آژانس-افغان-خبر

سرویس : گزارش و تحلیل | کد خبر : 15625 | تاریخ : 1399/01/20-10:15:10 |پرینت

فقرا چه کار کنند؟ گرسنگی و کرونا هر دو کشنده است

فقرا-چه-کار-کنند-گرسنگی-و-کرونا-هر-دو-کشنده-است
مسوولان وزارت اقتصاد می‌گویند که گسترش ویروس کرونا و قرنطین شدن شهرها بیشترین زیان را به مردم فقیر افغانستان وارد کرده است؛ بنابراین اگر وضعیت به همین قسم ادامه یابد، میزان فقر از 52 درصد به بیش از 65 درصد افزایش خواهد یافت.

به گزارش افغان نیوز: یونس سالک، سخنگوی وزارت اقتصاد به آژانس افغان نیوز گفت که با ادامه گسترش ویروس کرونا و به انزوا رفتن شهرهای افغانستان، امکان دارد، میزان بیکاری در کشور نزدیک به 40 درصد افزایش یابد. از سوی هم، رشد اقتصادی نیز کاهش می‌یابد و به منفی 4.2 درصد خواهد رسید.

آقای سالک افزود که این وزارت سعی دارد در شرایط قرنطین شهرها از مردمی که بیشتر آسیب‌پذیر اند و زیرخط فقر زندگی دارند، حمایت نماید. بنابراین، حکومت در گام نخست با استفاده از ذخایر استراتژیک خود برای این‌گونه مردم کمک‌های اولیه را توزیع می‌کند و در گام دوم با دخالت در بازار قیمت‌های مواد اولیه را تثبیت خواهد کرد تا از افزایش آن جلوگیری شود.

سخنگوی وزارت اقتصاد از سکتور خصوصی خواست که به‌عنوان بدنه‌ای اصلی اقتصاد ملی کشور باید با حکومت همکار باشد و در شرایط قرنطین و مسدود شدن شهرها با وارد کردن کالاهای مورد نیاز با مردم همکاری کند.

سالک از همکاری دولت با سکتور خصوصی در شرایط گسترش ویروس کرونا و قرنطین شدن شهرها یاد کرده و گفت که وزارت اقتصاد با سکتور خصوصی همکاری لازم را در شرایط قرنطین خواهد داشت و تعرفه‌ها را بر کالا‌های وارداتی آن‌ها کاهش می‌دهد و با تداوم  قرنطین این امکان وجود دارد که تعرفه‌ها به صفر برسد.

او تأکید کرد که وزارت اقتصاد و دولت در تلاش است که سکتور خصوصی را حمایت همه‌جانبه نموده و زیان‌های که سکتور خصوصی در زمان ویروس کرونا و قرنطین شهرها دیده، جبران نماید و این تلاش پس از پایان بحران ویروس کرونا نیز ادامه خواهد داشت.

اما؛ خان جان الکوزی، معاون هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان از زیان‌های اقتصادی سکتور خصوصی، قرنطین شدن شهرها و مسدود شدن بندرها یادکرده و گفت: «33 روز است که پاکستان مرزهای خود را به روی افغانستان مسدود کرده و 15 هزار کانتینر کالاهای تاجران کشور در آن‌سوی مرز گیر مانده اند. این امر نزدیک به 2.5 میلیارد دالر به سکتور خصوصی زیان وارد کرده است.»

آقای الکوزی در مورد جبران زیان‌های اقتصادی سکتور خصوصی در زمان گسترش ویروس کرونا از سوی دولت افزود: در شرایط کنونی که کمک‌های امریکا در حال قطع شدن است، دولت افغانستان هیچ‌گونه کاری برای جبران زیان‌های اقتصادی سکتور خصوصی کرده نمی‌تواند، چون کسر بودجه وجود دارد و در بساط دولت هیچ‌چیزی وجود ندارد.

به گفته آقای الکوزی؛ حمل‌ونقل کالاهای تاجران به دلیل قرنطین شدن شهرها به‌موقع صورت نمی‌گیرد و قیمت مواد اولیه نیز افزایش یافته است که این امر زیان سنگین به مردم افغانستان وارد کرده است.

او بیان کرد که سکتور خصوصی و اتاق تجارت در زمان بسته شدن مرزها و قرنطین شدن شهرها، قیمت مواد اولیه را تا حدودی ثابت نگه‌داشته و اگر قرنطین دوام یابد و مرزها هم مسدود باشد، کنترل قیمت مواد اولیه با مشکل مواجه خواهد شد.

این درحالی است که با گسترش ویروس کرونا در افغانستان؛ شهرهای کابل، غزنی، هرات، فراه و نیمروز جهت جلوگیری از انتشار این ویروس قرنطین شده و تمامی امور اقتصادی دست‌کم تا سه هفته تعطیل اعلام گردیده است.