آژانس-افغان-خبر

سرویس : اقتصادی | کد خبر : 11130 | تاریخ : 1397/10/04-09:43:32 |پرینت

افغانستان سالانه ۱۰ هزار تُن ماهی تولید می‌کند

افغانستان-سالانه-۱۰-هزار-تُن-ماهی-تولید-می‌کند
رییس عمومی مالداری و صحت حیوانی کشور می‌گوید؛ افغانستان سالانه به صورت تخمینی حدود ده‌هزار تن ماهی تولید می‌کند که نسبت به نیازمندی کم می باشد.

به گزارش افغان نیوز: سیدمجدود ریحان، رییس عمومی مالداری و صحت حیوانی می‌گوید: «فارم‌های تولیدی ماهی و دریاهای کشور سالانه تخمیناً در حدود ده‌هزار تن ماهی را تولید و مردم از آن استفاده می‌کنند، که این میزان تولید در سال‌های کم شدن آب و بیش‌تر شدن آب فرق می‌کند.»

آقای ریحان می‌گوید که شمار فارم‌های ماهی در افغانستان به دو هزار می‌رسد که بیش‌تر آن در ولایت‌های قندهار، هلمند، ارزگان، ننگرهار، لغمان، بلخ و نیمروز موقعیت دارند.

در همین حال، خلیل‌الله فروغ آمر فارم تکثیر ماهی قرغه می‌گوید که فارم قرغه یگانه فارم تکثیری ماهی در سطح کشور می‌باشد. آقای فروغ گفت: «در نظر داریم که در سال آینده سه فارم تکثیری دیگر را در ولایت‌های بلخ، ننگرهار و بامیان نیز بسازیم. در حال حاضر در فارم قرغه دو نوع ماهی را پرورش می‌دهیم، ماهیان سرد‌آبی و ماهیان گرم‌آبی. بخش سردآبی چند سال است که فعالیت می‌کند اما بخش گرم‌آبی ما امسال فعال شده است.»

به قول او، در بخش ماهیان سردآبی هفت‌هزار ماهی «استاک مادری» تحت پرورش و آماده‌ی نسل‌گیری می‌باشند و سه هزار ماهی دیگر آن در سال آینده آماده‌ی تخم‌گذاری می‌شوند. هم‌چنین حدود ۲۰ هزار ماهی گرم‌آبی نیز در این فارم تحت پرورش قرار دارد و در سال آینده آماده تکثیر می‌شود.

خلیل‌الله فروغ، آمر فارم تکثیری قرغه گفت: «در ده سال گذشته این فارم توانسته است سه میلیون جوجه ماهی را در بند های نغلو، قرغه، سلما، دریای پنجشیر، دریای کنر و دریای سالنگ رها و هم‌چنان برای فارم‌داران توزیع نماید. هدف این کار، تکثیر ماهی و جلوگیری از بین رفتن نسل ماهی است. فارم ماهی قرغه پنجاه سال پیش به منظور تکثیر ماهی، آموزش فارم‌داران، ارایه مشورت تخنیکی و توسعه صنعت ماهی‌پروری در کشور ایجاد شد.»

آقای فروغ می‌افزاید؛ هر گاه امکانات لازم فراهم شود، این فارم تا ۴۰۰ هزار چوچه‌ماهی تولید می‌کند و می‌تواند در حدود ۳۰۰ هزار چوچه به فارم‌داران توزیع کند. به گفته‌ی او، اگر ده میلیون از جمعیت کشور به فرهنگ ماهی‌خوری عادت پیدا نمایند و هر نفر هفته‌ی یک‌بار به اندازه‌ی ۲۵۰ گرام ماهی مصرف کند، نیاز و ضرورت یک ساله کشور به ۱۲۰ هزار متریک تن ماهی می‌رسد.

اما این در حالی است که محمدادریس روفی، رییس عمومی مالداری می‌گوید که در افغانستان، فرهنگ مرغ‌خوری بیش‌تر از ماهی‌خوری مروج است و به این خاطر، افغانستان با ادامه‌ی این روند، نیاز زیاد و حتمی به این میزان ماهی ندارد. وی می‌گوید که تلاش‌های وزارت زراعت برای ترویج ماهی‌پروری گسترده شده و این تلاش‌ها ادامه می‌یابد.