به گزارش افغان نیوز؛ عبدالقهار بلخی سخنگوی وزارت خارجه امارت در بیانیهای اعلام کرد: «امارت اسلامی حکومت مشروع افغانستان است و مسئولیت نظارت بر تمامی سفارتخانهها و نمایندگیهای دیپلماتیک این کشور در خارج را به عهده دارد. تصمیم ناروی برای عدم پذیرش نمایندگان امارت اسلامی برخلاف عرف دیپلماتیک و اصل به رسمیت شناختن حاکمیت دولتهاست.»
این سخنگو همچنین تأکید کرد که امارت اسلامی افغانستان همواره در تلاش بوده روابط خود را با جامعه بینالمللی بر اساس احترام متقابل و تعامل مثبت گسترش دهند و افزود: «اینگونه تصمیمها تنها به پیچیدهتر شدن وضعیت کمک میکند و مشکلات موجود در عرصه روابط بینالملل را افزایش میدهد.»
حکومت سرپرست همچنین از دولت ناروی خواستهاند تا تصمیم خود را بازنگری کند و به گفته آنها، "حقوق قانونی" حکومت افغانستان را محترم بشمارد. آنها تأکید کردهاند که تصمیماتی از این دست میتواند اعتمادسازی را در روابط بینالمللی دشوارتر کند.
در عین حال، امارت اسلامی در مورد کاهش روابط دیپلماتیک ناروی با افغانستان اظهارنظر مشخصی نکرده است، اما تأکید کردهاند که حکومت آنها به عنوان نماینده افغانستان حق دارد در تمامی نمایندگیهای دیپلماتیک این کشور حضور داشته باشد.
پیشتر وزیر خارجه ناروی تأکید کرده است که اسلو درخواست ا.ا برای واگذاری سفارت افغانستان را رد خواهد کرد. این تصمیم در واکنش به سیاستهای محدودکننده ا.ا، بهویژه ممنوعیت تحصیل زنان در مراکز آموزش پزشکی افغانستان، اتخاذ شده است.
«اسپن بارت آیده»، وزیر خارجه ناروی، در بیانیهای اعلام کرد که این کشور نمایندهای که ا.ا برای سفارت افغانستان در اسلو معرفی کردهاند، نخواهد پذیرفت. او تصریح کرد: «روابط ناروی با طالبان در حال کاهش است و ما نمیتوانیم خواستههای این گروه برای به دست گرفتن کنترل سفارت را بپذیریم.»
وی افزود که ناروی ممکن است تنها یک مقام افغان را برای رسیدگی به «امور کنسولی، ویزا و مسائل فوری دیگر» بپذیرد، اما مشخص نکرد که این مقام از حکومت سرپرست انتخاب خواهد شد یا از دیپلماتهای دولت پیشین افغانستان خواهد بود.
ناروی پیشتر و در ماه سنبله سال جاری، سفارت افغانستان در اسلو را که توسط دیپلماتهای دولت جمهوریت اداره میشد، تعطیل کرده بود. تصمیم اخیر این کشور نشاندهنده نگرانی عمیق نسبت به نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان تحت حاکمیت ا.ا، بهویژه در زمینه حقوق زنان، است.
امارت اسلامی پس از به قدرت رسیدن، تلاش کرده کنترل سفارتخانههای افغانستان در کشورهای مختلف را به دست گیرند، اما بسیاری از کشورها، از جمله ناروی، به دلیل سیاستهای محدودکننده بر زنان و اقلیتها، از همکاری کامل با آنها خودداری کردهاند.