حق مسلم هر فرد است که در فضای پاکیزه تنفس کند. اما دود زغال سنگ و پلاستیک این حق طبیعی را از مردم شهر کابل سلب کرده است.
دود سياه ناشي از بخاری های منازل و موتر هاي کهنه، نمونه بارزي از آلودگي هواست که براي سلامت انسان بسيار زيان آور مي باشد.
پایتخت نشینان سالهاست که با فرا رسیدن فصل سرما، در میان دود و غبار نفس می کشند. سوختاندن تایر موتر و زغال سنگ هوایی این شهر را به اندازه ی تاریک و آلوده نموده است که کوه ها در پشت دود، شبیه به یک ابر سیاه پنهان شده اند.
زمستان فصلی هست که پس از پاییز فرا می رسد. در زمستان روی درختها برف می ریزد. هوا صاف و اکسیجنی است. اما در کابل دود سیاه از بامها به سوی آسمان فواره می کند. مردم منتظر برف و باران اند تا به جای دود، اکسیجن تنفس کنند به خاطر که در نبود برف و باران، مردم از هوایی پاک محروم اند.
هر فرد بالغ به طور متوسط 20000 ليتر هوا در طي يك روز تنفس مي كند و حق مسلم هر فرد است كه در فضاي پاكيزه تنفس كند. اما ميليون ها تن گاز و ذرات مضر كه هر ساله وارد هوای کابل مي شوند،اين حق طبيعي را از افراد سلب مي كند.
با فرا رسیدن فصل زمستان، مردم خانه های شان را با سوختاندن انواع پلاستیک و ذغان سنگ گرم می کنند. از هر نل بخاری دود فواره می کند، هوایی کابل چنان آلوده است که کوه های این شهر در پشت دود زغال پنهان شده است. مردم به جای اکسیجن دود تنفس می کنند.
شهر کابل تاریک است، مردم با سر و صورت باز نمی توانند گشت و گزار کنند، هر لحظ نفس آدم تنگ می شود و سوراخ های بینی همچون نل بخاری، سیاه و آلوده با دود زغال و پلاستیک است. مردم در آروزی یک هوایی پاک و قابل تنفس اند اما از اکسیجن خبری نیست و در میان دود و غبار دست و پنچه نرم می کنند. روز گاری شده است که حتا هوایی پاک نیز همچون امنیت به آروزهای دست نیافته ی مردم مبدل شده است. هرکس یک ماسکی را در دهن می بندد تا مریض نشوند. تنها امسال نیست، سالهاست که مردم این شهر با آغاز فصل زمستان از اکسیجن محروم می شوند و مرگ سیستم تنفسی شان فرا می رسد. اما وزارت صحت عامه توصیه می کند که برای جلوگیری از آلودگی هوا، از سوختاندن پلاستیک، رابر، و تایر موتر نباید استفاده شود در حالیکه مردم قدرت خریدن وسایل برقی، پرداخت بیل برق و حتی زغال را ندارند. مجبور هستند که با آتش زدن همچون مواد ها کلبه های فقیرانه شان را گرم کنند و از سرماخوردگی جان سالیم بیرون نمایند.
وزارت صحت عامه نیز از آلودگی هوای کابل ابراز نگرانی کرده و موارد ذیل را برای باشندگان پایتخت توصیه نموده است:
«1- کاهش رفت و آمد و فعالیت افراد داری امراض قلبی ریوی و افراد کهنسال در فضای باز. 2- پرهیز از انجام فعالیتهای شدید سپورتی در فضای باز. 3- عدم استفاده از موترهای شخصی تا حد امکان. 4- عدم انجام هرگونه فعالیت که موجب افزایش آلودگی هوا میشود از قبیل: سوختاندن رابر، پلاستیک و تایر موتر.» دیپارتمنت ارتقای صحت وزارت صحت عامه همچنان از شهریان کابل خواسته که از میوه و سبزیجاتی که در کنار جادهها و در مسیر عبور موترها فروش میشود، استفاده نکنند. خوردن شیر، ماست، دوغ، مرغ، کاهو، لیمو، پالک، کدو و بادنجان رومی که خاصیت خنثی کنندگی سموم را دارند، توصیه شده است.
نویسنده: ضامن علی عرفان
پیام ها