آژانس-افغان-خبر

سرویس : گزارش و تحلیل | کد خبر : 16020 | تاریخ : 1399/02/28-14:22:19 |پرینت

صادرات ایران به آسیایی میانه؛ امیدی برای آینده بهتر افغانستان

صادرات-ایران-به-آسیایی-میانه؛-امیدی-برای-آینده-بهتر-افغانستان
کارشناسان امور اقتصادی در پیوند به آغاز صادرات ایران به آسیایی میانه از مسیر افغانستان می‌گویند که این روند، مزیت‌های خوبی اقتصادی ازجمله افزایش عواید داخلی و اشتغال‌زایی برای کشور دارد.

به گزارش افغان نیوز: احمدشاه بهادری، کارشناس امور اقتصادی امروز( یک‌شنبه، 28 ثور) به آژانس افغان نیوز گفت که هزینه ترانزیت و صادرات ایران به کشورهای آسیایی میانه از مسیر افغانستان بسیار اندک و این امر باعث افزایش تجارت و رشد اقتصادی ایران و کشورهای آسیایی میانه خواهد شد.

آقای بهادر بابیان این‌که افغانستان نقش اساسی در همگرایی اقتصادی میان کشور‌های منطقه دارد، گفت که گسترش همکاری‌های اقتصادی میان آسیایی مرکزی و آسیایی جنوبی به‌ویژه ایران بیشتر وابسته به ترانزیت زمینی است و افغانستان کوتاه‌ترین راه ترانزیتی میان این کشورها می‌باشد.

به باور این کارشناس اقتصادی، صادرات ایران به آسیایی میانه از مسیر افغانستان تأثیر مثبت بر عواید داخلی و اشتغال‌زایی در کشور دارد و دولت می‌تواند با استفاده از حق ترانزیت، عواید خود را افزایش داد و میزان وابستگی‌های افغانستان را نسبت به کمک‌های خارجی کاهش دهد.

وی تأکید کرد که افزون بر این، صادرات ایران به آسیایی میانه باعث افزایش سرمایه گذاری‌های افغانستان در بخش حمل‌ونقل نیز خواهد شد.

جان آقا نوید یکی دیگر از کارشناسان اقتصادی نیز گفت که صادرات ایران به کشورهای آسیایی میانه از مسیر افغانستان مزیدهای اقتصادی خوبی برای کشور دارد و نظر به حجم صادرات کالاهای بازرگانی ایران، افغانستان می‌تواند از حق ترانزیت مفاد اقتصادی داشته باشد.

آقای نوید افزود، زمانی که کشورهای همسایه ازجمله ایران کالاهای بازرگانی خود را از مسیر افغانستان به سایر کشورهای منطقه صادر ‌کند، سالانه حق ترانزیت افغانستان بیشتر از یک میلیارد دالر خواهد بود.

به باور آقای نوید، صادرات ایران به آسیایی میانه می‌تواند افغانستان را مرکز وصل کشورهای منطقه مبدل نماید که یکی از اهداف استراتژیک دولت در چند سال اخیر بوده است. او تأکید کرد که افغانستان ظرفیت تبدیل‌شدن به چهارراه ترانزیت کشورهای آسیایی را دارد و باید دولت در راستای تحقق این امر، زیرساخت‌ها و جاده‌های ترانزیتی خود را به بهترین شکل ممکن بهبود بخشد.

این کارشناس اقتصادی نبود امنیت را چالش عمده در مسیر ترانزیت و صادرات کشورهای دیگر از مسیر افغانستان دانسته و بیان کرد که دولت در تأمین امنیت جاده‌ها باید تلاش جدی نماید تا حجم مبادلات و صادرات از مسیر افغانستان بیشتر شود.

او افزود که صادرات کشورهای دیگر از مسیر افغانستان می‌تواند زمینه شغل و کار را بیشتر ایجاد نماید و مردمی که در مسیر‌ جاده‌های ترانزیتی زندگی دارند، می‌توانند با ارائه خدمات تخنیکی و ایجاد رستوران‌ها صاحب درآمدی خوبی اقتصادی شوند.

مسوولان اتاق تجارت و سرمایه گذرای افغانستان می‌گویند که کار روی آغاز صادرات ایران به کشورهای آسیایی میانه به‌ویژه تاجیکستان و ازبکستان از مسیر افغانستان به‌شدت جریان دارد و این روند در آینده‌های نزدیک شروع خواهد شد.

این‌همه در حالی است که شنبه گذشته جوانمرد قصاب، رایزن بازرگانی ایران گفت که استفاده از ظرفیت‌های افغانستان در خصوص ترانزیت کالا‌های بازرگانی به بازارهای ازبکستان و تاجیکستان و همچنان دستیابی این کشور به بازارهای آسیای میانه در شرایط کنونی از اهمیت ویژه‌ای برای ایران برخوردار است.