مولوی امیرجان ثاقب، معاون آکادمی علوم افغانستان، در برنامهای ویژه برای تشریح دستاوردهای یکساله این اداره، از اجرای گسترده فعالیتهای علمی و پژوهشی خبر داد.
به گزارش افغان نیوز: وی امروز (دوشنبه، ۳۰ سرطان) در نشست دستاوردهای یک ساله این نهاد گفت که در سال گذشته، آکادمی علوم روی ۲۰۶ پروژه علمی و تحقیقی کار کرده است که نشاندهنده ظرفیت بالای علمی در کشور میباشد.
به گفته معاون آکادمی علوم، در این مدت ۱۴ اثر علمی از زبانهای خارجی به زبانهای ملی ترجمه شده و بیش از ۲۰۰ مقاله علمی-تحقیقی از سوی پژوهشگران این نهاد تألیف گردیده است.
همچنین، ۳۶ پروژه علمی پس از بررسیهای کارشناسی، مورد تأیید قرار گرفته است.
مسوولان این اداره گفتند که در سال گذشته ۷ سمینار علمی – تحقیقی، ارائه ۶۷ کنفرانس علمی در حوزههای مختلف و دفاع از ۳۰ پروژه علمی – تحقیقی انجام دادهاند.
آقای ثاقب تأکید کرد که آکادمی علوم افغانستان با تکیه بر اصول علمی و ارزشهای دینی، به تلاشهای خود برای ارتقاء دانش، تولید علم بومی و تقویت فرهنگ پژوهش ادامه خواهد داد.
به گفته وی این دستاوردها نویدبخش آیندهای روشن برای جامعه علمی افغانستان است.
امیر جان ثاقب، گفت که این نهاد با تکیه بر اصول شریعت و معیارهای پژوهشی، از ۳۰ پروژه پژوهشی دفاع علمی کرده و ۳۷ پروژه جدید را در شورای علمی به تصویب رسانده که به ارتقای رتبه محققان و گسترش مرزهای دانش کمک کرده است.
وی افزود که در حوزه نشر و ترجمه، آکادمی ۱۸ اثر علمی را از زبانهای خارجی به زبانهای ملی ترجمه کرده و ۳۰ مجله علمی و ۲۰ نشریه تخصصی منتشر کرده است.
وی افزود که ۲۰۰ مقاله علمی و ۲۰ کتاب به کشورهای خارجی از جمله روسیه و تاتارستان ارسال شده است.
این مقام امارت اسلامی با بیان اینکه فعالیتهای فرهنگی آکادمی علوم نیز قابل توجه بوده، افزود که تدوین الفبا و خط استاندارد برای زبانهای محلی مانند ساوی، اشکاشمی و نورستانی، و همچنین تدوین دایرهالمعارف ادبیات دری و دایرهالمعارف کودکان، که از اقدامات کلیدی در حفظ و توسعه فرهنگ بومی به شمار میرود، از کارکردهای این نهاد بوده است.
معاون آکادمی علوم تصریح کرد که در سطح بینالمللی، اعزام ۹ محقق در مقطع دکترا به کشورهای اسلامی و مشارکت در سمینارهای علمی در چین، روسیه، عمان و جاپان، نشاندهنده تلاش آکادمی برای کسب جایگاه منطقهای و جهانی است.
ثاقب گفت که در بخش خدمات عمومی، کلینیک تشخیصی آکادمی به ۲۴۸ بیمار خدمات ارائه کرده، بیش از ۲ هزار جلد کتاب به نهادهای فرهنگی اهدا شده و موزه اتنوگرافی آن میزبان ۴۰۰ دانشجو و ۷۵ گردشگر خارجی بوده است.
وی گفت که در حال حاضر، ۱۸۳ پروژه پژوهشی در دست اجرا قرار دارد که بخشی از آنها برای ارتقای رتبههای علمی مانند «خبریاری» و «خبرنوالی» طراحی شدهاند.
او همچنین از تدوین ۱۳ دایرهالمعارف تخصصی در حوزههای اسلامی و انسانی که در دست کار است خبر داد.
معاون آکادمی علوم توضیح داد که برنامههای آکادمی برای سال ۱۴۰۴ شامل چاپ ۵۰ کتاب، انتشار ۳۱ مجله علمی، ترجمه ۱۳ اثر علمی، استخدام ۵۰ نیروی علمی و اعزام ۲۰ محقق به بورسیههای بینالمللی است.
وی همچنین در این نشست گفت که دیجیتالیسازی کتابخانهها و تدوین متون درسی مبتنی بر شریعت از برنامههای آینده این نهاد خواهد بود.

پیام ها