ده ها هزار تن بر اثر ناامنی در کشور مجبور به ترک خانه هایشان شدند و نیاز مبرم به کمک های بشردوستانه دارند، کمیته دولت در امور اضطرار در جلسه ای فیصله کرد که تا بازگشت دوباره آنها به منازل شان؛ برای بیجاشدگان کمک رسانی شود.
به گزارش افغان خبر: نشست کمیتۀ دولت در امور اضطرار به ریاست محمداشرف غنی رئیسجمهور کشور در ارگ ریاست جمهوری دایر گردید و پیرامون رسیدگی به مشکلات بیجاشدهگان داخلی ولایات آسیبپذیر بحث کرد.
رئیسجمهور کشور در این جلسه گفت: ضمن اینکه به بیجاشدهگان ولایات نا امن و درگیر جنگ کمک صورت میگیرد، به بیجاشدهگان ولایات فاریاب و سرپل نیز توجه همهجانبه شود.
رئیسجمهور غنی به وزارتهای زراعت و مالداری و انکشاف دهات و همچنان به ادارهی مبارزه با حوادث طبیعی دستور داد، که مواد غذایی را برای بیجاشدگان سروی نموده و نرخ واحد را تثبیت نمایند، تا از این طریق انسجام میان سکتور خصوصی و بازار نیز ایجاد گردد.
او افزود که باید یک مرکز سوق و اداره در بخش ملکی در کابل ایجاد گردد، تا به موقع کمکرسانی برای مردم در هماهنگی کامل و بهگونۀ دقیق آن صورت گیرد.
رئیسجمهور گفت یک فورم استندرد در ادارهی مبارزه با حوادث طبیعی ترتیب شود، تا پس از وقوع رویدادهای طبیعی و غیر طبیعی، معلومات بهصورت اساسی درج و جمعآوری گردد.
رئیسجمهور تأکید ورزید که بستههای کمکی باید استندرد و یکسان باشد و به اقشار آسیبپذیر در نظرگرفته شود. او گفت، ضرور است که تصویر و آمار دقیق از بیجاشدهگان داخلی داشتهباشیم و موقعیت نهادهای فعال در این راستا برای همه واضح باشد.
رئیسجمهور خاطر نشان کرد که پس از برقراری ثبات در ولایتهای صدمهدیده، برنامههای انکشافی نیز تطبیق خواهد شد، که با تطبیق آنها برای صدها تن زمینههای کار ایجاد میگردد.
سیدحسین عالمی بلخی وزیرامور مهاجرین و عضو کمیتۀ اضطرار گزارش مفصل را در خصوص بیجاشدهگان داخلی ولایات (قندوز، بغلان، بدخشان، سمنگان، هلمند، ارزگان و فراه) بهجلسه ارایه کرد.
او گفت که تیمهای کمکی بهمنظور ثبت آمار دقیق بیجاشدهگان در ولایات یادشده فعالیت مینمایند و در هر ولایت به بیجاشدهگان بستههای کمکی شامل خیمه، پتو و ترپال و همچنان مواد غذایی گرم و پول نقد توزیع میگردد.
نصیر احمد درانی وزیر انکشاف دهات، گزارش مکمل را از آمادگیهای این وزارت جهت کمک بهبیجاشدهگان ارائه کرده، گفت که دراین خصوص امکانات بشری و تخنیکی فراهم گردیدهاست.
فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه، نیز از رسیدگی بهبیجاشدهگان داخلی یاد نموده، گفت که خدماترسانی در عرصۀ صحی بهبیجاشدهگان صورت گرفته و شفاخانهی دولتی قندوز نیز فعال میباشد. او افزود که شماری از داکتران کابل و برخی ولایات جهت کمکرسانی عاجل به نیازمندان به این ولایات اعزام گردیدهاند.
اسدالله ضمیر وزیر زراعت و آبیاری گفت، تیمهای این وزارت در ولایات فعال میباشند و تلاش صورت میگیرد، تا مکانهای مناسب برای مارکیتهای مواد غذایی در نزدیکترین موقعیت بهبیجاشدهگان بررسی گردد.
دلبر نظری وزیر امور زنان نیز بیان کرد، مشکلات زنان بیجاشده زیاد است و باید در ترکیب تیمهای کمکرسانی در ولایات، روسای امور زنان ولایات نیز شامل گردند، تا در توزیع کمکها همکاری و نظارت نمایند.
عبدالله حبیبزی سرپرست شاروالی کابل دراین خصوص گفت، در راستای محل بودوباش بیجاشدهگان اقدامات صورت گرفته و تانکرهای سیار آب برای توزیع به خانوادههای بیجاشده نیز آماده شدهاست. او افزود که ثبت بیجاشدهگان بهگونۀ دقیق آن نهایت مهم میباشد، تا کمکها بهصورت درست آن مدیریت گردد.
داکتر کمال سادات معین امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ در این مورد بیان داشت، نمایندگیهای این معینیت در تمام ولایات با تیمهای رضاکار هماهنگی نموده، و گروههای رضاکارجوان آماده هستند، تا در هرگونه شرایط مسوولین را در کمکرسانی بهبیجاشدهگان همکاری کنند.
فوزیه احسانی معین اداری وزارت ترانسپورت، از اتخاذ تدابیر جهت انتقال خانوادههای بیجاشده به محلهای مناسب خبر داده گفت، آمادگیهای لازم دراین زمینه انجام شده است.
محمد اسلم سیاس معین و سرپرست ادارۀ مبارزه با حوادث طبیعی گفت که هماهنگی با مؤسسات همکار صورت گرفته و این نهادها آمادهاند، تا به خانوادههای بیجاشده همکاری و کمکهای همهجانبه نمایند.
سکرتر جنرال سرهمیاشت، گزارش مفصل را در خصوص اجرأت کمیتههای ولایتی این نهاد ارائه کرده، گفت که ادارهی سره میاشت تمام اقدامات را در مطابقت با گزارش یافتههای کمیتههای ولایتی رویدست گرفتهاست.
در این جلسه یک تن به نمایندگی از نهادهای بینالمللی همکار UNHCR,UNOCHA,WFPصحبت نموده از همکاری این نهادها در خصوص جابجایی بیجاشدهگان اطمینان داد. او گفت: خلاها دراین زمینه وجود دارد و ما تلاش میکنیم درهمکاری با ادارات دولتی کمکهای بهموقع را در بخشهای تهیهی سرپناه و مواد خوراکی به بیجاشدهگان ارائه نماییم.
محمدحنیف اتمر مشاور امنیت ملی کشور، گفت که ضرور است تا سروی دقیق از بیجاشدهگان صورت گیرد، و باید روند ثبت دقیق بیجاشدهگان هرچه عاجل آغاز گردد. او تأکید ورزید که تمام ارگانهای دولتی باید به زودی منابع بشری و تخنیکی که در این زمینه به دسترس دارند، گزارش آنرا به کمیته شریک سازند.
در اخیر فیصله گردید تا روند جلسات کمیتۀ متذکره بهطور منظم و منجسم بهمنظور تسریع روند کمکرسانی بهموقع برای بیجاشدهگان داخلی، الی فراهمشدن زمینۀ برگشت آنان، تداوم یابد.
پیام ها