آژانس-افغان-خبر

سرویس : گزارش و تحلیل | کد خبر : 32870 | تاریخ : 1403/11/09-13:27:09 |پرینت

رهبر ا.ا: به هیچ شرایطی تسلیم فشار‌های جامعه جهانی نمی‌شویم

رهبر-ا-ا-به-هیچ-شرایطی-تسلیم-فشار‌های-جامعه-جهانی-نمی‌شویم
هبت‌الله آخندزاده، رهبر امارت اسلامی افغانستان، در مراسم فراغت طلبه‌های «مدرسه جهادیه» در قندهار تأکید کرد که حکومت سرپرست تحت هیچ شرایطی در برابر فشارها و تهدیدهای جامعه جهانی تسلیم نخواهد شد.

به گزارش افغان نیوز: رهبر امارت اسلامی در سخنرانی خود گفته است که «نظام فعلی افغانستان برای حفاظت از اسلام ایجاد شده و قدرت‌های شرق و غرب نمی‌توانند به ما آسیب برسانند.»

آخندزاده اظهار داشت که امارت اسلامی برای حفظ و تقویت این نظام با تمام توان تلاش خواهد کرد و هیچ مانعی نمی‌تواند حکومت فعلی را از اهدافش بازدارد.

 به گفته او، «این نظام به صورت رایگان و از روی لطف به ما داده نشده است؛ بلکه نتیجه مبارزات ماست.»

وزارت امور خارجه امارت اسلامی، روز جمعه با انتشار بیانیه‌ای، به اتهامات دادستان دادگاه کیفری بین المللی نسبت به رهبر امارت اسلامی و رییس ستره محکمه کشور واکنش نشان داد.

در بیانیه وزارت خارجه امارت اسلامی تاکید شده که تقاضای دستگیری رهبر امارت اسلامی افغانستان و شیخ عبدالکریم حقانی رییس ستره محکمه افغانستان، بر اساس بسیاری از تصمیمات دیگر ساختار مذکور، فاقد مبنای حقوقی و دارای انگیزه سیاسی است.

وزارت خارجه امارت اسلامی تاکید کرده است که امارت اسلامی اتهامات بی‌اساس دادستان دادگاه کیفری بین‌المللی را به شدت محکوم و رد می‌کند.

این اظهارات در حالی بیان می‌شود که جامعه جهانی نگرانی‌های جدی در مورد وضعیت حقوق بشر، به ویژه محدودیت‌های گسترده علیه زنان و دختران در افغانستان، ابراز کرده است.

 کریم خان، دادستان دیوان کیفری بین‌المللی، چندی پیش اعلام کرد که به دلیل این محدودیت‌ها و اقدامات نقض حقوق بشری، علیه هبت‌الله آخندزاده و عبدالحکیم حقانی، رییس دادگاه عالی حکومت سرپرست، درخواست صدور حکم بازداشت داده است.

این درخواست دادستان دیوان کیفری بین‌المللی نشان‌دهنده افزایش فشارهای بین‌المللی بر حکومت افغانستان است، زیرا امارت اسلامی پس از تسلط دوباره بر افغانستان، با انتقادهای گسترده‌ای به دلیل سرکوب آزادی‌ها و نقض حقوق اساسی مردم، به ویژه زنان، مواجه شده است.

در همین حال، عبدالسلام ضعیف، سفیر پیشین امارت اسلامی در اسلام‌آباد، از رهبری امارت اسلامی خواسته است که برای پایان دادن به محدودیت‌های تحصیلی بر دختران، نشستی از علمای دینی برگزار کنند.

او باور دارد که چنین اقدامی می‌تواند به رفع موانع موجود کمک کرده و به نفع تمام اقشار جامعه افغانستان باشد.

آقای ضعیف بر این باور است که فشارهای سیاسی بین‌المللی، به‌ویژه از سوی سازمان ملل متحد تحت عنوان حقوق بشر، نه‌تنها تأثیر مثبتی بر بهبود شرایط بشری در افغانستان نداشته، بلکه بحران انسانی در کشور را تشدید کرده است.

وی از جامعه جهانی خواسته است که به‌جای اعمال فشارهای سیاسی، راه‌حل‌های واقع‌بینانه‌تری برای رسیدگی به مشکلات افغانستان ارائه دهد.

او همچنین در صفحه ایکس خود با اشاره به اقدام اخیر دادگاه کیفری بین‌المللی، از این نهاد خواسته است که قربانی اهداف سیاسی نشود و اصل بی‌طرفی خود را حفظ کند.

آقای ضعیف هشدار داده است که سیاسی‌سازی نهادهای حقوقی بین‌المللی می‌تواند اعتماد عمومی به این سازمان‌ها را تضعیف کند و تأثیرات منفی بر تلاش‌های بشردوستانه در افغانستان داشته باشد.

اظهارات آقای ضعیف در حالی مطرح می‌شود که بحران آموزش دختران در افغانستان به یکی از موضوعات کلیدی در تعاملات داخلی و بین‌المللی این کشور تبدیل شده است.

پیشتر شیر محمد عباس ستانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه امارت اسلامی، در اظهاراتی جسورانه و انتقادی به وضعیت زنان و دختران افغانستان پرداخت و گفت که در برابر نیمی از جمعیت کشور، یعنی حدود ۲۰ میلیون نفر، بی‌عدالتی صورت گرفته است.

