آژانس-افغان-خبر

سرویس : اجتماعی | کد خبر : 35161 | تاریخ : 1404/05/05-15:08:10 |پرینت

کسب تعهد مالی ۲۰ میلیون دلاری برای پروژه‌های اقلیمی در افغانستان

کسب-تعهد-مالی-۲۰-میلیون-دلاری-برای-پروژه‌های-اقلیمی-در-افغانستان
اداره ملی حفاظت محیط زیست حکومت سرپرست افغانستان اعلام کرد که در سال ۱۴۰۳ شمسی، دست‌آوردهای قابل توجهی در زمینه‌های مدیریت تغییر اقلیم، حفاظت از میراث‌های طبیعی، کاهش آلودگی، تنظیم زباله‌ها و تقویت همکاری‌های بین‌المللی داشته است.

به گزارش افغان نیوز: مسئولان این اداره امروز (یک‌شنبه،‌ ۵ اسد) در برنامه تشریح دست‌آوردهای یک ساله اداره ملی محیط زیست گفتند که در سال گذشته موفق به کسب تعهد مالی ۲۰ میلیون دالری از سوی صندوق تسهیلات جهانی محیط زیست (GEF) برای تطبیق طرح منابع آب و آب‌ریزه سازگار با تغییرات اقلیمی شده‌اند.

بر اساس معلومات مسئولان این اداره، این طرح در چارچوب GEF-8 تدوین شده و قرار است در دسامبر ۲۰۲۵ مورد بررسی قرار گیرد.

مسئولان این اداره همچنین بازنگری «استراتژی ملی تغییر اقلیم» با همکاری موسسه «رها» و حمایت مالی برنامه انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP) را یکی از دست‌آوردهای کلیدی این اداره عنوان کردند.

به گفته مسئولان این اداره، این سند با هدف ارائه راه‌حل‌های علمی و عملی برای مقابله با چالش‌های اقلیمی کشور تهیه گردیده است.

به گفته مسئولان، حضور هیئت رسمی امارت اسلامی در بیست و نهمین کنفرانس جهانی تغییر اقلیم (COP29) در کشور آذربایجان، زمینه معرفی چالش‌ها و نیازهای اقلیمی افغانستان را در سطح جهانی فراهم کرده و بستر همکاری با نهادهای بین‌المللی را گسترش داده است.

علاوه بر آن، پروژه تقویت روش‌های کم‌کاربن به ارزش ۱۰ میلیون دالر با همکاری سازمان خوراک و زراعت ملل متحد (FAO) آماده شده و پروژه پاسخ‌دهی به تغییرات اقلیمی مبتنی بر جامعه به ارزش ۲۰.۹۸۹ میلیون دالر نیز تأیید شده است.

مسئولان توضیح دادند که این پروژه قرار است از جولای ۲۰۲۵ در ولایات بدخشان و کنر به مرحله اجرا درآید.

حفاظت از میراث‌های طبیعی و مبارزه با شکار غیرقانونی

در زمینه حفظ تنوع زیستی، اداره ملی حفاظت محیط زیست اعلام کرد که نظارت تخنیکی خود بر ساحات حفاظت‌شده مانند پارک ملی واخان، ذخیره‌گاه حیات وحش درقد و جنگلات امام صاحب ولایت قندوز را افزایش داده است.

به گفته مسئولان این اداره، جلوگیری از شکار و قاچاق غیرقانونی ۱۵ هزار پرنده و حیوان در ۱۹ ولایت کشور، از اقدامات مهم در راستای حفظ حیات وحش از دیگر دست‌آوردهای این اداره در طول یک سال گذشته به شمار می‌رود.

همچنین، بر اساس معلومات مسئولان، رهنمودهایی برای شناسایی ساحات جدید حفاظت‌شده و نحوه استخراج معادن در این مناطق نیز تدوین شده است.

اداره ملی حفاظت محیط زیست همچنان از اجرای طرح احداث فارم‌های تحقیقاتی محیط‌زیستی در ۱۷ ولایت خبر داد که هدف از این طرح، تولید نهال‌های مقاوم در برابر خشکسالی و احیای اکوسیستم‌ها عنوان شده است.

مسئولان این اداره علاوه کردند که در سال گذشته دو فارم در ولایات بلخ و غزنی با بودجه ۶ میلیون افغانی احداث گردیده است.

افزون بر این، اداره ملی محیط زیست گفت که کمپاین ملی نهال‌شانی با غرس ۱۷.۷ میلیون اصله نهال در سراسر کشور اجرا شد که به گفته مسئولان این اداره، گامی مهم در راستای کاهش آلودگی و تقویت منابع طبیعی به‌شمار می‌رود.

 

 

کاهش آلودگی و تنظیم فعالیت‌های زیان‌بار محیط‌زیستی

در بخش کاهش آلودگی و مدیریت زباله‌ها، این اداره اعلام کرد که در مجموع از ۲۳ هزار و ۶۷ فعالیت آلودگی‌زا در مرکز و ولایات نظارت و ۹۰۱ مورد آن را اصلاح کرده است.

در بخش آب و فاضلاب، مسئولان این اداره توضیح دادند که سیستم فاضلاب ۵ مرکز تجاری و رهایشی در کابل بررسی و توصیه‌های معیاری به آن‌ها ارائه شده است.

به گفته مسئولان، این اداره همچنین نظارت بر سه هزار و ۳۷۸ فعالیت صحی را انجام داده که از این میان، یک هزار و ۶۸۶ مورد اصلاح شده است.

همچنین، صدور یک هزار و ۳۸۸ جواز محیط‌زیستی نیز بخشی از عملکرد این اداره در سال گذشته عنوان شده است.

رسیدگی به ۲۴۰ شکایت محیط‌زیستی که عمدتاً مربوط به آلودگی فاضلاب و تجمع زباله‌ها بوده، از دیگر دستاوردهای یک‌ساله گفته شد.

مسئولان اداره ملی حفاظت محیط زیست همچنین گفتند که این اداره از صدور یک هزار و ۶۵۰ جواز محیط‌زیستی بیش از ۱۳ میلیون افغانی عواید به‌دست آورده است.

گسترش همکاری‌های بین‌المللی و ارتقای آگاهی عامه

در زمینه همکاری‌های خارجی، اداره ملی حفاظت محیط زیست گفت که با هماهنگی وزارت امور خارجه، روابط خود را با نهادهای بین‌المللی گسترش داده و موفق به امضای ۶ تفاهم‌نامه به ارزش بیش از ۵۴۸ هزار دالر شده است.

به گفته مسئولان این اداره، این تفاهم‌نامه‌ها شامل پروژه‌های محیط پاک، توانمندسازی جوانان و هماهنگی در امور مربوط به تغییرات اقلیمی می‌باشد.

اداره ملی حفاظت محیط زیست تأکید کرده است که این دست‌آوردها گامی مهم در جهت توسعه پایدار، حفاظت از منابع طبیعی و افزایش آگاهی جامعه نسبت به مسائل اقلیمی و محیط‌زیستی در افغانستان به‌شمار می‌روند.