به گزارش افغان نیوز: در اعلامیه ریاست اجراییه حکومت وحدت ملی آمده است که کشورها و ملتها با فرهنگ، ارزشها و داشتههای تاریخی و تمدنی آنها شناخته میشوند، مردم افغانستان وارث یکی از بزرگترین تمدنهای بشری اند و به گواهی تاریخ، هرات یکی از نامها و کانونهای کهن فرهنگ، دانش و ادبیات این حوزه تمدنی شمرده میشود. جشنها و مناسبتهای فرهنگی زیادی در توالی قرنها در این حوزه پایه گذاری شده و الگوهای ماندگاری از تسامح، تساهل، همسویی و همگرایی را به جامعه بشری معرفی کرده است.
با آنکه چهار دهه ارزشهای فرهنگی و داشتههای مادی و معنوی کشور ما نیز از آسیبهای ناشی از جنگ و خشونت در امان نمانده و پرداختن به مسایل فرهنگی به حاشیه رانده شده بود، اما با آغاز روند جدید در سال 2001 مناسبتها و رویکردهای فرهنگی یکبار دیگر جایگاه خود را در فضای اجتماعی ما بازکرده و علیالرغم چالشهای موجود در دیگر بخشها، روز تا روز شاهد ابتکارات و نو آوری جوانان و نسل نو کشور در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی، هنری و ورزشی هستیم.
25 حمل نمادی از بازیابی نقش و ارزش تاریخی هرات است که هویت تاریخی - تمدنی نگین خراسان و هریوای باستان را از روی صفحات زرین تاریخ از اوستا گرفته تا شهنامه فردوسی بازنمایی میکند. هرات در حدود سه هزار سال گذشته کانون پیوندهای عاطفی و فرهنگی ميان مردمان این خطهی باستانی و افتخار آفرين بوده و همزمان این شهر بزرگ به عنوان مرکز داد و ستد تجاری میان آسیای میانه، خاورمیانه، شبه قارهی هند و اروپا، بستر رشد و پویایی فرهنگی و علمی این حوزه و فلات پیرامونی آن را فراهم کرده و کثرتگرایی فرهنگی را میان اقوام مختلف اساس گذاری کرده است.
ویژگیهای کمنظیر هرات در بین شهرهای بزرگ حوزهی تمدنی ما، این شهر را در درازای سدهها به عنوان یکی از کانونهای مهم و ارزشمند سیاست، حکمت، فلسفه و عرفان نیز در حافظه تاریخی ملتهای منطقه ماندگار ساخته است.
انتخاب 25 حمل به عنوان روز سه هزارسالگی هرات در سال 1394 خورشیدی از سوی شماری از جوانان، فرهنگیان و فعالان جامعهی مدنی ولایت هرات راه اندازی شد و در چهار سال گذشته با استقبال پرشور و فراگير مردم این ولایت روبرو شد و بازتاب گستردهیی در سطح کشور درپی داشت.
در سالهای پسین با چالشهای زیادی در بخشهای مختلف روبرو بودهایم، تأمین صلح و امنیت سرتاسری در کشور هنوز برای بسیاری از شهروندان افغانستان رویاهای ناب و دست نیافتی شمرده میشود. فقر، نابرابری، تبعیض و برتری طلبی هنوز در کشور ما به صورت گسترده وجود دارد اما مردم، به ویژه جوانان و نسل نو کشور، همان گونه که در صفوف نیروهای دفاعی و امنیتی از سرزمین زیبای مان جانبازانه دفاع میکنند، با عزم راسخ جشنها و مناسبتهای فرهنگی و تاریخی خویش را در گوشه و کنار کشور جشن میگیرند.
این نسل نو افغانستان است که با برپایی جشن نوروز و میله گل ارغوان میله گل نارنج، گل سیب و... مخالفت خود با خشونت، افراطیت و واپسگرایی را تبارز میدهند که در همین راستا برگزاری جشن روز هرات سرآغاز فصل همگرايى و کثرت باوری فرهنگی در کشور را نوید میدهد.
ابتکارات و نوآوریها و ایستادگی ستودنی هراتیان در عرصههاي آزادي خواهي، جهاد، مقاومت و حماسه آفريني و دفع تجاوزات بيروني، در چهل سال گذشته الگوهای خوب و قابل نمونهبرداری برای دیگر ولایت های کشور نيز ميباشد.
از آنجاییکه روز هرات امسال با جاری شدن سیلابها در بخشهایی از کشور، به ویژه ولایت هرات، همزمان بوده است، برنامههای مرتبط با روز هرات نیز به شکل متفاوتتر از سالهای گذشته برگزار میشود و به این مناسبت ابتکارات و برنامههایی در راستای کمک رسانی به آسیب دیدگان و دستگیریهای بشردوستانه و انسانی در نظر گرفته شده است.
حکومت وحدت ملی، از طریق نهادهای محلی و مرکزی کوشیده است تا به آسیب دیدگان و قربانیان رویدادهای طبیعی از جمله سیلابهای ویرانگر اخیر در ولایت هرات رسیدگی کند. کمیته آمادگی مبارزه با حالات اضطرار که مستقیمأ زیر نظر رییس اجراییه کشور فعالیت دارد، موظف شده است تا از تمامی امکانات دست داشته به منظور کاهش اثرات و آسیبهای سیلابهای اخیر در ولایت هرات استفاده نماید.
همچنان حکومت در حمایت و پشتیبانی از ارزشهای فرهنگی و فراهم آوری زمینههای ترویج و نهادینه كردن هرچه بیشتر ارزشهای فرهنگی در چهار سال گذشته سعی و تلاش زیادی کرده و ریاست اجراییه کشور با ایجاد کمیته اجرایی ویژه در چارچوب شورای وزیران در سه سال گذشته کوشیده است تا فعالیتهای فرهنگی و هنری در بخشهای مختلف را توسعه و گسترش داده و در راستای ظرفیت پروری و بلند بردن میزان مولدیت و موثریت برنامههای فرهنگی دولت و همچنان تقویت روحیه و انگیزه نسل جوان کشور در این زمینه گامهای عملی برداشته است.
در فرجام از برگزار کنندگان روز هرات باستان ابراز سپاس و امتنان میکنیم و برای هراتیان عزیز که ابتکارات فرهنگی و اجتماعی آنان الگوهای غیر قابل انکاری برای خلق و تقویت بسترها و پیشزمینههای تسامح، مدارا، همپذیری، عقلانیت و برابری در کشور ما را ارایه داده است،بهروزی،کامگاری و موفقیتهای روز افزون آزرو داریم.