آژانس-افغان-خبر

سرویس : اقتصادی | کد خبر : 14297 | تاریخ : 1398/09/05-14:39:09 |پرینت

افزایش 3.8 درصدی هزینه پروژه‌های زیر بنایی در افغانستان

افزایش--درصدی-هزینه-پروژه‌های-زیر-بنایی-در-افغانستان
یافته‌های شفافیت زیر بناء افغانستان « کاست» از بررسی 20 پروژه زیربنایی نشان می‌دهد که 64 درصد از پروژه‌ها‌ی زیربنایی در افغانستان با تاخیر زمانی مواجه است و 3.8 درصد افزایش هزینه دارد.

به گزارش افغان نیوز: صبغت الله کریمی، رییس دارالانشاء ابتکار شفافیت زیر بناء افغانستان امروز( سه‌شنبه، 5 قوس) در دومین گزارش اطمینان‌دهی از شفافیت و پاسخگویی در پروژه‌های زیربنایی و عام‌المنفعه گفت: سروی نادرست، دیزاین ناقص، برنامه ریزی طولانی در مراحل تدارکاتی و بروکراسی غیر ضروری باعث شده است که پروژه‌ها زیربنایی افزون بر تاخیر زمانی 3.8 درصد افزایش قمیت داشته باشد.

آقای کریمی گفت که سکتور زیربنا در مرحله تدارکاتی و تطبیق پروژه و همچنان در قسمت پروژه سازی به چالش‌های جدی مواجه است که باید گام‌های اساسی برای حل این چالش‌ها برداشته شود.

کاست در دومین گزارش اطمینان‌دهی خود موضوع شفافیت و حسبادهی را به صورت عمیق در 20 پروژه‌ای زیربنایی در چهار اداره از جمله وزارت‌های ترانسپورت، شهرسازی و اراضی، انرژی و آب و شهرداری کابل مورد بررسی قرار داده است.

آقای کریمی گفت که یافته‌های این نهاد نشان می‌دهد که باورمندی سکتور خصوصی به پروسه‌های تدارکاتی کشور به دلیل طویل بودن پروسه‌های تدارکاتی، عدم شفافیت و استفاده از روش‌های قدیمی داوطلبی کمتر شده و علاقمندی اندکی برای اشتراک در روند‌ داوطلبی پروژه‌ها دارند.

او افزود: یافته‌های کاست نشان می‌دهد که روند داوطلبی به طور متوسط در 20 پروژه انتخابات شده 336 روز طول کشیده است؛ اما بربنیاد دواطلبی باز ملی این روند نباید بیشتر از 120 روز و بر اساس دواطلبی بین‌المللی بیشتر از 150 روز، طول بکشد.

ریس دارالانشاء کاست گفت که بر بنیاد یافته‌های این نهاد، دلیل اصلی سطح رقابت پایین در داوطلبی‌ها پروسه تصمیم گیری آهسته، عدم اعتماد به پروسه‌ای ارزیابی و نبود انعطاف پذیری در معیارهای داوطلبی است.

آقای کریمی می‌گوید: یافته‌های کاست نشان می‌دهد که مدیریت کیفیت در پروژه‌ها نگران کننده است و پروژه‌های در حال تطبیق از سروری نادرست، طراحی کم کیفیت، عدم تخصص در نظارت و انتخابات قراردادی‌ها فاقد ظرفیت، متاثر است.

این نهاد با در نظرداشت یافته های خود توصیه‌های مشخص برای دولت، سکتور خصوصی و جامعه‌ مدنی مطرح کرده و می‌گوید که حکومت باید به یافته‌ها و نگرانی‌های این نهاد توجه جدی داشته باشد.

ابتکار شفافیت زیر بناء افغانستان  از دولت خواست که با ایجاد روش داوطلبی در قالب سیستم تدارکات الکترونیکی و باز روند داوطلبی را در پروژه‌های زیر بنایی ببهوبد بخشد.

مصطفی مستور، وزیر اقتصاد و رییس گروه نهادهای ذیدخل ابتکار شفافیت زیر بنا افغانستان گفت که مطالعه کاست نشان می‌دهد که از سال 2004 تا سال 2018 میلادی 33 میلیارد دالر از طریق بدوجه ملی برای پروژه های زیربنای افغانستان به مصرف رسیده که این رقم، پول هنگفت را برای مصرف در قسمت زیربنایی کشور نشان می‌دهد.

به گفته آقای مستور تنها در 5 سال اخیر نزدیک به 11 میلیارد دالر از طریق بدوجه ملی در بخش زیر بنا مصرف شده است که افزون بر این جامعه جهانی نیز سرمایه گذاری چشم‌گیری را در بخش زیر بنا خارج از بدوجه ملی  مصرف کرده که تنها امریکا از سال 2002 تا کنون 133 میلیارد دالر را در بازسازی افغانستان هزینه کرده است.

 او تاکید کرد این سرمایه‌های کلان نیازمند نظارت دقیق است تا از شفاف مصرف آن در بخش زیربنا اطمینان حاصل شود.

با این همه ابتکار شفافیت زیربنا یا کاست یک ابتکار جهانی است که با هدف بهبود شفافیت و پاسخگویی در پروژه های عام‌المنفعه فعالیت می‌کند و در 17 کشور جهان فعالیت دارد. فعالیت این نهاد در افغانستان از سال 2016 میلادی آغاز شده و این درحالی است افغانستان در سال 2013 به این نهاد پویست.