به گزارش افغان نیوز؛ نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان روز سهشنبه( 5 میزان) در نشست شورای امنیت این سازمان با ارائه بیانیهای گفت که پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی، افغانستان دچار بحرانهای شدید سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بشری شده است.
سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل تصریح کرد که بیشتر از ۲۴ میلیون تن در افغانستان به کمکهای بشری نیاز دارند و ۱۹ میلیون تن با کمبود شدید مواد غذایی مواجهاند.
به باور فایق، کمکهای بشری راهحل دوامدار و درازمدت برای جلوگیری از افزایش بحران بشری و مبارزه با فقر نیست. او گفت: راهکار این است که کمکهای انکشافی دوباره آغاز شود و یک حکومت مسوول، مشروع و همهشمول این کمکها را تطبیق کند.
فایق بیان کرد که اعمال امارت اسلامی سبب ایجاد وحشت و افزایش مهاجرات و پناهجویان شده و افغانها را با شرایط و آینده نامعلوم مواجه ساخته است.
او افزوده است که برعکس ادعاهای امارت اسلامی و اعلام عفو عمومی، گزارشهای معتبر ملل متحد و سازمانهای بینالمللی از نقض گسترده حقوق بشر توسط امارت خبر میدهد.
فایق در این بیانیه پیشنهاد میکند که برای رسیدگی به تخطیهای حقوق بشری در افغانستان، به یک مکانیزم موثر گزارشدهی نظارت و تحقیقات نیاز است.
فایق افزده است که زنان و دختران در افغانستان تحت حاکمیت امارت از حقوق اساسی و آزادیهای بنیادیشان محروم و بهصورت نظاممند از تمام عرصههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زندگی در حال حذف شدن هستند.
اوخواستار اعاده حقوق و آزادیهای بنیادی زنان و دختران شده و تاکید کرد که دروازههای مکاتب به روی دختران باز شود.
مارکس پوتزل،سرپرست دفتر معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) نیز در نشست شورای امنیت این سازمان گفت که مقامهای امارت اسلامی وضع محدودیت بر حقوق زنان و دختران، از جمله تعطیلی مکاتب دخترانه را تصمیم ملا هبتالله آخوندزاده میدانند.
این در حالی است که شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه روز گذشته در مراسم تجلیل از روز جهانی گردشگری در کابل خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه شد. او گفت که آموزش برای زن و مرد فرض مطلق است و برای بستن مکاتب دخترانه دلیل شرعی وجود ندارد.
اما؛ خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر حکومت سرپرست در همین مراسم در واکنش به صحبتهای شیرمحمد عباس استانکزی گفت که آموختن علم مدرن و عصری مباح است.
او تاکید کرد: «هر جا که برویم حرف از تعلیم زده میشود. تعلیم یک عمل مباح است و این یک سخن علمی است. حضار گرامی! تعلیم دنیوی یک عمل مباح است! وقتی که بین مباح و امر امیر تعارض بیاید، باز حکم امیر واجب است».