به گزارش افغان نیوز؛ خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داده است که این مقدار پول فقط برای ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان در نظر گرفته شده است.
رویترز امروز(سهشنبه، 9 قوس) با نشر این گزارش گفته که قرار است اعضای هیات مدیره بانک جهانی بهطور غیررسمی ملاقات کنند که هدف از این ملاقات، گفتگو در مورد پیشنهادی است که در هفتههای اخیر با مقامات ایالات متحده و سازمان ملل مطرح میشود.
این پیشنهاد، تغییر مسیر وجوه از صندوق بازسازی افغانستان (ARTF) است که به گونهای مجموعی ۱٫۵ میلیارد دالر میشود.
اما؛ در این گزارش تصریح شده که هنوز چگونهگی انتقال این کمکها به افغانستان حلناشده است؛ زیرا بیم آن وجود دارد که نهادهای مالی درگیر، در معرض تحریم امریکا قرار نگیرد.
رویترز از قول این منابع یادآور شدهاند که این پول برای رفع نیازهای فوری مراقبتهای صحی در افغانستان که کمتر از هفت درصد جمعیت این کشور در برابر ویروس کرونا واکسین شدهاند، اختصاص مییابد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع آگاه گفته است که بانک جهانی پس از انتقال این مقدار پول به افغانستان، نظارت نخواهد داشت. منبع افزوده است که بانک جهانی میخواهد این پول را بدون هیچ نظارت یا گزارشی به سازمان ملل و سایر آژانسهای بشردوستانه منتقل کند.
این منبع تحریمهای امریکا را یک مانع بزرگ برای انتقال این کمکها به افغانستان عنوان کرده است.
منبع گفته است که تحریمهای فلج کننده و عدم مراقبت از کارکنان بخش دولتی «آوارگان بیشتر، ناامیدی و افراط گرایی بیشتری ایجاد می کند.»
منابع آگاه گفتهاند که بانک جهانی در صدد باز کردن راه میانبر برای طالبان است.
با این حال، منبع دیگر تأکید کرده است که این برنامهها فقط در حد پیشنهاد است و هنوز اجرا نشده است.
در این گزارش آمده است: «دو منبع گفتند که این رویکرد، وجوه ARTF را به حسابهای بینالمللی مؤسسات خصوصی افغانستان واریز میکند، که افغانها را از حسابهای بانکی خود در افغانستان به گروههای بشردوستانه در افغانستان پرداخت میکنند».
رویترز تاکید کرده است که با این روش، بانک جهانی راه میانبر را برای طالبان باز و در نتیجه از درگیری با تحریمهای ایالات متحده و سازمان ملل جلوگیری میکند.
رویترز گفته است که این طرح پیچیده و آزمایش نشده است و ممکن اجرای ان زمان گیر باشد.
پیشترسخنگوی وزارت امور خارجه امریکا تایید کرده بود که واشنگتن با بانک جهانی و سایر کمککنندگان در مورد نحوه استفاده از این بودجه، از جمله پرداخت بالقوه به افرادی که در «مقامات حیاتی مانند کارکنان مراقبتهای بهداشتی و معلمان» کار میکنند، کار میکند.
بانک جهانی پس از تسلط طالبان، پرداختها را به حالت تعلیق درآورد و همزمان با آن، امریکا کمکهایش به افغانستان را تعلیق و ذخایر ارزی بانک مرکزی را مسدود کرد.