نورجلال جلالی، سرپرست وزارت صحت عامه افغانستان، در دیداری با هیأتی مشترک از نمایندگان سازمان جهانی صحت (WHO)، صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف)، بنیاد بیل و ملیندا گیتس، و برنامه جهانی مبارزه با فلج کودکان، بر تعهد دولت برای محو بیماری پولیو و سایر بیماریهای ساری در کشور تأکید کرد.
به گزارش افغان نیوز: در خبرنامهای که از سوی وزارت صحت عامه امروز سهشنبه (۱۰ سرطان) منتشر شد، آمده که آقای جلالی ضمن ستایش از کمکهای جامعه جهانی در عرصه صحت، گفته است:«وزارت صحت عامه متعهد به ریشهکنسازی بیماری پولیو و جلوگیری از شیوع بیماریهای ساری است. انتظار میرود نهادهای کمکرسان بینالمللی خدمات خود را مطابق به پالیسی ملی صحت افغانستان تنظیم و تطبیق کنند.»
بر اساس این خبرنامه، نمایندگان نهادهای بینالمللی حاضر در دیدار نیز بر تداوم حمایت از برنامههای صحی دولت افغانستان، بهویژه در زمینه مبارزه با پولیو و تقویت نظام صحی، تأکید کردهاند.
همچنان سازمان جهانی صحت (WHO) در تازهترین گزارش خود آماری تکاندهنده از شیوع بیماریهای واگیر در افغانستان در سال ۲۰۲۵ منتشر کرده است؛ آماری که نگرانیها درباره وضعیت نظام صحی و دسترسی مردم به خدمات درمانی را افزایش داده است.
بر بنیاد این گزارش، در شش ماه نخست سال جاری، بیش از ۷۰۰ هزار و ۴۰۰ نفر در سراسر افغانستان به عفونتهای حاد تنفسی یا همان «سینهبغل» مبتلا شدهاند. از این میان، بیش از یک هزارو ۶۰۰ نفر، عمدتاً کودکان، جان باختهاند.
همچنین، سرخکان که یک بیماری قابل پیشگیری با واکسین است، دوباره در بخشهایی از کشور شایع شده و تاکنون بیش از ۶۲ هزار مورد ابتلا ثبت شده که ۳۹۹ نفر از مبتلایان، عمدتاً کودکان، جان خود را از دست دادهاند.
از سوی دیگر، موارد اسهالات شدید نیز رو به افزایش است. بر اساس آمار WHO، بیش از ۵۰ هزار نفر در سال جاری به این بیماری مبتلا شدهاند و حداقل ۱۷ نفر، بهدلیل شدت بیماری یا نبود خدمات صحی مناسب، جان باختهاند.
مسؤلان این سازمان میگویند که کمبود دسترسی به واکسین، نبود مراکز درمانی در بسیاری از ولسوالیها، سوءتغذیه، آلودگی آب، و نبود آگاهی کافی در میان خانوادهها، از عوامل اصلی افزایش این بیماریها هستند.
سازمان جهانی صحت با ابراز نگرانی از وضعیت موجود، از نهادهای کمککننده بینالمللی خواسته است تا حمایتهای صحی و واکسیناسیون را در افغانستان گسترش دهند و از وقوع یک بحران جدی انسانی جلوگیری کنند.
افغانستان یکی از دو کشور باقیمانده در جهان است که هنوز موارد مثبت پولیو در آن گزارش میشود و تلاشهای گستردهای برای ریشهکنی کامل این بیماری در جریان است.

پیام ها