شماری از عالمان دینی در غرب کابل در برنامه «زادروز حضرت علی (ع)، امام اول شیعیان»، بر اخوت و اتحاد میان ملت مسلمان در افغانستان و سراسر جهان تاکید کرده و گفتند که مردم افغانستان از جنگ خسته است.
به گزارش افغان نیوز: این برنامه، امروز (شنبه، ۲۹جدی) با حضور عالمان دین، مقامهای حکومتی، جوانان و اقشار مختلف مردم، از سوی شورای علمای شیعه افغانستان، شورای نظارت بر حوزههای علمیه و مجمع محبان اهل بیت (ع) در غرب برگزار شد.
سیدحسین عالمی بلخی، رییس دارالانشای شورای علمای شیعه افغانستان و مسوول مجمع محبان اهلبیت، یکی از سخنرانان این برنامه بود.
این عالم دین در رابطه به وضعیت سیاسی کشور صحبت کرد. او با اشاره به ایجاد «کمیسیون عالی شیعیان» در بدنهی حکومت سرپرست افزود: «امارت اسلامی طی این سه سال حکومتداری خود، دستاوردهای خوبی داشته است. امنیت را در کشور تأمین کرده و وحدت و همدلی بین اقوام به وجود آورده است. اما در مقابل ضعفهایی هم داشته است.»
عالمی بلخی در ادامهی سخنان خود به مشکلات جامعهی اهل تشیع کشور اشاره کرده و افزود: «متاسفانه امارت اسلامی تاکنون به خواستههای جامعهی تشیع کشور توجهی نکرده است. جامعهی تشیع کشور، خواستار به رسمیت شناختن مذهب جعفری، مشارکت مردم در دولت و تدریس فقه جعفری در مکاتب و دانشگاههای کشور میباشند. ما امیدوار هستیم که هرچه زودتر مسوولان حکومت امارت اسلامی به خواستههای مردم ما پاسخ مثبت بدهند.»
گفتنی است که در بهار سال ۱۴۰۱ حکومت سرپرست اعلام کرد که مذهب جعفری را در کشور به رسمیت نمیشناسد و امور تمامی نهادهایشان بر اساس مذهب حنفی اجرا میشود. پس از این تصمیم، تدریس فقه جعفری در دانشگاه بامیان و مکاتب مناطق شیعهنشین کشور ممنوع اعلام شد.
این تصمیم واکنشهای بسیاری در پی داشته است و شورای علمای اهل تشیع افغانستان بارها از حکومت سرپرست خواسته است که مذهب جعفری را به رسمیت بشناسد. با گذشت سه سال؛ اما تا کنون حکومت سرپرست به آن توجهی نکرده است.
رییس دارالانشای شورای علمای شیعه افغانستان، در ادامهی سخنان خود افزود: «تعدادی از هموطنان ما که در خارج از کشور هستند و بر طبل جنگ میکوبند، اگر دل تان به حال مردم و کشور میسوزد، بیش از این به فکر نفاق و درگیری نباشید. جنگ راه چاره نیست. به کشور برگردید و دست به دست هم در آبادی کشور سهم بگیرید.»
عالمی بلخی در این برنامه در مورد شاخصههای حکومتداری اسلامی حضرت علی نیز صحبت کرد. او در سخنان افزود، «برقراری عدالت در جامعه، دقت در مصرف بیتالمال، امر به معروف و نهی از منکر، دعوت به اتحاد و همدلی امت مسلمان و همکاری داشتن برای حفظ اصل نظام اسلامی با خلفای راشدین از انگیزههای تاسیس حکومتداری اسلامی حضرت علی (ع) بود.»
محمد اکبری، معاون شورای علمای شیعه افغانستان و عضو شورای نظارت بر حوزههای علمیه، سخنران دیگری این برنامه بود. او در سخنان خود بر اتحاد و همدلی میان مردم افغانستان تاکید کرد و گفت: «ما در افغانستان بیشتر از کمکهای خارجی، به اخوت و برادری نیاز داریم. شیعه و سنی در افغانستان برادر هم هستند. شیعه و سنی بدون توجه به مذهب در آبادی کشور سهم بگیرند.»
او خطاب به حکومت سرپرست گفت مرحلهی تحکیم و تثبیت امارت اسلامی تا هنوز به پایان نرسیده است: «امارت اسلامی اگر در پی حکومتداری در کشور است، باید اعتماد مردم را جلب کند و در دل مردم نفوذ کند. تبعیض را کنار بگذارد و عدالت اجتماعی را در جامعه پیاده کند.»
اکبری نیز خواستار اشتراک جامعه اهل تشیع به حکومت شد و گفت: «امارت اسلامی اگر در پی آبادی کشور است، تمامی مردم، بهخصوص جامعهی اهل تشیع را در قدرت سهیم کند. جامعهی شیعه افغانستان بنای مخالفت با حکومت را ندارد. ما دوشادوش امارت اسلامی آمادهی خدمتگذاری به کشور هستیم.»
سیدحسن صالحی، عضو شورای علمای شیعه افغانستان و مسوول اجرایی شورای نظارت بر حوزههای علمیه، سخنران دیگر این برنامه بود. صالحی در سخنان خود گفت کسانی که سنگ «شیعهی علی» بودن را به سینه میزنند باید از رفتار، کردار و گفتار حضرت علی الگو بگیرند.
این عالم دین، به نقل از نویسندهی مسیحی گفت: «علی نسخهی واحد در جهان است که بدیل دیگری در جهان شبیه او وجود ندارد.»
وی به نقل از پیامبر اسلام در مورد شخصیت حضرت علی افزود که «علی (ع) نفر اول در ایمان آوردن به خداوند است. او نه تنها در ایمان آوردن به خدا بلکه، در امور سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز فرد اول است.»
این عالم دین در ادامهی سخنان خود افزود، عدالت و تواضع علی در جهان نظیر ندارد. او افزود: «علی آنقدر سخاوت داشت که هنگام تقسیم بیتالمال به مردم گفت در سیره و روش من فرقی بین سیاه و سفید، غلام و آزاد و قریشی و غیرقریشی وجود ندارد.»
جواد صالحی، عضو شورای نظارت بر حوزههای علمیه، یکی از دیگر سخنرانان این برنامه بود. وی در مورد شخصیت و جایگاه حضرت علی در دین اسلام صحبت کرد. صالحی افزود: «نهتنها علمای اهل تشیع و تسنن، بلکه علمای ادیان دیگر نیز در مورد شخصیت والای حضرت علی (ع) کتابها نوشتهاند و در زمینهی شخصیت آن حضرت و رفتار او با صحابهی پیامبر و مردم آن زمان، پژوهشها کردهاند.»
مولوی عثمانی، یکی از عالمان اهل تسنن در این برنامه گفت حضرت علی (ع) یکی از کسانی بود که با تمام توان در راه اشاعهی دین مبین اسلام تلاش کرد و در این راه جانش را از دست داد.
او در ادامهی سخنان خود افزود: «سالها اگر در مورد حضرت علی صحبت کنیم، بازهم نمیتوانیم ذرهای از مقام والای علی را بیان کنیم.»
گفتنی است همه ساله برنامههای مناسبتی از سوی بنگاههای دینی- مذهبی و فرهنگی کشور در شماری از ولایتها تجلیل میشود.
پیام ها