به گزارش افغان نیوز: این پدیده شگفتانگیز سال گذشته در آبهای بین هاوایی و مکزیک کشف شد و نشان میدهد که اکسیژن میتواند بدون نیاز به نور خورشید، از طریق فرآیندهایی در بستر دریا تولید شود.
تحقیقات اولیه نشان داده است که این اکسیژن از کلوخههای ریز فلزی در اعماق دریا تولید میشود. این کلوخهها حاوی فلزاتی مانند لیتیوم، کبالت و مس هستند که از طریق الکترولیز طبیعی، مولکولهای آب را به هیدروژن و اکسیژن تجزیه میکنند.
این پدیده اساس باور سنتی درباره تولید اکسیژن را به چالش کشیده است، چرا که تا پیش از این تصور میشد تولید اکسیژن تنها با فتوسنتز و حضور نور خورشید ممکن است.
دانشمندان تیم تحقیقاتی اسکاتلند قصد دارند تجهیزات پیشرفتهای را در اعماق بیش از ۹ کیلومتری اقیانوس نصب کنند تا فرآیند تولید این اکسیژن را از نزدیک مطالعه کنند.
هدف این تحقیقات، فهم دقیقتر مکانیسم این پدیده است. آنها امیدوارند نتایج این تحقیقات، زمینهساز پیشرفت در کاوشهای فضایی شود.
کشف «اکسیژن تاریک» میتواند برای ایجاد محیطهای غنی از اکسیژن در سیارات دیگر، که امکان شکلگیری و تداوم حیات را فراهم میآورند، بسیار مفید باشد.
این کشف بحثهای گستردهای در محافل علمی برانگیخته و به اختلافنظرهایی دامن زده است. برخی از دانشمندان نسبت به پیامدهای زیستمحیطی استخراج این کلوخهها ابراز نگرانی کردهاند، در حالی که شرکتهای بهرهبردار از این فلزات گرانبها، این کشف را فرصتی اقتصادی میدانند.
مطالعات پیرامون «اکسیژن تاریک» نه تنها مرزهای دانش ما از زیستشناسی و اقیانوسشناسی را گسترش میدهد، بلکه میتواند دریچهای تازه به سوی آینده تحقیقات فضایی و امکان خلق شرایط حیات در سیارات دیگر باز کند.