آگاهان سیاسی میگویند که امارت اسلامی طالبان برای جلوگیری از منزوی شدن افغانستان، ضمن تشکیل حکومت همهشمول باید با کشورهای چون امریکا، چین، روسیه، ایران و پاکستان سیاست خارجی معقول و متوازن اتخاذ کند.
به گزارش افغان نیوز؛ سید فرهاد اکبری، آگاه مسائل سیاسی در گفتگوی اختصاصی با افغان نیوز گفت که امارت اسلامی طالبان طی هشت ماه گذشته در عرصه سیاست خارجی با جهان تعامل نیک نداشته است.
همچنان با وجود تعهدات خویش، دروازههای مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بازگشایی نکرده و این امر تعامل حکومت طالبان را با جهان خدشهدار ساخته است.
این آگاه سیاسی میگوید؛ یکی از دلایل که هیچ کشوری تا کنون امارت اسلامی را به رسمیت نشناخته، مدیریت نادرست سیاست خارجی و عدم بازگشایی مکاتب دخترانه است. بنابراین، امارت اسلامی باید در این زمینهها گامهای عملی بردارد. همچنان در راستای ایجاد حکومت همه شمول و رعایت حقوق بشر به ویژه زنان تلاش کند.
آقای اکبری تصریح کرد که رهبران طالبان برای تشکیل حکومت همه شمول باید ابتدا با سیاسیون مخالف، احزاب و جامعه مدنی افغانستان وارد گفتگو شوند تا آنان خود را در سرنوشت سیاسی کشور شریک بدانند.
او تاکید کرد که هرچند امارت اسلامی طالبان در زمینه مبارزه با مواد مخدر و قطع رابطه با گروهای تروریستی قدمهای برداشته، اما در بخش تامین حقوق بشر، حق آموزش دختران و ایجاد حکومت همه شمول تاکنون کاری نکرده است. این امر افغانستان را به انزوا میکشاند.
به باور وی؛ مردم در هشت ماه حاکمیت امارت اسلامی از لحاظ اقتصادی در وضعیت بدی قرار دارند، اما مقامهای امارت تنها در زمینه جلوگیری از افزایش نرخ دالر تا حدودی موفق بودهاند. این مورد هم به دلیل کمبود پول ملی در بازار و کمکهای نقدی جامعه جهانی است.
این آگاه سیاسی تاکید میکند که کمکهای بشر دوستانه جامعه بینالملل در دراز مدت درد مردم افغانستان را دوا نمیکند و امارت اسلامی باید طرحهای اقتصادی بهتری جهت کاهش فقر داشته باشد.
سید فرهاد اکبری در مورد تعامل امارت اسلامی با کشورهای همسایه میگوید که نیروهای امارت در طول هشت ماه با ایران، پاکستان، تاجکستان و ازوبیکستان درگیری مرزی داشته که به زیان مردم افغانستان است. زیرا ما بیشترین کالا را از این کشورها وارد میکنیم و اگر تعامل نیک با آنها نشود، بحران فقر و بیکاری در پی افزایش نرخ مواد اولیه گسترش مییابد.
اکبری رویکرد و واکنش نرم ملا یعقوب، سرپرست وزارت دفاع ملی طالبان را در پیوند به حملات پاکستان در ولایتهای خوست و کنر میستاید و میگوید؛ اگر عکسالملل درست اتحاذ نمیشد، سه میلیون مهاجر افغان در این کشور زیان میدیدند.
وی تاکید داشت که مقامهای امارت اسلامی طالبان باید عین برخورد را با سایر کشورهای همسایه از جمله ایران نیز اتحاذ نمایند و روی موضوعات جزئی وارد جنگ و نبرد نظامی نشوند.
آقای اکبری توازن در سیاست خارجی را لازمهای شرایط کنونی کشور دانسته و میگوید که نزدیکی با روسیه و چین همچنان دوری از کشورهای غربی و امریکا به زیان افغانستان خواهد بود.
به باور او، چین و روسیه بیشتر دید اقتصادی به افغانستان دارند و از راه سرمایهگذاری روی معادن به دنبال منافع اقتصادی شان هستند، اما امریکا نسبت به افغانستان دید ژئوپولتیک و نظامی برای مهار و اهداف خود در آسیای میانه دارد. بنابراین، حکومت طالبان باید تضاد این دو نوع منافع را مدیریت و راه توازن در پیش گرفته گیرد.
این درحالی است که طالبان طی هشت ماه حکومت، نه تنها هنوز از سوی کشورهای جهان به رسمیت شناخته نشده، بلکه در تطبیق سیاستهای داخلی نیز علیه خواستهای مردم عمل کرده اند.

پیام ها