به گزارش افغان نیوز: سازمان شفافیت بینالملل با نشر گزارشی گفته است که افغانستان در شاخص ادراک فساد سه امتیاز نسبت به سال گذشته از دست داده است و اکنون تنها ۱۷ امتیاز از ۱۰۰ را به دست آورده، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۳، ۲۰ و در سال ۲۰۲۲، ۲۴ بود.
در شاخص ادراک فساد، امتیاز ۱۰۰ به معنای نبود فساد و امتیاز صفر بیانگر فساد گسترده در یک کشور است. با توجه به روند نزولی امتیازات افغانستان در سالهای اخیر، سطح فساد در کشور افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، دنمارک، فنلند و سنگاپور به ترتیب با ۹۰، ۸۸ و ۸۴ امتیاز، در صدر فهرست کشورهایی با کمترین فساد قرار دارند.
در مقابل، سودان جنوبی، سومالیا و ونزوئلا با ۸، ۹ و ۱۰ امتیاز در انتهای جدول قرار گرفتهاند و بهعنوان فاسدترین کشورهای جهان شناخته شدهاند.
شاخص ادراک فساد، که توسط سازمان شفافیت بینالملل منتشر میشود، بر اساس تحلیل کارشناسان و بررسیهای اقتصادی از ۱۳ منبع مستقل خارجی تهیه شده و این سازمان بهطور مستقیم در آن مداخله ندارد.
این شاخص مواردی مانند رشوهخواری، اختلاس، سوءاستفاده از مقام دولتی، توانایی دولت در کنترل فساد، بروکراسی غیرضروری، انتصابهای خانوادگی در نهادهای دولتی، حمایت قانونی از گزارشدهندگان فساد و شفافیت مالی مقامهای دولتی را شامل میشود.
با این حال، این شاخص درک مستقیم شهروندان از فساد، تخلفات مالیاتی، پولشویی، فساد در بخش خصوصی و جریانهای مالی غیرقانونی را در نظر نمیگیرد.
افغانستان در سال ۲۰۱۲ کمترین امتیاز خود را در شاخص ادراک فساد دریافت کرد که تنها ۸ امتیاز بود، در حالی که بالاترین امتیاز آن در سال ۲۰۲۲ با ۲۴ نمره ثبت شده است.
روند کنونی نشان میدهد که میزان فساد در کشور رو به افزایش است و دولت باید اقدامات جدیتری را برای مقابله با این چالش انجام دهد.