به گزارش افغان نیوز: این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده که بسیاری از کشورها، از جمله افغانستان، بهشدت به این نوع کمکها وابستهاند و تعلیق آنها بحرانهای انسانی را تشدید کرده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، روبیو کمکهای بشردوستانه نجاتبخش را شامل مواردی مانند دواهای اساسی حیاتی، خدمات صحی، مواد غذایی، سرپناه، کمکهای معیشتی، تدارکات و هزینههای اداری مرتبط با ارائه این کمکها دانسته است.
هدف از این اقدام، جلوگیری از تشدید بحرانهای انسانی در مناطق آسیبپذیر و حمایت از شهروندانی است که برای بقای خود به این کمکها وابستهاند.
تصمیم جدید ایالات متحده با استقبال وزارت اقتصاد افغانستان مواجه شده است. مقامهای این وزارت تأکید کردهاند که افغانستان به این کمکها نیاز جدی دارد و امیدوارند که تعلیق سایر کمکها نیز برداشته شود.
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد، در این زمینه اظهار داشت که کمکهای بشردوستانه باید همه بخشهای حیاتی از جمله صحت، آموزش، زراعت، زیربنا، مبارزه با حوادث طبیعی و تأمین مصونیت اجتماعی را در بر بگیرد تا اثرات مثبتی بر زندگی مردم افغانستان داشته باشد.
افغانستان یکی از کشورهایی است که همچنان برای تأمین نیازهای اولیه شهروندان خود به کمکهای بینالمللی متکی است. با وجود تلاشهای داخلی، بحران اقتصادی، تحریمها و مشکلات ساختاری، تأمین نیازهای اساسی برای بخش بزرگی از مردم چالشبرانگیز بوده و کمکهای جهانی، بهویژه در بخشهای صحت و معیشت، نقشی حیاتی در کاهش این مشکلات ایفا میکند.
پیش از این، وزارت اقتصاد افغانستان گزارش داده بود که به دلیل تعلیق کمکهای خارجی امریکا، فعالیت ۵۰ نهاد مددرسان در این کشور متوقف شده است.
حالا، با ازسرگیری کمکهای نجاتبخش، انتظار میرود که برخی از این نهادها بتوانند دوباره فعالیت خود را آغاز کرده و به نیازمندان خدمات ارائه دهند.
پیشتر عبداللطیف نظری معین وزارت اقتصاد حکومت سرپرست در پیوند به اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا، مبنی بر شرطگذاری برای ادامه کمکهای مالی به افغانستان، واکنش نشان داد و تأکید کرد که این حکومت به کمکهای خارجی وابسته نیست.
نظری، با رد اظهارات ترامپ گفته است: «امارت اسلامی یک نظام کاملاً مستقل است، بهویژه در بخش اقتصادی، و هرگز به کمکهای خارجی متکی نبوده است. بنابراین این تهدیدها نمیتواند تغییری در سیاستهای حکومت ایجاد کند.»
با این حال، مشخص نیست که این تصمیم تا چه اندازه میتواند بحران گسترده انسانی در افغانستان را کاهش دهد و آیا آمریکا حاضر خواهد شد سایر کمکهای معلقشده را نیز از سر بگیرد یا نه.