آژانس-افغان-خبر

سرویس : گفتگو | کد خبر : 17800 | تاریخ : 1399/08/28-09:28:48 |پرینت

ترانسپورت کشور با وجود میلیاردها دالر کمک می‌لنگد

ترانسپورت-کشور-با-وجود-میلیاردها-دالر-کمک-می‌لنگد
جامعه جهانی در 20 سال گذشته، با اینکه میلیاردها دالر برای پیشرفت افغانستان و مخصوصا بهبود سکتور ترانسپورت کشور کمک کرده اما تا هنوز هیچ کاری در این راستا انجام نشده است.

به گزارش افغان نیوز: شرکت‌های ترانسپورتی از غیر معیاری بودن و تخریب جاده‌های داخل شهری و میان ولایتی افغانستان شکایت دارند و می‌گویند: حکومت در کنار دریافت میلیارد دالر کمک جامعه جهانی در سکتور ترانسپورت، از هر لیتر تیل وارد شده به افغانستان دو افغانی از شرکت‌های ترانسپورتی برای حفظ و مراقبت ساختمان جاده‌ها اخذ کرده است اما هیچ کار تا هنوز برای اعمار و بازسازی جاده‌ها انجام نشده است.

نذیراحمد خلیل، رئیس نظارت و بررسی شورای انسجام ترانسپورت افغانستان به افغان نیوز گفت: افغان‌ها از کشورهای کمک کننده برای بازسازی و پیشرفت افغانستان تشکری می‌کنند اما آیا این کشورها هیچ سوال و جستجو کرده اند که کمک‌های شان در کجا مصرف شده و آیا برای آبادانی افغانستان تاثیر گذار بوده یا خیر.

وی تاکید کرد: تا زمانی که فساد در ادارات دولتی و در درون حکومت افغانستان وجود داشته باشد، کمک‌های جامعه جهانی هیچ تاثیر بر وضعیت افغانستان نمی گذارد، چرا که درصد زیاد این کمک‌ها حیف و میل می‌شود.

این نماینده سکتور ترانسپورت خطاب به کشورهای کمک کننده برای افغانستان گفت: باید کشورهای کمک کننده، پارلمان به نمایندگی از مردم افغانستان و حکومت یک کمیته نظارتی ایجاد کننده تا از روند کمک‌های جامعه جهانی در این کشور نظارت شود تا کمک به مردم افغانستان برسد و این کشور نیز ترقی کند.

او علاوه کرد: کشورهای کمک کننده باید از دولت افغانستان و موسسات دریافت کننده کمک سوال کنند که چرا کمک‌های آنها در افغانستان موثیر تمام نشده است و تغییرات مثبت در سکتورهای مختلف این کشور وارد نگردید است.

باوجوی که بخش عمده کمک‌های جامعه جهانی برای ایجاد و ترمیم شاهراه‌های افغانستان صورت گرفته است اما خلیل می‌گوید: تا هنوز هیچ کاری برای اعمار و ترمیم شاهراه‌ها از سوی حکومت صورت نگرفته است.

افغانستان در صورت قطع کمک جامعه جهانی می‌تواند بودجه خود را تامین کند؟

نذیراحمد خلیل می‌گوید: افغانستان به دلیل جنگ و فساد در ادارات دولتی و گمرکات این کشور نمی‌تواند بیشتر از 50 درصد عایدات خود را جمع آوری کند و اگر این عایدات بدون فساد جمع آوری شود، این کشور نیاز به کمک جامعه جهانی ندارد و بودجه لازم برای دولت از داخل تامین می‌شود.

خلیل تاکید کرد: حکومت افغانستان از شش سال به این طرف از تمام وسایط نقلیه و از هر لیتر تیل دو افغانی برای حفظ و مراقبت جاده‌ها اخذ می‌کند. بنابراین، اگر همین پول در راستای ترمیم و اعمار جاده‌ها مصرف شود، افغانستان در سکتور ترانسپورت نیازمند کمک نمی‌شود.

این نماینده سکتور ترانسپورت گفت: «ما برای حفظ و مراقبت جاده‌ها از هر لیتر تیل دو افغانی پول پرداخت می‌کنیم اما تا اکنون یک افغانی برای بازسازی و اعمار جاده‌ها از پول جمع آوری شده مصرف نشده و این حق سکتور ترانسپورت است که جاده‌های معیاری داشته باشد.»

اکثر جاده‌های افغانستان به دلیل انفجار و سرازیر شدن سیلاب‌های تخریب شده اند که موترهای ترانسپورتی و باربری را در این مسیرها با مشکلات زیاد مواجه کرده است.

رئیس نظارت و بررسی شورای انسجام ترانسپورت افغانستان گفت: تمام جاده‌های افغانستان معیاری نیستند و به طوری مثال جاده کابل شمال افغانستان که از سالنگ عبور می کند، برای عبور 500 موتر در یک شب و روز اعمار شده بود اما اکنون از این مسیر در یک شب و روز حدود 10 الی 12 هزار وسایط نقلیه عبور می‌کنند. او می‌گوید: حکومت با اینکه از مشکلات در جاده‌ها آگاهی دارد اما هیچ اقدام تا هنوز برای بهبود جاده‌ها نکرده است.

خلیل تاکید کرد: با اینکه شرکت های ترانسپورتی بارها از دولت خواهان تامین امنیت شاهراه‌ها و اعمار جاده‌ها شده اند اما تا هنوز هیچ اقدام عملی صورت نگرفته و حرف‌ها و وعده‌ها روی کاغذ باقی مانده است.

در همین زمینه، قاری سلیمان مومند؛ سخنگوی شورای انسجام ترانسپورت می‌گوید: جاده‌های افغانستان تخریب شده اند و در شاهراه کابل -هرات هیچ پلچک سالم نیست و برخی کاملا تخریب شده اند. موترهای مسافربری و بابری برای عبور از این مسیر با مشکلات زیاد مواجه می‌شوند.

مومند تاکید کرد: در کنار تخریب جاده‌ها، مشکل دیگری که موترداران را آزار می‌دهد، ناامنی در شاهراه‌ها می باشد که در حال حاضر گروه طالبان بخشی از مسیر ها را تحت کنترول دارد.

گروه طالبان در مسیر شاهراه‌ها، تمام اموال تجارتی را گمرک می‌کند و از هر موتر کلان 35 هزار افغانی گمرک دریافت می‌کند.

قاری مومند تاکید کرد: خرابی جاده‌ها سبب می‌شود که موترها با گذشت یک سال 50 درصد با کاهش قیمت مواجه ‌شود؛ زیرا تمام امکانات موتر از بین می‌رود.

این درحالی است که قرار است چند روز دیگر کنفرانس جینوا با حضور سران دولت افغانستان و کشورهای کمک کننده برای افغانستان دایر شود و نگرانی از احتمال کاهش کمک‌های جامعه جهانی برای افغانستان وجود دارد.