آژانس-افغان-خبر

سرویس : گفتگو | کد خبر : 16916 | تاریخ : 1399/05/29-13:57:39 |پرینت

چرا استخراج مس عینک در لوگر به تعویق افتاد؟

چرا-استخراج-مس-عینک-در-لوگر-به-تعویق-افتاد-
مسوولان وزارت معادن و پترولیم افغانستان می‌گویند که دلیل تاخیر در استخراج مس عینک، موجودیت آثار باستانی است، هرزمانی که این مشکل حل گردد، کار مس عینک در ولایت لوگر آغاز خواهد شد.

به گزارش افغان نیوز: عبدالقدیر مطفی، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم در یک گفتگوی اختصاصی به افغان نیوز گفت: وزارت معادن روی موارد مختلف آثار باستانی کار می‌کند و به زودترین فرصت روند کار مس عینک آغاز خواهد شد.

آقای مطفی اظهار داشت که قرارداد استخراج مس عینک در سال 2008 بین شرکت چینی ( ام سی سی ) و وزارت معادن امضا شد ولی تاکنون کار عملی به دلیل مجودیت آثار باستانی و حفظ آن به تعویق افتاده بود و به زودترین فرصت آغاز خواهد شد.

به گفته سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، دلیل اصلی تاخیر در استخراج مس عینک، موجودیت آثار تاریخی در این معدن بوده و تا زمانی که این آثار انتقال داده نشوند، کار عملی معدن آغاز نخواهد شد.

او گفت، قراردادی که با شرکت " ام سی سی " چینایی صورت گرفته باید هر پنج سال تجدید نظر می‌شد؛ اما «چالشی که وزارت معدن با آن مواجه می‌باشد این که است که چینایی‌ها ۵۷ مورد را پیشنهاد کرده که اعمار زیربناها نیز شامل آن است. آنان ادعا دارند که ایجاد و اعمار و احداث این تعهدات غیراقتصادی است و سلسله تغییرات دیگر نیز باید در متن قرارداد بیاید».

آقای مطفی در مورد مجموع ذخایر مس در کشور گفت که در حال حاضر حدود 16.9 میلیون تن متریک برآورد شده که از این میان حدود 12.30 میلیون تن متریک شان تشخیص گردیده است.

قاچاق توسط زورمندان

این درحالی است که پیش از این نهاد های مبارزه با فساد بارها هشدار داده بودند که منابع معدنی به دومین منبع تمویل گروه های تروریستی تبدیل شده و در صورتی که امنیت معادن تامین نشود، این گروه ها پول های هنگفتی به دست می‌آورند و با گذشت هر روز قوی تر می‌شوند.

اما وزارت معادن و پترولیم می‌گوید که براساس بررسی های پلانی و غیر پلانی که در ساحات مختلف معدنی کشور انجام شده نشان می‌دهد که افراد و اشخاص مسلح غیر مسوول، فرصت طلب و با نفوذ و مخصوصا مخالفین دولت، معدن را به صورت خود سرانه و غیر قانونی استخراج و به داخل و خارج از کشور قاچاق می‌کنند.

به گفته سخنگوی وزارت معادن، فعالیت های معدن کاری غیر رسمی در ولایت کابل 93 ساحه، کاپیسا، 15 ساحه، پنجشیر، 15 ساحه، ننگرهار، 23 ساحه، هرات، 28 ساحه، کنر، 13 ساحه، لغمان، 14 ساحه، پروان، 12 ساحه، پکتیا، 23 ساحه می باشد که به صورت غیر قانونی استخراج و قاچاق می‌شود.