رسانههای بینالمللی گزارش داده اند که پارلمان روسیه قانونی را تصویب کرد که به دادگاههای این کشور اجازه میدهد تا ممنوعیت فعالیت گروههایی را که از سوی مسکو بهعنوان سازمانهای تروریستی شناخته شدهاند، مورد بازنگری قرار داده و در صورت توقف فعالیتهای تروریستی، این ممنوعیتها را تعلیق کنند.
به گزارش افغان نیوز؛ به نقل از رویترز، این اقدام میتواند زمینه را برای عادیسازی روابط مسکو با امارت اسلامی و هیأت تحریر شام در سوریه فراهم کند.
بر اساس این قانون، اگر یک گروه ثابت کند که دیگر در فعالیتهای تروریستی دخالت ندارد، دادگاهها میتوانند نام آن را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف کنند.
این تغییر قانونی در حالی صورت میگیرد که پیشتر رمضان قدیروف، رهبر منطقه چچن و از متحدان ولادیمیر پوتین، خواستار حذف نام هیأت تحریر شام از فهرست گروههای تروریستی شده بود.
هیأت تحریر شام در سال ۲۰۲۰ و طالبان در سال ۲۰۰۳ در فهرست سازمانهای تروریستی روسیه قرار گرفته بودند.
هفته گذشته نیز مجلس نمایندگان روسیه (دوما) لایحهای را تصویب کرد که امکان حذف نام امارت اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی را مطرح کرده بود.
پیشترمقامهای حکومت سرپرست از تصمیم مجلس نمایندگان روسیه مبنی بر رای مثبت به لایحه بیرون کشیدن نام امارت اسلامی از فهرست ممنوعه این کشور استقبال کرد.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی اعلام کرده که این کار، اقدام مهمی در گسترش روابط میان مسکو و کابل است.
این مقام ا.ا افزوده است: «اقدامات اخیر روسیه و اینکه موانع را بهخاطر تماس و رابطه با امارت اسلامی افغانستان از سر راه برداشت، یک گام ارزنده و مهم است و ما ستایش میکنیم.»
همچنان وزارت خارجهی امارت اسلامی نیزدر اعلامیهای، این تصمیم مجلس نمایندگان روسیه را پیشرفت چشمگیر در روابط میان روسیه و افغانستان عموان کرده است.
وزارت خارجهی افغانستان در اعلامیهای گفته است: «وزارت خارجه ا.ا.ا از تایید طرح پارلمان فدارسیون روسیه استقبال میکند که بر اساس آن نام تحریک طالبان که قبلا امارت اسلامی بر این نام یاد میشد، به حذف آن زمینهسازی میکند. این اقدام به توسعه روابط دو جانبه میان افغانستان و روسیه، رفع یک ممنوعیت و پیشرفت چشمگیر است.»
پیشتر رویترز گزارش داده بود که مجلس نمایندگان روسیه یا دوما، لایحهیی را تصویب کرده که امکان حذف نام امارت اسلامی از فهرست سیاه این کشور را فراهم میکند.
بر بنیاد این گزارش، لایحه تصویب شده پس از تایید کمیتههای تخصصی، به شورای فدرال یا مجلس اعلای روسیه فرستاده میشود.
تصویب این قانون جدید نشاندهنده تغییر در رویکرد مسکو نسبت به برخی گروههای منطقهای است. تحلیلگران بر این باورند که این اقدام میتواند بخشی از تلاشهای روسیه برای تقویت روابط با گروههای تأثیرگذار در افغانستان و سوریه و استفاده از نفوذ آنها در تحولات منطقهای باشد.
با وجود این، برخی از منتقدان نگرانند که بازنگری در فهرست گروههای تروریستی ممکن است استانداردهای مقابله با تروریزم را تضعیف کرده و پیامدهای نامطلوبی برای امنیت بینالمللی داشته باشد.
این اقدام میتواند فصل جدیدی را در روابط روسیه با گروههایی که تاکنون بهعنوان تهدید امنیتی شناخته میشدند، بگشاید و زمینه را برای همکاریهای سیاسی و اقتصادی آینده فراهم کند.

پیام ها