وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده است که تهران از کابل انتظار دارد در استمرار جریان آب رودخانههای مرزی همکاری کند و موانع موجود را برطرف سازد.
به گزارش افغان نیوز: اسماعیل بقائی، سخنگوی این وزارت با اشاره به ساخت بندهای جدید در افغانستان، تأکید کرده که بهرهبرداری از منابع آبی مشترک باید با رعایت حقوق ایران و بر اساس معاهدات دوجانبه، بهویژه معاهده سال ۱۳۵۱، انجام شود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران افزوده است: «بهرهبرداری از منابع و حوضههای آبی نمیتواند بدون رعایت حقوق ایران و اصول و قواعد عرفی قابل اعمال باشد.»
این اظهارات در حالی بیان میشود که پیشتر ایران بارها نگرانی خود را نسبت به کاهش جریان آب رود هیرمند و دیگر رودخانههای مرزی ابراز کرده است.
تا کنون مقامهای حکومت سرپرست به این اظهارات واکنشی نشان نداده است. با این حال، مقامات حکومت سرپرست پیشتر تأکید کرده بودند که افغانستان متعهد به تأمین حقآبه ایران بر اساس معاهده سال ۱۳۵۱ است، اما پرداخت این حقآبه به شرایط آبوهوایی و حجم آب رودخانه بستگی دارد.
براساس این معاهده، حقابه ایران ۲۶ متر مکعب در ثانیه آنهم در سالهای معمولی و نرمال آبی میباشد. این معاهده، سال معمولی و نرمال آبی را نیز تعریف کرده است که براساس سنجش مرکز سنجش دهراوود مشخص میشود و آن هم طوری است که یک سال نرمال آبی در حوزه دریایی هیرمند چیزی حدود شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب میباشد
ایران بارها نگرانی خود را از کاهش جریان آب رودخانههای مرزی اعلام کرده و خواستار گفتوگوهای بیشتر برای حل این مسئله شده است. در مقابل، مقامات افغانستان تأکید دارند که اولویت آنها مدیریت منابع آبی کشور و تأمین نیازهای داخلی است، اما در چارچوب معاهدات، به تعهدات خود پایبند خواهند بود.
تنشهای آبی میان ایران و افغانستان میتواند روابط دو کشور را تحت تأثیر قرار دهد. در حالی که ایران به دلیل نیازهای زیستمحیطی و کشاورزی بر حقآبه خود تأکید دارد، افغانستان با اجرای پروژههای آبی به دنبال افزایش خودکفایی و توسعه اقتصادی است.
تغییرات اقلیمی و افزایش خشکسالیها فشار بیشتری بر منابع آبی منطقه وارد کرده و اهمیت همکاریهای دوجانبه و منطقهای را دوچندان میکند.
هفتهی گذشته یک مقام ایرانی، ترکیه را به دلیل ساخت و ایجاد سدهای آب در افغانستان مورد انتقاد قرار داده و گفته بود که ساخت سدهای آب در افغانستان به ضرر ایران تمام میشود.
پیام ها