شماری از تاجران میوه های تازه هشدار می دهند که در صورت عدم رسیدگی به مشکلات آنان، دهقانان بعد از این به جای میوه و سبزیجات به کشت کوکنار رو خواهند آورد.
به گزارش افغان نیوز: فاروق احمدی یکی از تاجران میوه های تازه در کشور در گفتگو با خبرنگار افغان نیوز گفت؛ افغانستان نظر به وضعیت اقلیمی که دارد هر نوع میوه و سبزیجات را می تواند در خود رشد و پرورش دهد.
آقای احمدی می افزاید که نبود سرخانه ها و عدم بسته بندی های مورد نظر مشتریان بیرونی طی سال های متمادی، خسارات هنگفتی را به وجود آورده است.
این تاجر میوه های تازه در کشور اضافه می کند که تنها در سال جاری ۷۰ درصد تجارت میوه و سبزیجات افغانستان به دلیل بی توجهی های حکومت، با خسارات مالی مواجه بوده است.
فاروق احمدی تاکید می کند که اگر حکومت به این مشکلات توجه نکند، دهقانان تحمل متضرر شدن را ندارند و مجبور می شوند که به کشت مواد مخدر از جمله کوکنار رو آورند.
احمدی اظهار داشت که در سال جاری به دلیل بارش و باران زیادی که صورت گرفت، زمین های زراعتی برای کشت میوه و سایر گیاهان آماده شده بودند که دهقانان نیز از این فرصت استفاده کردند و در سراسر ولایت ها به کشت های حلال دست زدند اما بیشترین خسارات را متقبل شدند.
این تاجر ملی کشور یادآور می شود که میوه های افغانستان به دلیل فراوانی اما نبود سردخانه ها، فاسد شده و در مرزهای پاکستان از بین رفتند.
فاروق علاوه نمود که از سوی هم، یکی از دلایل عدم تقاضای کشورها نیز در بسته بندی های غیر معیاری ریشه دارد که آنان درخواست این میوه ها را نمی کنند.
آقای احمدی پرداخت مالیه های چندگانه را یکی دیگر از مشکلات سد راه تاجران عنوان کرده می گوید که مالیه به دولت وگروه طالبان در شاهراه و نیز تعرفه های گمرکی در حالی که نرح فروشات و صادرات به کشورهای بیرونی و انتقالات به ولایات به قیمت ناچیز می باشد، تاجران را دلسرد کرده است.
در همین حال، حاجی اختر محمد رئیس اتحادیه میوه فروشان کشور زیان های مالی امسال را که ۱۰ تا ۱۵ روز به درازا کشید، حل شدنی می داند اما تاکید می کند که غیز از این نیز مشکلات همواره برای تاجران و دهقانان کشور وجود دارد.
جاحی اختر می گوید؛ طی مدتی که میوه های افغانستان در کشورهای بیرونی متقاضی نداشت، هر تاجر حدود یک صد هزار افغانی متضرر شده است.
رئیس اتحادیه میوه فروشان کشور همچنان گفت که نبود سردخانه و سرک های غیر معیاری و آسفالت ناشده باعث شده است که نصف اقلام تجاری مخصوصا میوه ها در هنگام انتقال از یک ولایت به ولایت دیگر، خراب شود.
این تاجر ملی افزود: بعضی از میوه ها که در بیرون از کشور متقاضی ندارد و در داخل کشور سردخانه وجود ندارد، نمی شود آن را نگهداری کرد؛ بنابراین به ترتیب خراب شده و در نتیجه برای تاجران و دهقانان خسارات هنگفتی را وارد می کند.
از سوی هم، داد الله قانع عضو شورای ولایتی فراه تاکید می کند که حتی مصرف کنندگان نیز از پایین آمدن نرخ های میوه و سبزیجات در این ولایت راضی نبودند. زیرا در هر فامیل یک تا دو عضو آن کشاورز هستند و هر چه نرخ ها پایین آید، دوباره خود مردم متضرر می شوند.
اقای قانع خواستار ایجاد دهلیزهای هوایی برای ولایت فراه شد و تاکید ورزید که حکومت نباید در برابر این گونه مشکلات که اقتصاد کشور را تهدید می کند، خاموش و بی توجه باشد.
این عضو شورای ولایتی خطاب به حکومت می گوید که مشکل در ایجاد دهلیزهای تجاری برای میوه های و محصولات حلال وجود دارد اما برای قاچاقبران مواد مخدر که همواره کشور را به چالش کشیده اند، وجود ندارد؟
از سوی هم، خیرمحمد نورزی یکی دیگر از اعضای شورای ولایتی فراه خاطرنشان نمود: حکومت نباید بگذارد که روحیه دهقانان و تاجران کشور شکست بخورد، زیر هر کدام این ها منابع عواید کشوری می باشند و اقتصاد کشور را تضمین می کنند.
نورزی اضافه کرد که میوه های افغانستان به دلیل عدم سردخانه ها، با نرخ ناچیز و بسیار پایین به کشور پاکستان صادر می شود و پاکستان این میوه های را در سردخانه های شان نگه می دارد و در فصول مناسب دوباره همان میوه های افغانی را با قیمت گزاف وارد افغانستان می کند.
این درحالی است که در این اواخر شماری از تاجران، راه انتقال تربوز ولایت فراه را به آذربایجان باز کرده و به این کشور تربوز صادر می کنند، اما چالش های فوق هنوز هم به قوت خویش باقیست.
"گزارش از حبیبه حبیبی"
پیام ها