به گزارش افغان نیوز؛ استانکزی در مصاحبهای امروز (پنجشنبه، ۲۰ جدی) به رسانهها گفته است: «ما در این زمینه مدارک کافی داریم و بارها این موضوع را مطرح کردهایم. اعترافات و فیلمهایی که در دست داریم، بهوضوح نشان میدهد که داعش در پاکستان مستقر است، در آنجا آموزش میبیند، نظامیان پاکستانی به آنها آموزش میدهند و سپس آنها را برای انجام حملات به افغانستان اعزام میکنند.»
وی تأکید کرد که افغانستان اقدامات گستردهای برای شناسایی و نابود کردن این گروهها انجام داده است.
به گفته این مقام امارت اسلامی، نیروهای افغان با همکاری نهادهای امنیتی کشور، گروههای تروریستی را شناسایی کرده و موفق به نابودی آنها شدهاند.
پیشتر شیر محمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه حکومت سرپرست، در پی تنشهای اخیر میان افغانستان و پاکستان، به اظهارات آصف درانی، نماینده پیشین پاکستان در امور افغانستان، واکنش نشان داد و گفت «هر کسی به نیت بد به افغانستان نگاه کند، چشمانش را میکشیم.»
عباس ستانکزی در ایکس خود نوشت: «هر کسی که با نیت بد به کشور ما ببیند و هر کسی که با نیت بد به ما نگاه کند، در جریان تهاجم بزرگ چشمانش را خواهیم کشید.»
ستانکزی پس از نشر مقاله آصف درانی، نماینده پیشین پاکستان در امور افغانستان در برخی نگرانیها را درباره سیاستهای افغانستان و تحولات منطقه واکنش نشان داد.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که روابط میان افغانستان و پاکستان در ماههای اخیر با چالشهای متعددی از جمله مسائل مرزی، امنیتی و دیپلماتیک مواجه بوده است. در این میان، کابل بارها به اسلامآباد هشدار داده که هر گونه مداخله در امور داخلی افغانستان و تهدید امنیتی از سوی آن کشور را نخواهند پذیرفت.
در این وضعیت حساس، عباس ستانکزی تأکید کرد که افغانستان آماده است تا در برابر هر گونه تهدید یا مداخله، با قاطعیت و قدرت پاسخ دهد. این نوع اظهارات که به وضوح از زبان این مقام بلندپایه حکومت سرپرست مطرح میشود، نشاندهنده وضعیت پرتنش میان دو کشور و همچنین عزم افغانستان برای دفاع از حاکمیت و استقلال خود است.
این واکنش نشانگر وخامت روابط میان دو کشور همسایه است و نگرانیهایی را در سطح منطقه ایجاد کرده که ممکن است به تداوم تنشها و بیاعتمادی بیشتر منجر شود.
آصف درانی، نماینده ویژه پیشین پاکستان در امور افغانستان، در مقالهای جدید گفته است که «طالبان باید در روزها و هفتههای آینده تصمیم بگیرند که میان دولت پاکستان و تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی)، یکی را انتخاب کنند.» درانی تاکید کرده که کابل باید مشخص کند که آیا حملات تیتیپی علیه پاکستان را تایید میکند یا خیر.
وی در مقاله خود بیان کرد که «طالبان باید از عواقب روابط پرتنش با پاکستان آگاه باشند و متوجه شوند که دیگر مبارزان آزادی نیستند بلکه دولتی با مسئولیتهای عظیم در قبال مردم و جامعه بینالمللی هستند.»
او هشدار داد که هیچیک از همسایگان افغانستان اجازه نخواهند داد که از خاک افغانستان علیه آنها استفاده شود.
درانی اشاره کرد که با وجود اینکه رهبر ا.ا جنگ علیه پاکستان را «حرام» اعلام کرده، سنت «پشتونوالی» مانع از همکاری کابل با اسلامآباد و تحویل رهبران و اعضای تیتیپی به دولت پاکستان میشود.
وی توضیح داد که این حمله پس از آن انجام شد که تیتیپی با استفاده از خاک افغانستان، به یک پاسگاه مرزی پاکستان حمله کردند و ۱۶ سرباز پاکستانی را کشتهاند. درانی تاکید کرد که حکومت افغانستان به خوبی میدانند که کسانی که در این حمله کشته یا زخمی شدند، شهروندان افغانستان نبودهاند.
درانی هشدار داده است که کابل با حمایت از تیتیپی، نه تنها در امور داخلی پاکستان مداخله میکنند بلکه به اقدامات غیردوستانهای دست میزنند که عواقب جدی برای منطقه به دنبال خواهد داشت.
وزارت دفاع حکومت سرپرست نیز در واکنش به این حملات، اعلام کرد که حملهای انتقامجویانه علیه «عناصر شریر» در خاک پاکستان انجام دادهاند.
سال جاری این مقام وزارت خارجه امارت اسلامی، در اظهاراتی از جامعه جهانی و نهادهای بینالمللی خواست بر اساس تعهدات توافقنامه دوحه، همکاریهای جامع و مؤثری با حکومت سرپرست داشته باشند. وی تأکید کرد که ثبات و صلح در افغانستان نه تنها به نفع این کشور، بلکه به سود منطقه و جهان است.
آقای استانکزی اعلام کرد که حکومت سرپرست سیاست اقتصادمحور را در تعاملات خارجی خود پیش گرفته و خواستار گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری با کشورهای مختلف شد. او گفت: «افغانستانی پایدار، استقامتدار و صلحآمیز به خیر همه است.»
وی همچنین از کشورها درخواست کرد که در این مرحله حساس، بهویژه در زمینههای سیاست، اقتصاد، کشاورزی و بازسازی، نقش فعالتری ایفا کنند و از ظرفیتهای خود برای پیشرفت افغانستان بهره بگیرند.
استانکزی در پایان سخنان خود تأکید کرده است که افغانستان نیازمند یک رویکرد مشترک و همکاری همهجانبه از سوی جامعه جهانی و کشورهای همسایه است تا بتواند از بحرانها عبور کرده و بهعنوان یک کشور صلحآمیز و باثبات در منطقه ظاهر شود.
او همچنین هشدار داد که نادیده گرفتن این ضرورتها میتواند پیامدهای منفی نه تنها برای افغانستان، بلکه برای منطقه و جهان به همراه داشته باشد.
همچان وزارت امور خارجه هند در اعلامیهای گفته که گزارشهای رسانهای درباره حملات هوایی پاکستان در خاک افغانستان که منجر به کشته شدن غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان، شده است، را با دقت بررسی کرده است.
در اعلامیه این وزارت که روز دوشنبه، ۱۷جدی منتشر شده آمده که این حملات به شدت محکوم شده و با اشاره به سابقه مشابه پاکستان، گفته شده است که این کشور معمولاً برای پوشش ناکامیهای داخلی خود، همسایگانش را مقصر میداند.
وزارت امور خارجه هند تأکید کرده که این نوع اقدامات نه تنها نقض حقوق بشر است، بلکه به تشدید تنشها در منطقه کمک میکند. هند همچنین از جامعه جهانی خواسته است که نسبت به این نقضها واکنش نشان دهد و از پاکستان بخواهد که به اصول بینالمللی و حاکمیت ملی افغانستان احترام بگذارد.