به گزارش افغان نیوز: عبدالقادر متفی، سخنگوی وزارت معادن و پطرولیم در مصاحبه ای با خبرنگار افغان نیوز گفت که مسوولان شرکت اجرا کننده پروژه تاپی بدون کدام مشکل به ولایت های که پایپ لاین این پروژه از آن می گذرد سفر می کنند. وی افزود که بیش از دو سال از برنامه اجرایی این پروژه می گذرد اما کوچکترین تهدید امنیتی در این مسیر دیده نشده است.
آقای متفی با بیان این مطلب تصریح می کند که تاکنون گروه طالبان نیز در تطبیق پروژه گاز تاپی که از ولایت های هرات، هلمند، فراه، نیمروز و کندهار می گذرد، مشکلی ایجاد نکرده است.
سخنگوی وزارت معادن و پطرولیم می پذیرد که مشکلات وجود دارد اما چالش های امنیتی که بتوانند کار این پروژه را با مخاطره مواجه سازد، وجود ندارد.
عبدالقادر متفی علاوه می کند که کار روی موارد حقوقی و تخنیکی به صورت همزمان جریان دارد اما آمادگی ها برای ساخت و ساز پایپ لاین گاز تاپی و پاک سازی ساحات عبور این لاین به صورت کامل انجام نشده است.
سخنگوی وزارت معدن کشور خاطر نشان ساخت که بیش از ۸۵ درصد کارهای محیط زیستی و مطالعات اجتماعی این پروژه تکمیل شده است اما درصدی از پیشرفت کارها در بخش های سروی، تدارکات و مراحل مالی آن ارایه نمی کند.
وزارت معادن و پطرولیم افغانستان یادآور می شود که افغانستان با داشتن ۵ درصد سهم توانسته است مسوولیت و مسیر عبور لوله گاز تاپی را در خاک کشور به عهده بگیرد.
متفی تاکید می کند که بیشترین سهم لوله گاز تاپی یعنی ۸۵ درصد متعلق به ترکمنستان و سه کشور دیگر مثل افغانستان، پاکستان و هند هریک با داشتن ۵ درصد سهم از این پروژه مستفید می شوند.
سخنگوی وزارت مذکور اظهار داشت که پروژه تاپی مطابق به طرزالعمل های ساخته شده در بخش های تخنیکی، حقوقی و اقتصادی به پیش می رود که شرکت دی پی سی ال مسوولیت اجرایی این پروژه را بر عهده دارد.
متفی اضافه نمود که حدود یک میلیارد افغانی از هزینه ای این پروژه به دلیل کندی در روند کار و محول بعضی کارها از مرحله اول به مرحله دوم، از سوی بانگ انکشاف آسیایی کاهش یافته است.
متفی افزود؛ هرچند حکومت، حمایت مالی و امنیتی این پروژه را برای مسولان پروژه تعهد کرد است اما کارها تنها در بخش حقوقی و تخنیکی تاکنون جریان داشته است.
ازسوی هم، سخنگوی وزارت معادن و پطرولیم از تکمیل کار این پروژه در سال ۲۰۲۰ خبر می دهد و تاکید می کند که در این سال پروژه تاپی به بهره براری سپرده خواهد شد.
این درحالی است که پروژه تاپی در سال ۲۰۱۶ توسط رهبران چهار کشور شامل ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند گشایش یافت و فرایند تطبیق این پروژه هنوز ادامه دارد.