به گزارش افغان نیوز: مسوولان اداره ملی حفاظت محیط امروز (یکشنبه، ۱۴ دلو) در کنفرانس خبری که در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت، برگزار شد ضمن تشریح اقدامات انجامشده برای کاهش آلودگی، تأکید کردند که کشورهای توسعهیافته، که عامل اصلی تولید گازهای گلخانهای و تخریب لایه ازون هستند، باید به کشورهای آسیبدیده، از جمله افغانستان، غرامت پرداخت کنند.
مولوی زینالعابدین عابد، معین برنامهریزی و مسلکی اداره ملی حفاظت محیط زیست، در این نشست بیان کرد که تغییر اقلیم، کمبود ساحات سبز، سرکهای خاکی، افزایش و کهنه شدن وسایط نقلیه، و سوزاندن سوختهای فسیلی بهویژه زغالسنگ، چوب و پلاستیک در فصل زمستان، عوامل اصلی آلودگی هوای کابل و دیگر شهرهای بزرگ افغانستان هستند.
این مقام امارت اسلامی افزود که بهمنظور کاهش این معضل، برنامه عملیاتی ششماهه را تهیه کردن که در حال اجرا است.
به گفته او در این راستا، در سه ماه گذشته با همکاری ریاست عمومی ترافیک، فعالیت ۴ هزارو ۲۱۱ موتر دودزا متوقف شده و ۳ هزارو ۶۴۴ صنف تجاری، از جمله حمامها، بلندمنزلها و شرکتها، مورد نظارت قرار گرفته و با متخلفان برخورد قانونی صورت گرفته است.
بر اساس آمارهای که مسوولان این اداره مطرح کرد کیفیت هوا در ده ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهبود یافته است.
در این نشست مسوولان اداره ملی حفاظت محیط زیست از مردم خواست برای کاهش بیشتر آلودگی، از استفاده مواد سوختی آلاینده خودداری کنند.
به گفته مسوولان این اداره همچنین در سه سال گذشته ۴۱ هزار و ۵۸۲ فعالیت صنفی را تحت نظارت قرار داده، بیش از ۳ هزار برنامه آگاهی عمومی اجرا کرده و بهطور مستقیم نیم میلیون نفر را در این زمینه آموزش دیدند.
انجنیر روحالله امین، رییس تغییر اقلیم اداره ملی حفاظت محیط زیست، در این کنفرانس گفت که کشورهای توسعهیافته بیشترین سهم را در تولید گازهای گلخانهای و تخریب لایه ازون دارند و باید به کشورهای آسیبدیده، از جمله افغانستان، غرامت پرداخت کنند.
وی تأکید کرد که مسائل محیط زیستی نباید با سیاستهای جهانی پیوند بخورد، زیرا این یک بحران انسانی است که نیاز به همکاری همگانی دارد.
آلودگی هوا در افغانستان، بهویژه در زمستان، سالانه جان صدها نفر را میگیرد. بسیاری از خانوادهها به دلیل مشکلات اقتصادی مجبور به استفاده از زغالسنگ و سایر سوختهای مضر برای گرم کردن خانههای خود هستند.
اداره ملی حفاظت محیط زیست، ضمن تلاش برای کاهش این چالش، خواستار همکاری بینالمللی برای بهبود شرایط زیستمحیطی در افغانستان شده است.