؛ آقای ستانکزی در مراسم دستاربندی در ولایت خوست، با انتقاد از ممنوعیت آموزش دختران، تأکید کرد که این اقدام نه تنها با اصول شریعت اسلام سازگار نیست، بلکه باعث محدود شدن حقوق طبیعی نیمی از جامعه افغانستان شده است.

وی اظهار داشت: «امروز ما در میان چهل میلیون نفر جمعیت، در حق بیست میلیون نفر بی‌عدالتی می‌کنیم. در روز قیامت چه پاسخی خواهیم داشت؟ آیا می‌توانیم در برابر خداوند پاسخ دهیم که حقوق نیمی از جامعه را ضایع کردیم؟ حقوقی چون تحصیل، مشارکت در جامعه، انتخاب حقوقی شوهر، و حتی حضور در مساجد و مدارس از آن‌ها گرفته شده است.»

آقای ستانکزی با صراحت گفت که هیچ توجیه شرعی یا عقلانی برای بستن دروازه‌های علم به روی دختران وجود ندارد.

 او افزود: «ما از رهبران امارت اسلامی تقاضا داریم که دروازه‌های آموزش را باز کنند. پیامبر اسلام (ص) نیز در زمان خود به زنان و مردان اجازه فراگیری علم داده بود و ما باید از این الگو پیروی کنیم.»

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرا، در این مراسم نیز اهمیت علوم عصری را در کنار علوم دینی مورد تأکید قرار داد.

 او از علما و جوانان خواست که با فناوری‌ها و نیازهای معاصر آشنا شوند تا بتوانند به جامعه و دین خدمت کنند.

 وی گفت: «اکنون دوران فناوری است. علم معاصر نیاز اساسی جامعه ماست و باید آن را در کنار علوم دینی فراگیریم.»

 بسیاری از ناظران معتقدند که رفع این محدودیت‌ها می‌تواند گامی اساسی در جهت کاهش تنش‌ها و بهبود روابط حکومت سرپرسشت افغانستان با جامعه جهانی باشد.

پیشتر شرکت کنندگان در نشست دو روزه سازمان همکاری اسلامی که در پاکستان برگزار شد، بر آموزش دختران در کشورهای اسلامی از جمله افغانستان تاکید کردند.

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، در افتتاحیه این نشست که روز شنبه (۲۲ جدی) در اسلام‌آباد آغاز شد، بر ضرورت تأمین حقوق برابر آموزشی برای دختران در جوامع اسلامی تأکید کرد.

او گفت که پاکستان و جهان اسلام با چالش‌های بزرگی در این زمینه روبرو هستند و ممنوعیت‌ها و موانع موجود، فرصت‌های زنان و دختران برای ساختن آینده‌ای روشن را از آن‌ها می‌گیرد.

همچنان شرکت‌کنندگان در  نشست همکاری اسلامی به بررسی عواملی همچون فقر، نابرابری‌های جنسیتی، مشکلات فرهنگی و اجتماعی و همچنین تأثیر درگیری‌ها و بحران‌ها بر دسترسی دختران به آموزش پرداختند.

آموزش دختران نه‌تنها یک نیاز اساسی برای توانمندسازی زنان در جوامع اسلامی است، بلکه تأثیر مستقیمی بر توسعه اقتصادی، بهبود سلامت عمومی و کاهش فقر کمک می‌کند.

خالد مقبول صدیقی وزیر معارف پاکستان، گفته که با وجود دعوت امارت اسلامی برای شرکت در نشست سازمان همکاری اسلامی درباره آموزش دختران که در این کشور برگزار شده است، هیچ نماینده‌ای از حکومت افغانستان در این نشست شرکت نکرده است.

امارت اسلامی افغانستان به نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلام‌آباد که به موضوع آموزش دختران در جوامع اسلامی اختصاص داشت، واکنش نشان داده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، در رشته‌توییتی اعلام کرده است که امارت اسلامی از نشست و اعلامیه‌ی سازمان همکاری اسلامی در پیوند به آموزش زنان استقبال می‌کند.

او افزوده است که امارت اسلامی به حقوق شرعی همه شهروندان خود متعهد است و در این راستا تلاش می‌کند.

مقام‌های امارت اسلامی پیش‌تر اعلام کرده بود که تعلیق آموزش دختران بالاتر از صنف ششم و تحصیل در دانشگاه‌ها موقتی است و با فراهم شدن شرایط مناسب، این محدودیت‌ها لغو خواهند شد.

با این حال، جامعه بین‌المللی و کشورهای اسلامی همچنان از امارت اسلامی می‌خواهند تا هرچه زودتر زمینه دسترسی دختران و زنان به آموزش و کار را فراهم کند.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان، نشست سازمان همکاری اسلامی درباره آموزش دختران در پاکستان را بخشی از جنگ تبلیغاتی علیه امارت اسلامی دانسته است.

امارت اسلامی تأکید کرده است که به حقوق شرعی همه شهروندان خود متعهد است و در این راستا تلاش می‌کند.

 با این وجود، جامعه بین‌المللی و کشورهای اسلامی همچنان از امارت اسلامی می‌خواهند تا هرچه زودتر زمینه دسترسی دختران و زنان به آموزش و کار را فراهم کند.