آژانس-افغان-خبر

سرویس : اقتصادی | کد خبر : 18863 | تاریخ : 1399/12/14-07:24:51 |پرینت

کمبود آب آشامیدنی در کابل فاجعه خلق می‌کند

کمبود-آب-آشامیدنی-در-کابل-فاجعه-خلق-می‌کند
معاونیت اول ریاست جمهوری هشدار می‌دهد که با ادامه رشد سریع نفوس و ساخت‌وساز بلندمنزل‌های غیرمعیاری در کابل، شاهد فاجعه کمبود آب آشامیدنی در سال‌های پیش رو خواهیم بود.

به گزارش افغان نیوز: دفتر مطبوعاتی معاونیت اول ریاست جمهوری با نشر اعلامیه هشدار داده است که
افغانستان از نظر جغرافیایی در بخشی از کمربند خشک و نیمه خشک جهان قراردارد که خشکسالی‌های متداوم، اثرات ناگوار تغییرات اقلیمی و استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی - قشر آبدار (اکوفر) را به صورت تدریجی تخلیه و یا خشک گردانیده‌است. 

در اعلامیه آمده است که سطح آب‌های زیرزمینی نزول و خطرات کمبود آب در شهرهای بزرگ در سال‌های آینده به بحران جدی و کلان مبدل خواهد گردید.

اعلامیه می‌افزاید که رشد سریع نفوس در شهر کابل، ساخت‌وساز بلندمنزل‌های غیرپلانی و غیرمعیاری و انکشاف شهر - بدون درنظرداشت چارچوب طراحی شهری و استفاده بی‌رویه شهروندان در بعضی قسمت‌های شهر کابل از منابع آب زیرزمین از جمله دلایلی اند که باعث اُفت شدید کمی و کیفی در منابع آبی زیرزمینی شده‌‌است. 

پیامدهای ناگوار آن به صورت تخریب کیفی آب زیرزمینی و نشست سطح زمین و بلاخره فاجعه بزرگی رونما خواهد گردید.

به نقل از اعلامیه؛ بصورت مجموعی مصرف سالانه آب‌های زیر زمین برای پنج و نیم ملیون باشنده شهر کابل ۱۰۰ ملیون متر مکعب است، که در حدود شصت ۶۰ ملیون متر مکعب آب را دوباره منابع زیر زمین از باران‌ها تغذیه نموده و در نتیجه همه ساله کاهش ۴۰ ملیون متر مکعب آب در بیلانس را داریم، که با ادامه چنین حالت شاهد فاجعه کمبود آب آشامیدنی در سال‌های پیش رو خواهیم بود.

در یک دهه گذشته، به‌صورت اوسط اُفت آب‌های زیرزمینی در سطح شهر کابل ۱۲ متر ثبت شده که ساحه خیرخانه با اُفت ۴۵ متر، علاوالدین با ۲۴ متر و افشار ۱۳ متر در ردیف‌های اول الی سوم خط سرخ از نگاه پائین آمدن سطح آب‌های زیر زمینی اند.

آقای صالح می‌گوید که تمرکز بیشتر دولت برای جلوگیری از ساخت‌و‌ساز بلند منزل‌های غیرقانونی و بیرون از چارچوب طراحی شهر کابل و اعمال جریمه‌های کمرشکن برای کم‌کردن تراکم نفوس در ساحاتی که کاهش و تخلیه طولانی مدت آب‌های زیرزمینی در سفره آب‌ها باعث فرونشست زمین و آسیب‌های زیرساختی منجر می‌شود، است.

معاونیت اول ریاست جمهوری در هماهنگی با ادارات ذی‌ربط، مدیریت آب شهرهای بزرگ کشور و خاصتا شهر کابل را جدی مورد توجه قرارداده و اجرای طرح‌ها و راهکارهای جامع برای حل معضل کمبود آب آشامیدنی و تغذیه مصنوعی بیلانس منفی آب‌های زیرزمینی را عملی خواهد ساخت.

امرالله صالح از شهروندان خواهش نموده که به سهم خویش در قسمت صرفه‌جویی و استفاده آگاهانه آب‌های سطحی و زیرزمینی دقت نموده و نعمت الهی در کره زمین را بی‌رویه هدر ندهند.