مسوولان اتاق تجارت و سرمایه گذاری هشدار میدهند که بسته شدن مرزهای شمالی به ویژه قزاقستان تاثیر منفی روی بازارهای افغانستان دارد، زیرا ۹۰ - ۹۵ درصد آرد و گندم از قزاقستان و ازبیکستان وارد کشور می شود.
به گزراش افغان نیوز: خان جان الکوزی، معاون هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری کشور امروز( چهارشنبه، 6 حمل) به آژانس افغان نیوز گفت که روز گذشته، حکومت افغانستان نامهای را به رییس جمهور قزاقستان فرستاد تا مرزش را با افغانستان مسدود نکند؛ اما کشور قزاقستان امروز به گونه کامل مرز اش را مسدود کرده است.
آقای الکوزی افزود که مسدود شدن مرز قزاقستان تاثیر منفی روی بازارهای افغانستان دارد و قیمتهای مواد خوراکی افزایش خواهد یافت. زیرا پیش از این، روزانه 5 تا 6 هزار تن مواد خوراکی از این مرز وارد افغانستان میشد.
معاون اتاق تجارت گفت: «روز گذشته با آوازهای بسته شدن مرز قزاقستان قیمت آراد در مرزهای شمالی تا 30 دالر افزایش یافته بود و اکنون یک بوجی آراد به تاجر افغانستان 1 هزار و 750 افغانی تمام می شود که این امر بر بلند رفتن قیمت مواد خوارکی و در نهایت روی سطح زندگی مردم افغانستان تاثیر منفی خواهد گذاشت».
او تاکید کرد که اگر راه قزاقستان و پاکستان همین گونه مسدود بماند و تنها راه ایران که از آن مواد خوارکی وارد نمیشود، باز بماند مواد خوارکی قیمتش افزایش میباد و از سوی هم راه بدیلی هم وجود ندارد.
آقای الکوزی افزود: هر چند ازبکستان وعده سپرده که مرزش را با افغانستان باز میگذارد؛ اما حکومت باید تلاش کند تا راه بدیل قزاقستان را نیز پیدا کند و مواد خوراکی از طریق دیگری وارد افغانستان شود.
به گفته آقای الکوزی، از راه قزاقستان 50 تا 60 درصد و از راه ازبکستان 40 درصد مواد خوارکی وراد افغانستان می شود و باید« با ازبکستان صحبت شود تا 100 درصد مواد خوراکی ما را اکمال نماید».
در همین حال، کارشناسان مسائل اقتصادی میگویند: مسدود شدن مرزهای شمالی افغانستان به ویژه قزاقستان تاثیر ناگورا روی بازارهای افغانستان دارد و این امر باعث افزایش سرسامآور قیمت مواد خوارکی و اولیه در کشور میشود.
عبدالواسع حیدری، کارشناس مسائل اقتصادی میگوید: بسته شدن مرز قزاقستان که از آن 50 تا 60 درصد مواد اولیه وراد افغانستان می شود، تاثیر ناگوار روی عرضه و تقاضا در بازارهای افغانستان ایجاد می کند و این امر باعث تورم ناگهانی و کمر شکن در بازار خواهد شد و نرخ مواد اولیه به شکل سرسام آور افزایش خواهد یافت.
آقای حیدری تاکید کرد: «اگر در چنین شرایطی، بندرهای که از آن مواد خوراکی وارد افغانستان میشود، بسته شود، قحطی در کشور حاکم خواهد شد.»
به باور این کارشناس مسائل اقتصادی، حکومت افغانستان باید برای بیرون رفت از این معضل وارد عمل شود و با کشورهای دیگر تفاهم نامه و قراردادهای را انعقاد نماید تا روند واردات مواد اولیه به صورت عادی جریان داشته باشد.
آقای حیدری گفت که در چند سال گذشته روی مدرنیزه شدن زراعت و مدیریت آب های افغانستان کار صورت نگرفته است و امروز حتی کشاورزان کشور ما وابسته به واردات مواد خوراکی از بیرن اند. از سوی هم، نهادهای بین المللی نیز در دو دهه گذشته در بخش زراعت افغانستان ناکام بوده و هیچ کار بنیادی را در این زمینه نکرده اند.
با این همه کشورهای مشترک المنافع از جمله روسیه، قزاقستان، ازبکستان و ترکمنستان برای مبارزه با ویروس کرونا طرح را ایجاد کرده اند که بر بنیاد آن، مرزهای تجارتی شان مسدود و هیچ گونه مواد خوارکی به بیرون از این چند کشور صادر نمیشود.
این درحالی است که نارندرا مودی، صدراعظم هند طی تماس تلفنی به رئیس جمهور غنی وعده داد که در زمینه خریداری گندم و برنج برای افغانستان سهولت های بیشتر فراهم می نماید.

پیام ها