به گزارش اففان نیوز: سید زمان هاشمی، رییس هیأت عامل اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان امروز( چهارشنبه، 9 دلو) در« گفتمان سکتور خصوصی و عامه پیرامون دسترسی به بازار» گفت که برای نخستین بار صادرات افغانستان در سال 2019 میلادی به یک میلیارد دالر افزایش یافته است؛ اما عدم درسترسی سریع و مداوم تاجران ملی به بازارهای بیرونی یکی از بزرگترین چالشهای سکتور خصوصی در کشور است.
آقای هاشمی دسترسی به بازارهای مناسب را یکی از اهداف استراتژیک اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان به منظور توسعه اقتصادی و افزایش صادرات در کشور دانسته و گفت: «اتقاق در 5 سال گذشته توانست بیش از 30 برنامه گفتمان ستکور خصوصی و بیش از 50 برنامه مشارکت حکومت و سکتور خصوصی را جهت انعکاس و رفع مشکلات این سکتور تدویر و نتایج ملموسی را بدست آورد».
به گفته آقای هاشمی حکومت در هماهنگی با سکتور خصوصی و نهادهای همکار در سال های اخیر جهت دسترسی به بازارهای بیرونی اقدامات جدی از جمله ایجاد دهلیزهای هوای، تدویر استراتژی ملی صادرات، ایحاد راههای ترانزیتی زمینی و عملی نمودن سیستم جادهای بین المللی تیر( TIR) در را افغانستان روی دست گرفته است.
اجمل احمدی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت در این برنامه گفت که برای نخستین بار افغانستان در سال جاری بیشتر از یک میلیارد دالر صادرات داشته است و هدف تعین شده برای صادارت در سال آیند 1.5 میلیارد دالر و برای دو سال بعد 2 میلیارد دالر تعین شده است.
آقای احمدی گفت که پنج سال پیش تاجران ملی افغانستان تنها می توانستند از مسیر پاکستان کالاهای تجارتی شان را به بیرون از کشور صادر کنند و اکنون می توانند افزون بر مسیر پاکستان از دهلیزهای هوایی، راه لاجورد، بندر چاه بهار و خط آهن ازبیکستان نیز در خارج از کشور صادر کنند.
او افزود که تاجران ملی میتوانند با فراهم شدن مسیرهای تازه تجارتی به اتحادیه اروپا، ترکیه، چین و دبی کالاهای تجارتی شان را صادر کنند و اکنون 3 تن کالا به دبی و 50 تن جلغوزه سیاه به چین همه روزه از افغانستان صادر میشود.
به گفته سرپرست وزارت صنعت و تجارت با اصلاحات که در سکتور صنعت به وجود آمده در جریان امسال چهار پارک صنعتی در میدان وردک، کابل، هرات و قندهار تکمیل شده و 2 پروژه جدید دیگر نیز در خوست و پروان کارش آغاز شده است.
او تاکید کرد: « وزارت صنعت و تجارت برای ایجاد 9 پارک صنعتی تازه در سال آینده در ولایتهای مختلف بودجه ایجاد پارکهای صنعتی را از 150 میلیون افغانی تا 650 میلون افغانی افزایش داده است».
عبدالحمید هلمندی، مشاور ریاست جمهوری در امور زراعت گفت که چند سال است که میزان تولید محصولات زراعتی در کشور افزایش یافته است؛ اما به دلیل نبود بازار در بیرون از افغانستان محصولات زراعتی همانند تربوز ولایت فراه روی زمین زراعتی فاسد میشود.
با این حال اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان به حمایت اداره همکاریهای انکشافی آلمان(GIZ) این گفتمان را به منظور دسترسی سکتور خصوصی و عامهای کشور به بازارهای بیرونی برگزار کرده است.