با-کاهش-فرصت-ها،-حکومت-چالش-های-روز-افزون-را-تجربه-میکند

حکومت وحدت ملی در مدت عمر دو ساله خویش با فرصت‌ها و چالش‌های زیاد مواجه بود که  با گذشت هر روز فرصت‌ها از دست رفته و چالش‌ها نیز افزایش یافته است.

دکتور حمیدالله نور عباد رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل در یک مصاحبه اختصاصی به آژانس افغان خبر گفت؛ با آغاز حکومت وحدت ملی ده‌ها فرصت و چالش سد راه دولت فعلی قرار گرفته که با گذشت هر روز فرصت‌های موجود از دست رفته و چالش‌ها نیز افزایش یافته است.

آقای عباد گفت؛ با آغاز خروج نیروهای خارجی از  افغانستان در سال 2014 میلادی، و شروع کار حکومت وحدت ملی مشکلات امنیتی نیز افزایش یافت اما مردم و جامعه جهانی از حکومت تازه به قدرت رسیده انتظار داشتند اصلاحات را در همه بخش‌ها اجرا نمایند.

به گفته‌ی عباد؛ حکومت وحدت ملی در روزهای آغازین، کارهای در زمینه مبارزه با فساد اداری مانند قضیه کابل بانک، مبارزه با تروریزم جدی عمل کردند اما چندی نه گذشت که حکومت به هیچ کدام از وعده های خود عمل نکرد.

فرصت‌های که از دست رفت

1 – استخراج معادن: حکومت وحدت ملی فرصت این را داشت که معادن کشور را با سرمایه گذاری سکتور خصوصی استخراج می‌کرد اما در این زمینه ناکام بوده است و هیچ اقدام جدی صورت نگرفت. در حال حاضر 30 درصد معادن کشور شناسایی شده است که یک تریلیون دالر پیش بینی گردید.

2 – فرصت دوم انکشاف زراعت؛ افغانستان یک کشور زراعتی است و 80 درصد مردم عواید خود را از زمین‌های زراعتی به دست می‌آورند اما حکومت وحدت ملی در این زمینه نیز ناکام بوده است و کارهای عملی انجام نداده است. افغانستان حدود 8 میلیون هکتار زمین زارعتی دارد که کمتر از نصف این زمین‌ها در حال استقاده است و 77 میلیارد متر مکعب آب در کشور وجود دارد که از این آب در دوره حکومت وحدت ملی به درستی استفاده نگردید.

به گفته‌ی استاد عباد؛ اگر از آب و زمین کشور به درستی استفاده صورت میگرفت حالا این کشور نیاز به کمک خارجی نمی‌داشت.

3 – فرصت سوم استقاده از موقعیت جغرافیای افغانستان: کشورمان در موقعیتی قرار دارد که اگر به درستی از ان استفاده می‌شد میتوانست در بین کشورهای منطقه بعنوان نقطه تقاطع بازی می‌کرد اما حکومت وحدت ملی از این فرصت نیز استفاده کرده نتوانست و با نبود پاکستان این نقش از افغانستان صلب شده است.

حکومت وحدت ملی کارهای در این زمینه انجام داده است، اگر این اقدامات انجام شود کار نیک است مانند پروژه تاپی، کاسا یک هزار و آمدن لین قطار به کشور.

چالش‌های حکومت وحدت ملی

1 – چالش اول؛  با روی کار آمدن حکومت وحدت ملی وضعیت امنیتی کشور نیز خراب شد، و دشمنان مردم افغانستان آخرین تلاش‌های خود را به خرج دادند تا این کشور و نظام را سقوط دهند اما چنین نشد و برنامه‌های دشمنان مردم افغانستان ناکام شدند.

آقای عباد می‌گوید؛ مردم از حکومت وحدت ملی انتظار داشتند که با دشمنان مردم برخورد جدی کند اما فساد در بین نیروهای امنیتی و سران حکومت وحدت ملی مانع این کار گردید.

2 – چالش دوم؛ با آغاز حکومت وحدت ملی فساد در ادارات دولتی نیز افزایش یافت و حکومت کارهای انجام داد که زمینه ساز افزایش فساد اداری بود. به گفته‌ی رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل؛ حکومت با مجرمینی که در پرونده‌های بزرگ فساد اداری دست داشتند مانند اختلاص کابل برخورد جدی کرد اما با گذشت مدتی این اراده حکومت به هیچ تبدیل شد و مردم نیز به اراده حکومت بی‌باور شدند.

3 – چالش سوم؛ با آغاز حکومت وحدت ملی کشت مواد مخدر کاهش یافت اما در حال حاضر کشت و برداشت مواد مخدر نیز افزایش یافته است.

4 – چالش چهارم انتخابات؛ حکومت وحدت ملی در این زمینه ناکام بوده و تمام نهادهای دولتی در حال حاضر نامشروع است و هیچ گونه مشروعیت مردمی ندارد.

به گفته‌ی عباد؛ حکومت وحدت ملی فرصت این را داشت که انتخابات پارلمانی را در زمان معیین اش برگذار کند و وضعیت کشور را بهبود ببخشد اما چنین نشد.

