تعجب-نکنید-اینجا-افغانستان-است؛-عبدالله-و-غنی-تاریخ-را-تکرار-کردند

یکی از اعضای اکادمی علوم افغانستان می‌گوید: با سوگند یاد کردن اشرف غنی و داکتر عبدالله به عنوان دو رییس جمهور در یک سرزمین، تعجب نکنید! بار دیگر جنگ بر سر قدرت در افغانستان تکرار شد و این تکرار تاریخ پادشاهان گذشته تنها از مردم افغانستان قربانی می‌گیرد.

به گزارش افغان نیوز: شریف ځدران، سر محقق در بخش تاریخ اکادمی علوم افغانستان امروز( سه‌شنبه، 20 حوت) در مصاحبه‌ای اختصاصی با خبرنگار آژانس افغان نیوز گفت که در تاریخ معاصر افغانستان رویدادهای بسیار وجود دارد که همزمان دو شخص خود را پادشاه اعلام کرده اند و سوگند اشرف غنی و عبدالله به حیث دو رییس جمهور در یک سرزمین، تکرار همان تاریخ گذشته است.

آقای ځدران سلسله وار تکرار تاریخ واعلام دو فرمانروا در یک قلمر را در افغانستان بر شمرده و گفت که پس از وفات احمدشاه ابدالی، وزیر شاه ولی خان پسر احمدشاه ابدالی، شهزاده سلیمان را پادشاه افغانستان اعلام کرد؛ اما تیمورشاه که در آن زمان در هرات مستقر بود، توانست شاه ولی خان را از بین ببرد و  شهزاده سلیمان برادرش را از پادشاهی افغانستان برکنار و خود را به گونه رسمی پادشاه افغانستان اعلام کرد.

به گفته آقای ځدران؛ این رویداد در دوره زمان شاه نیز تکرار شد؛ وقتی زمان شاه در کابل  به قدرت رسید، برادر او، شهزداه سلیمان خود را در قندهار پادشاه افغانستان اعلام کرد و در آن وقت، زمان‌شاه در کابل حکومت می‌کرد و سلیمان در شهر قندهار حکمروایی داشت. زمان‌شاه در این جنگ بر سر قدرت و سیاست موفق شد سلیمان‌شاه بردارش را از صحنه قدرت کنار بزند.

این عضو اکادمی علوم تاکید کرد که این رویداد دو پادشاه در یک اقلیم در زمان شاه شجاع نیز تکرار شد که افغانستان را به کام مداخلات انگلیس‌ها برده و زمنیه دست اندازی بی‌گانه‌گان را در افغانستان فراهم کرد.

او افزود: زماینکه امیر دوست محمد خان به قدرت رسید، شاه شجاع در هند بریتانیا زندگی داشت و با انگلیس و سیک‌ها قرارداد امضا کرد که بر اساس آن از سوی سیک و انگلیسی‌ها، پادشاه افغانستان عرض اندام کرد و انگلیسی‌ها در سال 1838 میلادی برای به قدرت رساندن شاه شجاع به افغانستان حمله کرد و جنگ نخست افغان – انگلیس شکل گرفت.

به گفته آقای ځدران، با قدرت رسیدن شاه شجاع امیر دوست محمد خان در کابل پادشاهی افغانستان را در اختیار داشت و شاه شجاع در قلمرو هند بریتانیا منحیث پادشاه افغانستان حکمروایی می‌کرد؛ اما شاه شجاع با اینکه حمایت انگلیسی را با خود داشت، به دلیل مقاومت مردمی از سوی امیر دوست محمدخان شکست خورد.

به باور او، جنگ قدرت پس از این سه حادثه تلخ تاریخی نیز در افغانستان میان سدوزایی‌ها و بارکزی‌ها ادامه داشت و با شکست برادران سدوزایی‌ها، قدرت در اختیار باریکزایی‌ها قرار گرفت.

این عضو اکادمی علوم افغانستان به سوگند اشرف غنی و داکتر عبدالله به عنوان دو رییس جمهور افغانستان در یک زمان و یک سرزمین اشاره کرده و گفت: «بدبختانه مردم افغانستان دیروز یک بار دیگر شاهد تکرار تاریخ گذشته بود که دو رییس جمهور در یک قلمرو سوگند یاد کردند و خود را رییس جمهور افغانستان اعلام کردند که این امر همان تکرار تاریخ در افغانستان است که تنها از مردم قربانی می‌گیرد».

او با بیان این‌که مردم افغانستان نگران وضعیت کنونی است و این تکرار تاریخ مردم افغانستان را یکبار دیگر به گذشته خواهد برد، گفت: باید رهبران حکومت وحدت ملی که یک حکومت ناکام در پنج سال گذشته بود، از گذشته‌های تاریخی افغانستان می‌آموخت و مردم افغانستان را به رنج تاریخ‌ گذشته دچار نمی‌کردند.

به باور آقای ځدران؛ آمدن امریکا در افغانستان پس از سال‌ها جنگ، یک فرصت مناسب برای عبور از اشتباهات تاریخی در افغانستان بود که باید رهبران و سیاست‌مداران کشور از آن استفاده درست می‌کردند. اما دیده شد که منافع شخصی سیاست مداران افغانستان نسبت به منافع ملی اولویت دارد و هیچ ترس از تکرار تاریخ در مقابل مردم افغانستان ندارند.

آقای ځدران افزود: «داکتر عبدالله نباید سوگند و اعلام ریاست جمهوری می‌کرد، او باید یک اپوزیسیون قدرت مند در برابر اشرف غنی و حکومت او تشکیل دهد و از عمل کرد کار حکومت او نظارت کند». او گفت که رهبران کنونی حکومت باید جنگ قدرت و سیاست را کنار بگذارند و فرصت که در راستای صلح پیش آمده از آن بهره گیری کنند و افغانستان را از جنگ چهل ساله نجات دهند.

این همه در حالی است روز گذشته(دوشنبه، 19 حوت) اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری و داکتر عبدالله در سپیدار سوگند یاد نموده و هرد خود را رییس جمهور منتخب افغانستان اعلام کردند.

تعجب نکنید! اینجا افغانستان است؛ عبدالله و غنی تاریخ را تکرار کردند

پیام ها

نظرتان را بیان کنید

پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد