اشرف غنی، رئیس جمهور اسلامی افغانستان در تالار رادیو و تلویزیون ملی، در مراسم رونمایی کتاب های تاریخ نظامی افغانستان و معماران وطن، اشتراک کرد.
در این مراسم که در آن شماری از مسئولین عالی رتبه دولتی، نویسنده گان، شعرا و دانشمندان اشتراک نموده بودند، رئیس جمهور غنی در سخنرانی اش، ضمن تشکری از نویسندگان کتاب های متذکره، گفت: جای افتخار است که علی احمد جلالی، یاد و خاطرۀ و سلسلۀ تاریخ نویسی مرحوم علامه حبیبی، استاد کهزاد، غبار و دیگر تاریخ نگاران را تازه کرد.
آ قای غنی گفت: جلالی به عنوان یک سیاستمدار مسئول افغانستان، در این کتاب، فکر و عمل خود را یکجا کرده است. تاریخ نظامی افغانستان در مطابقت با معیارهای بین المللی نگاشته شده است و تا صد سال آینده به عنوان یک نوشته معیاری باقی خواهد ماند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد که ما در بخش تاریخ نگاری در گذشته مشکل داشتیم که در کتاب تاریخ نظامی افغانستان این مشکل به گونه اساسی مطرح شده است. وی افزود که به دو بعد دیگر تاریخ که فرهنگ و تجارت افغانستان است، نیز باید توجه شود.
وی افزود: با وجودیکه که افغانستان مرکز اتصال فرهنگی برای هزاران سال در سطح منطقه بوده است، مگر ما از این تاریخ خویش به صورت کامل آگاهی نداریم و نیاز می باشد تا در این خصوص نیز آگاهی حاصل کنیم. وی افزود که آرزوی من از تمام نویسندگان جوان افغانستان این است تا در بخش های تاریخ فرهنگی و تجارتی افغانستان هم کار کنند.
رئیس جمهورغنی به مسئولین مربوطه هدایت داد تا به منظور بررسی کتاب تاریخ نظامی افغانستان یک سیمینار برگزار کنند تا محققین بتوانند بر هر فصل آن مقالات شان را بنویسند.
رئیس جمهور گفت که کارنامه های زنان کشور یک بخش بزرگ تاریخ ما را تشکیل می دهد، اما بسیاری مردم از کارکرد های آنان در تاریخ کشور آگاهی ندارند و لازم است تا از این بخش نیز یاد شود.
محمد اشرف غنی تاکید کرد: اگر می خواهید افغانستان را آباد سازید، پس این کشور را بشناسید. وی افزود: نیاز است که فرهنگ بحث وجود داشته باشد و جوانان باید در این خصوص سعی و تلاش بیشتر نمایند.
در این مراسم همچنان شاه محمود میاخیل رئیس انستیتوت صلح ایالات متحده برای افغانستان صحبت کرد و از رئیس جمهور، نویسندگان و فرهنگیان تشکری کرده گفت که هر کتاب بعضی اشتباهات و خالیگاه ها دارد و جلد اول معماران وطن نیز در زمینه نقش زنان بعضی خالیگاه ها دارد، اما این خلاء ها در جلد دوم این کتاب پر شده است.
سپس ثناالله تسل صحبت کرد و در مورد کتاب تاریخ نظامی افغانستان معلومات داده گفت که در این کتاب در مورد ۲۰۰ سال گذشته به تفصیل بحث شده است که در آن به جنگ افغان و انگلیس، تجاوز شوروی، طالبان و آمدن ایالات متحده به افغانستان نظراندازی گردیده و در این عرصه به نواقص اشاره شده است.
تسل افزود که برای نخستین مرتبه یکتن از تاریخ نگاران افغان، تاریخ نظامی افغانستان را نگاشته و به جهانیان ارائه کرده است. وی افزود که ویژه گی عمده این کتاب اینست که نویسنده مشکلات را از نگاه نظامی به یک سبک خاص بیان کرده است.
سپس پروفیسور علی احمد جلالی سفیر کبیر افغانستان در آلمان و نویسنده کتاب تاریخ نظامی افغانستان از رئیس جمهور و دیگر اشتراک کننده، تشکری کرده گفت که ۴۵ سال قبل برای نخستین مرتبه نوشتناین کتاب را آغاز کرده بود، اما در آن زمان بخاطر شرایط سیاسی، سانسور و عدم دسترسی به منابع دست اول به مشکل روبرو شده بود.
جلالی اضافه کرد که این کتاب را در دو جلد نگاشته بود که در جلد اول آن تاریخ نظامی افغانستان تا قرن هجدهم و در دومین جلد آن حوادث تا سال ۲۰۱۵ را بررسی کرده است و پس از آن توانسته است که جلد اول را در ۶۰ صفحه در همین کتاب بگنجاند.
در پایان این مراسم شاه محمود میاخیل رئیس انستیتوت صلح ایالات متحدۀ امریکا برای افغانستان، چند جلد از کتاب معماران افغانستان را به عنوان تحفه به رئیس جمهور غنی اهدا کرد.
پیام ها