او افزود؛ امروز تمام صنعت کاران و تاجران از حکومت وحدت ملی ناراض اند و در حال فرار از کشور میباشند. به گفته‌ی رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل؛ وزارت مالیه همواره افتخار می‌کند که در سال جاری بیشترین مالیه را از کشور جمع آوری کرده است اما جمع آوری مالیه به چه قیمت، به قیمت فرار سرمایه داران و از بین رفتن صنعت کشور هیچ ارزش ندارد.

ترامپ و سیاست آمریکا در افغانستان

رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل گفت؛ به قدرت رسیدن دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید امریکا میتواند به نفع افغانستان باشد چون امریکا و در مجموع ناتو در مدت 15 سال گذشته در کشور کدام سیاست مشخص نداشته است و هیچ بهبودی در وضعیت زندگی مردم رو نما نشده است. آقای عباد بیان داشت؛ این درست است که کمک به افغانستان صورت گرفته اما این کمک بیشتر به اعداد بوده نه در انکشاف و ترقی.

عباد؛ ترامپ سیاست مشخص را در افغانستان دنبال خواهد کرد و این میتواند به نفع افغانستان تمام شود.

امریکا بعد از جنگ جهانی به مدت ده سال کشور المان را کمک کرد که آن کشور به یکی از قدرت‌های اقتصادی جهان مبدل شد اما نه تنها امریکا بلکه 44 کشور عضو ناتو به شمول امریکا مدت 15 سال در افغانستان حضور دارند و این کشور را کمک کردند، سوال اینجاست که با این همه کمک صورت گرفته چرا در افغانستان هیچ ترقی مشاهده نمیشود، با این وضعیت دیده میشود که کمک تنها در حرف بوده نه در عمل.

رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل گفت؛ ناتو همواره شعار حمایت از خو کفایی افغانستان را سر‌می‌دهد اما این کشور تا هنوز بازسازی نشده چه برسد که از نظر اقتصادی خود کفا شود.

نور عباد تاکید کرد؛ روسیه نیز به دنبال منافع خود است با نزدیکی به کشور چین میخواهد به امریکا نشان دهد که اگر تو با من دوستی نمیکنی قدرت دیگر مانند چین در کنارم است. او افزود؛اگر روسیه با امریکا نزدیک شود نشست سه جانبه روسیه، پاکستان و چین که در کشور مسکو برگذار شد بی نتیجه خواهد ماند.

نور عباد گفت؛ جنجال‌های که در دو سال بین سران حکومت وحدت ملی رخ داده است سبب شده که امریکا نیز به این حکومت بی‌باور شود اگر این وضعیت ادامه پیدا کند سرمایه گذاری کلان در کشور صورت نخواهد گرفت.

عباد افزود؛ اگر حکومت وحدت ملی خواست ترامپ را برآورده ساخته نتواند رئیس جمهور امریکا به فکر چاره دیگر خواهد شد.

رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل در رابطه به سلب صلاحیت 7 وزیر گفت؛ هفت وزارت خانه‌ که بودجه خود را به حد معیاری مصرف کرده نتوانسته اند، چند عامل دارد، اول نبود ظرفیت در وزارت خانه‌ها سبب شده که کار صورت گرفته نتواند و فساد اداری نیز سبب شده است که افراد شایسته به کار گماشته نشوند، دوم نبود امنیت نیز عواملی است که  پروژه‌ها در نقاط ناامن کشور تطبیق نمی‌شود.

آقای عباد بیان داشت؛ سلب صلاحیت 7 وزیر از کارهای پشت پرده حکومت وحدت ملی است که میخواهد افراد دیگر را به جای این وزیران جابجا کنند. عباد گفت؛ اگر واقعاً حکومت وحدت ملی میخواهد افراد ناشایسته را برکنار کند چرا وزیر دفاع ملی که فاسد‌ترین وزیر در کابینه است برکنار نمیکند.

رئیس مرکز ملی تحقیقات پالیسی دانشگاه کابل تاکید کرد؛ با جنجال‌های که بالای کمیسیون انتخابات رخ داده است مردم به نظام انتخابات بی باور شده اند و احتمال این وجود دارد که مردم اصلاً به انتخابات آینده اشتراک نکنند اما یک راه وجود دارد که اعتماد مردم کسب خواهد شد و ان هم توزیع تذکره الکترونکی است.

عباد افزود؛ سوال اینجاست که چرا حکومت با وجود تمام آمادگی‌ها در زمینه توزیع تذکره الکترونیکی، انرا شروع نمی‌کند.

زمانی وضعیت کشور بهبود پیدا می‌کند که در کشور سرمایه گذاری صورت گیرد و بیکاری کاهش پیدا کند و در نخست باید زمینه سرمایه گذاری فراهم شود. و موانع سد راه سکتور خصوصی برداشته شود.

با کاهش فرصت ها، حکومت چالش های روز افزون را تجربه میکند

پیام ها

نظرتان را بیان کنید

پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد