به گزارش افغان نیوز؛ زینالعابدین عابد، معین اداره ملی حفاظت از محیط زیست امروز (سهشنبه، 23 اسد) در برنامه حسابدهی دولت به ملت گفت که از ۳۲ پروژه تعلیق شده از سوی جامعه جهانی، تاکنون ۱۰ پروژه آن از حالت تعلیق بیرون شده و برای از سرگیری آنها پیشرفتهای «چشمگیری» صورت گرفته است.
عابد افزود که با حاکمیت دوباره ا.ا در افغانستان، تلاشهای زیادی صورت گرفته تا جامعه جهانی قانع شود که موضوع تغییرات اقلیمی و محیط زیستی ربطی به سیاست نداشته بلکه؛ به حیث یک معضل اجتماعی و بشری پنداشته میشود.
او بیان داشت که حکومت سرپرست امیدوار است تا در کنفرانس جهانی (COP-29) که قرار است امسال در کشور آذربایجان برگزار شود، افغانستان رسماً به این کنفرانس دعوت گردد تا از افغانستان و مردم آسیبپذیر آن نمایندگی واقعی صورت گیرد.
وی همچنین جلب توجه جهان به افغانستان، برای احقاق حقوق مردم را از دیگر اهداف حضور در این کنفراس عنون کرد.
معین اداره ملی حفاطت از محیط زیست در این نشست گفت که این اداره در یک سال گذشته توانسته است برای کاهش آلودگیهای محیط زیستی از فعالیت ۲۲ هزار و ۳۲۸ شهرک، بلند منزل، تالار عروسی، کارخانه، داش خشتپزی، ریگریشن و اصناف مختلف نظارت کند.
به گفته عابد، از میان آنها فعالیت ۱۴ هزار و ۸۲۵ مکان مطابق معیارهای محیط زیستی بوده و فعالیت یک هزار و ۵۸۱ مکان دیگر نیز اصلاح شده است.
این مقام اداره ملی حفاظت از محیط زیست تاکید کرد که در سال گذشته پنج تفاهمنامه به ارزش یک میلیون دالر در زمینه تطبیق پروژههای محیط زیستی با موسسات غیردولتی امضا شده است.
او در این نشست گفت که ارزیابی اثرات محیط زیستی و اجتماعی یک هزار و 520 فعالیت و پروژه مختلف در سکتور عامه و خصوصی صورت گرفته که از این میان یک هزار و 498 پروژه و فعالیت تاییدی و اجازهنامه محیط زیستی دریافت نموده و متباقی ۲۲ پروژه و فعالیت دیگر به دلیل عدم رعایت معیارهای محیط زیستی، رد شده است.
عابد گفت که بر اساس یافتههای این اداره، افزایش گرما، خشکسالیهای پیهم، سرازیرشدن سیلابهای موسمی و کاهش تولیدات زراعتی عواقبت ناگواری را برای شهروندان کشور در پی داشته است.
وی همچنین ازدیاد بیماریهای انسانی، نباتی و حیوانی، مهاجرتهای داخلی، تخریب اراضی و جنگلات و تغییرات اقلیمی را از دیگر مشکلاتی عنوان کرد که زندگی شهروندان کشور را به چالش کشیده است.
معین اداره ملی حفاظت از محیط زیست، نظارت از وضعیت فزیکی و بیولوژیکی ساحات حفاظت شده مانند پارک ملی بند امیر، مندهیر پکتیا، واخان بدخشان، کول حشمت خان، آغاز سروی بایوفزیکی و اجتماعی پارک ملی نورستان را از دستآوردهای این اداره در یک سال پسین عنوان کرد.
عابد همچنین گفت که حفاظت و جلوگیری از قاچاق 17 هزار و 216 بال پرنده مختلفالنوع و ۲۵ راس حیوان وحشی، و نظارت از فارم نسلگیری حیوانات وحشی در بلخ و فراه، بخش دیگری از دست آوردهای این اداره در این مدت میباشد.
از سوی هم، روحالله امین، رییس تغییر اقلیم اداره حفاظت از محیط زیست در این نشست گفت که از ۳۲ پروژه تعلیقشده از سوی جامعه جهانی، تاکنون 7 پروژه آن از حالت تعلیق بیرون شده و 2 پروژه آن عملاً در حال کار است.
امین افزود که بالای چندین پروژه دیگر نیز تلاشها جریان دارد.مسوولان اداره ملی حفاظت از محیط زیست در این نشست گفتند که تنظیم طرح پروژه منابع آب و آبریزهی سازگار با تغییرات اقلیمی، طرح تقویت روشهای مناسب و کمکاربن، طرح احداث فارم تحقیقاتی محیط زیستی، طرح کمپاین ملی نهالشانی و طرح ارزیابی آسیبپذیری تغییر اقلیم از دستآوردهای عمده این اداره در یک سال گذشته میباشد.
این منابع همچنین اخذ منظوری منابع مالی برای پروژه پاسخدهی به تغییرات اقلیمی مبتنی بر روش جامعهمحور و پروژه ترتیب فهرست موجود ملی مواد کنترول شده تحت پروتوکل مونتریال، کسب تعهد مالی 1.16 میلیون دالر از صندوق جدیدالتأسیس تنوع حیات، و سهمگیری در انکشاف طرحها و برنامههای ملی را از دیگر دستآوردهای این اداره عنوان کردند.