دیدبان حقوق بشر سازمان ملل در واکنشی مبنی بر بسته ماندن مکاتب دخترانه، آن را ستم تکان دهنده خواند و تاکید کرده که برای رفع آن باید بیشتر تلاش شود.
به گزارش ؛ افغان نیوز؛ این نهاد امروز (چهارشنبه، 22 سرطان) با نشر ویدیوی گفته که عدم بازگشایی مکاتب متوسطه و لیسه دختران پیامدهای ویرانگری برای دختران، خانوادهها و آیندهی کشور دارد.
دیدبان حقوق بشر افزوده که محدودیتها باعث شده، دختران دانشآموز بالاتر از صنف ششم 300 روز از آموزش باز بمانند.
این نهاد در ویدیوی منتشر شده با شش زن فعال افغانستانی از جمله تمنا ایازی، فیلمساز، سحر فطرت، پژوهشگر دیدبان حقوق بشر، یلدا حکیم و زهرا جویا، خبرنگاران، الهه سرور، آوازخوان و هیله یون، کنشگر حوزه زنان مصاحبه کرده است.
آنان در مورد چگونگی تغییر مسیر زندگیشان در نتیجه تحصیل و پیامدهای مخرب ممنوعیت فعلی برای این نسل از دختران افغان بحث کردهاند.
فعالان حقوق زن در این ویدیو ادامه بسته ماندن مکاتب بر روی دختران بالاتر از صنف ششم را غیر قابل قبول خواندهاند.
زنان در این ویدیو از جامعه جهانی خواسته اند که صدای زنان افغانستان را گوش دهند و برای« پایان دادن به این ستم تکان دهنده بیشتر تلاش کند».
در همین مورد تعدادی از باشندگان کابل میگویند که بسته ماندن مکاتب دخترانه اعتماد ملت نسبت به دولت را از بین میبرد.
زرمینه فورمولی، یکی از شهروندان کابل به افعان نیوز گفت که مکتب و تحصیلات پایه اساسی یک نظام در هر کشور میباشد و اگر نظام تعلیمی تقویت نشود آن کشور رشد نخواهد کرد.
به گفتهی او نظام حکومتی زمانی مشروعیت داخلی کسب میکند که اجازه بدهد تمام گروههای اجتماعی سهم فعال در اجتماع و نظام سیاسی داشته باشند.
نرگس حکیمی، یکی دیگر از شهروندان کابل با بیان اینکه، علم چراغ روشنی هر خانه است از حکومت میخواهد که بگذارند دختران به مکتب بروند و سرنوشت دختران را نباید قربانی بازیهای سیاسی خود کنند.
مولوی عزیز احمد ریان، سخنگوی وزارت معارف به افغان نیوز میگوید که کمیته هشت نفری برای بازگشایی مکاتب ترتیب داده شده است اما؛ چه وقت مکاتب به روی دختران بازگشایی خواهد شد چیزی نمیگوید.
کاربران شبکههای اجتماعی چند روز قبل با راه اندازی یک کمپاین از حکومت سرپرست امارت اسلامی خواهان بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم شدند. این کمپاین از سوی فعالان جامعه مدنی، فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و برخی از سیاستگران در صفحات فسبوک و توییتر راه اندازی شده بود.
روزگذشته (سهشنبه، ۲۱ سرطان) اعلامیهای در صفحه توییتر منتسب به وزارت معارف نشر شد و در آن آمده بود که مقامهای امارت اسلامی دربارهی بازگشایی مکاتب دخترانه یک نشست خبری در کابل برگزار میکنند.
لحظاتی پس از نشر این اعلامیه، عزیزاحمد ریان، سخنگوی وزارت معارف آن را جعلی خوانده است.
پس از روی کار آمدن امارت اسلامی در افغانستان، دروازههای مکاتب بر روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شدهاست.
مکاتب دخترانه قرار بود پس از ماهها تعطیلی در اول سال جاری خورشیدی بازگشایی شوند اما؛ وزارت معارف در همان روز اعلام کرد که مکاتب متوسطه و لیسه دخترانه تا امر ثانی همچنان بسته میمانند که واکنشهای منفی و محکومیتهای گستردهای ملی و بینالمللی را در پی داشته است و مقامهای طالبان بهخاطر بستن مکاتب دخترانه زیر فشار هستند.
پیام ها