آژانس-افغان-خبر

سرویس : فرهنگی | کد خبر : 34108 | تاریخ : 1404/02/13-14:37:33 |پرینت

افغانستان در شاخص آزادی مطبوعات، از آخر پنجم شد

افغانستان-در-شاخص-آزادی-مطبوعات،-از-آخر-پنجم-شد
افغانستان در شاخص جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۵ که از سوی سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر شده، جایگاه ۱۷۵ را از میان ۱۸۰ کشور کسب کرده‌است.

به گزارش افغان نیوز:‌ افغانستان که در سال گذشته در رتبه ۱۷۸ این شاخص قرار داشت، امسال چند درجه پیشرفت کرده، اما با این حال امتیاز کمتری را به‌دست آورده‌است.

بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، رسانه‌های افغانستان اکنون تحت فشار هستند و مجبورند اطلاعاتی را منتشر کنند که از سوی حکومت کنترول و تأیید می‌شود.

در این شاخص، ناروی جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است و پس از آن کشورهای استونیا، هالند و سویدن قرار دارند. 
افغانستان تنها از ایران، سوریه، چین، کوریای شمالی و اریتریا رتبه‌ای بالاتر دارد و این کشورها در پایین‌ترین جایگاه‌های شاخص آزادی مطبوعات قرار گرفته‌اند.

در همین حال، رزا اوتانبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان نیز در پیامی به مناسبت «روز جهانی آزادی مطبوعات» هشدار داده که وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان به‌طور نگران‌کننده‌ای در حال بدتر شدن است.

خانم اوتانبایوا در اعلامیه‌ای که امروز (شنبه،‌۱۳ ثور) از سوی یوناما منتشر شده، تصریح کرده است که سانسور، بازداشت‌های خودسرانه، محدودیت‌های شدید بر فعالیت رسانه‌ها و عدم حمایت قانونی از حقوق خبرنگاران، از جمله چالش‌هایی هستند که آزادی بیان را در افغانستان تهدید می‌کنند.
نماینده ویژه سازمان ملل تأکید کرده که رسانه‌های آزاد از ارکان اساسی هر جامعه‌ی باز و دموکراتیک هستند و بدون حضور مطبوعات مستقل، دسترسی مردم به اطلاعات، شفافیت حکومت و پاسخ‌گویی نهادهای قدرت از بین خواهد رفت.

او از مقام‌های حکومت سرپرست افغانستان خواسته است تا به تعهدات بین‌المللی خود در قبال آزادی بیان و حقوق خبرنگاران پایبند بمانند.
با این حال، امارت اسلامی بارها تأکید کرده است که به آزادی مطبوعات در چارچوب ارزش‌های اسلامی و ملی متعهد است.

همزمان، اتحادیه اروپا در پیامی به مناسب روز جهانی آزادی مطبوعات، بر تعهد خود نسبت به حمایت از رسانه‌های آزاد و خبرنگاران در افغانستان تأکید کرده و نقش حیاتی رسانه‌ها را در تضمین سلامت اطلاعات و پایداری اجتماعی برجسته ساخته است.

نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان امروز در شبکه اجتماعی «اکس» اعلام کرد که این اتحادیه به‌گونه‌ی خاص از خبرنگاران افغان، به‌ویژه زنان خبرنگار، پشتیبانی می‌کند.

در پیام آمده است که حمایت اتحادیه اروپا شامل تقویت ظرفیت خبرنگاران در بخش‌های تخنیکی، ارتقاء مهارت‌های حرفه‌ای و ایجاد فرصت‌های آموزشی برای آنان می‌شود.

این پیام با تأکید بر اهمیت آزادی رسانه‌ها، می‌افزاید: «رسانه‌های آزاد، مستقل و امن برای جامعه‌ای پایدار و جریان سالم اطلاعات حیاتی است.»
اتحادیه اروپا خاطرنشان کرده است که وجود رسانه‌های مستقل باعث تقویت شفافیت، پاسخ‌گویی حکومت‌ها و افزایش آگاهی شهروندان می‌شود.