به فضای موجود گفت که از سوی امریکا «پیامهایی متناقض» به گوش میرسد و این پیامها روند گفتگوها را دشوار میسازد.
تهران همواره تأکید کرده که برنامه هستهایاش اهداف صرفاً غیرنظامی و صلحآمیز دارد و اتهامات کشورهای غربی مبنی بر تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را بیاساس میداند.
در همین حال، فشارهای دیپلماتیک بر ایران همچنان ادامه دارد. مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، از کشورهای اروپایی خواسته تا نسبت به فعالسازی «مکانیسم ماشه» اقدام کنند. این مکانیسم، در صورت فعالسازی، میتواند منجر به بازگشت همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران شود، اگر ثابت شود که تهران به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند نبوده است.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در گفتگویی با روزنامه فرانسوی لوموند هشدار داده است که ایران از نظر فنی «فاصله زیادی» با توانایی ساخت بمب اتمی ندارد. این اظهارات، زنگ خطر را برای قدرتهای جهانی به صدا درآورده و نشاندهنده حساسیت شرایط موجود است.

پیام ها