معینیت سواد آموزی و شماری از فعالان و نهادهای جامعه مدنی گفته اند که افغانستان در جمع کشورهای است که بالاترین فیصدی بیسواد را دارا بوده و تعداد بیسوادان درکشور به ۱۰ میلیون نفر تخمین زده شده است.
به گزارش افغان نیوز: معینیت سواد آموزی و فعالان نهادهای مدنی امروز پنجشنبه(16 – سنبله ) طی کنفرانس خبری در کابل گفتند؛ افغانستان درجمع کشورهایی است که بالاترین فیصدی بیسواد را دارا می باشد که بخش بزرگ آن را زنان و ساکنین دهات و مناطق دور افتاده تشکیل میدهند.
سردار محمد رحیمی معیین سواد آموزی میگوید:« فقر،نا امنی و ناهنجاری جامعه ناشی از سطح بالای بی سوادی و عدم آگاهی مردم است».
آقای رحیمی افزود، با توجه به ارقام بلند بیسوادی در کشور، فعالیت ها و امکانات معینیت سواد آموزی وزارت معارف جوابگوی این مشکلات نمی باشد.
وی علاوه نمود، برای بیرون رفت و بالابردن سطح سواد مردم کشور باید همه وزارت خانه ها،ادارات دولتی،نهادهای جامعه مدنی،موسسات بین المللی و حامیان افغانستان تلاش و همکاری داشته باشند.
وی گفت، با توجه به استراتژی ملی سواد آموزی، معینیت سواد اموزی وزارت معارف باید میزان سواد را تا سال 2020 به 61 درصد افزایش دهد که برای این منظور نیاز به بهبود کیفیت آموزش و بسیج ملی برای امحای بی سوادی در کشور است.
رحیمی خاطر نشان میسازد که عدم توجه به تعلیم و تربیه و نبود برنامه مشخص برای تمرکز سواد آموزی ازطرف نهادهای مربوطه و حکومت باعث شده است تا چرخه بی ثباتی و نا امنی درکشور ادامه یابد.
وی میگوید که با وجود 10 میلیون بی سواد در کشور، هرسال 200 نفر به جمع بی سوادان اضافه میشوند که بخاطر نبود بودجه کافی، سالانه یک درصد آمار با سواد افزایش می یابد. وی گفت، مداخلات سیاسی و عدم ثبات درساختار حکومت وحدت ملی عامل دیگری از عدم تمرکز و نبود برنامه برای سواد آموزی پنداشته می شود.
همچنان معینیت سواد آموزی و فعالان نهادهای جامعه مدنی نبود نصاب تعلیمی و مواد تعلیمی مرتبط به نیازمندی های سواد آموزان و اقشار مختلف مردم مطابق نیاز بازار و عدم بودجه کافی را یکی از چالش های بزرگ فرا راه بحث سواد آموزی عنوان میکنند.
قابل ذکر است که معینیت سواد آموزی و شماری از فعالان نهادهای جامعه مدنی از عدم هماهنگی میان ارگانهای دولتی و مرتبط شاکی بوده، اظهار میدارند که برای خارج شدن از این بحران تمام ارگانها تفاهمنامه همه جانبه داشته باشند.
این درحالی است که بسیج ملی برای سواد آموزی طی اعلامیه شان بیان داشته اند که دولت افغانستان باید بحث تعلیم و تربیه را در اولویت برنامه های کاری شان بدهد و نیز افزایش 50 درصدی درجذب سواد آموزان از 500 هزار به یک میلیون طی چهار سال آینده را تضمین نماید.
همچنان سکتور خصوصی کشور باید در امر حمایت مالی و تخنیکی از برنامه های سواد آموزی به سطح افغانستان سهیم شوند و نیز حامیان و هم پیمانان بین المللی افغانستان باید 20 درصد از مجموع کمک های وعده شده ی شانرا برای تقویت تعلیم و تربیه اختصاص داد و تعهدات مالی و تخنیکی خویش را به دولت افغانستان بسپارند.
میلیونها انسان بیسواد افغانستان را به کانون بی سوادی در جهان مبدل ساخته است.
پیام ها