سازمان عفو بینالملل از بازداشتهای گسترده، اخراج اجباری و آزار و اذیت مهاجران افغانستان در پاکستان انتقاد کرده و این اقدامات را بخشی از «سیاست تبعیضآمیز بزرگتر علیه افغانها» خوانده است.
به گزارش افغان نیوز؛ بابو رام پنت، معاون بخش جنوبآسیا در عفو بینالملل، در بیانیهای که روز (چهارشنبه، ۱۹ جدی)، منتشر شد، اعلام کرد که پولیس پاکستان طی روزهای گذشته صدها مهاجر افغان، از جمله زنان و کودکان، را بهطور خودسرانه در اسلامآباد بازداشت کرده است.
وی افزود که سیاستهایی مانند الزام به ارائه گواهی عدم مخالفت (NOC) برای پناهندگان افغان در اسلامآباد، شرایط دشواری را بر آنان تحمیل کرده است.
پنت تأکید کرد که «یورشهای شبانه، آزار و اذیت، و بازداشت خودسرانه مهاجران افغان» در اسلامآباد بخشی از سیاستهای هدفمند علیه افغانها در پاکستان است. وی خواستار آزادی فوری بازداشتشدگان و توقف اخراج اجباری مهاجران شد.
براساس گزارش عفو بینالملل، طی ۱۵ ماه گذشته هزاران مهاجر افغان از پاکستان اخراج شدهاند. این سازمان هشدار داده که این اقدامات، شرایط را برای افغانهایی که در حال حاضر با خطرات جدی مواجهاند، دشوارتر کرده است.
به گفته این نهاد، در هفته گذشته بازرسیهای گسترده خانهبهخانه در اسلامآباد آغاز شده و روند اخراج مهاجران، حتی کسانی که اسناد قانونی اقامت دارند، شدت یافته است. این اقدامات نگرانیهای جدی در جامعه بینالمللی و نهادهای حقوق بشری برانگیخته است.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، نیز نسبت به این اقدامات ابراز نگرانی کرده و از پاکستان خواسته است که این روند را متوقف کند و از حقوق مهاجران، بهویژه افراد آسیبپذیر، محافظت نماید.
عفو بینالملل از پاکستان خواسته است که به تعهدات خود بر اساس قوانین بینالمللی، بهویژه اصل منع بازگرداندن اجباری (non-refoulement)، پایبند باشد و از آزار و اذیت و اخراج خودسرانه مهاجران افغان خودداری کند.
دو روز پیش دیدبان حقوق بشر و رسانههای افغانستان در پیوند به آزار و اذیت، وضعیت مهاجران افغانستان در پاکستان و اخراج آنان از این کشور ابراز نگرانی کرده بودند.
دیدبان حقوق بشر و رسانههای افغانستان در بیانیهای مشترک با اشاره به گزارشهای اخیر از آزار و اذیتهای شدید مهاجران افغانستان در پاکستان، گفته است که این افراد به دلیل بحرانها و جنگهای داخلی کشور را ترک کرده به پاکستان پناه بردهاند.
در این بیانیه این دو نهاد آمده است که این افراد که برای یافتن امنیت و پناهگاه به پاکستان مهاجرت کردهاند با رفتارهای غیرانسانی و نقض حقوق بشر روبهرو هستند. آنان نه تنها با اخراجهای غیرقانونی مواجه هستند، بلکه تحت تهدیدات مداوم و برخوردهای تحقیرآمیز قرار دارند.
بیانیه افزوده بود که چنین رفتارهایی نه تنها نقض حقوق اساسی انسانی است، بلکه شرایطی بسیار بحرانی و نگرانکننده را برای این افراد فراهم کرده است.
در بخشی از این بیانیه با اشاره به حملات هوایی اخیر پاکستان به خاک افغانستان آمده است که: «این نوع حملات به وضوح نقض حاکمیت ملی افغانستان و قوانین بینالمللی هستند و باعث آسیب به جان انسانها و امنیت منطقه میشوند. چنین رفتارهایی از سوی پاکستان نه تنها قابل توجیه نیست، بلکه باعث ایجاد تنش و نارضایتی در سطح جهانی میشود.»
در بیانیه مشترک دیدهبان حقوق بشر و رسانهها بر لزوم توقف حملات هوایی و آزار مهاجران افغانستان تاکید کرده و از جامعه جهانی خواسته تا فشارهای دیپلماتیک خود را برای توقف این نوع رفتارها به ویژه آزار مهاجرین افغان و نقض حاکمیت افغانستان افزایش دهند.
بیانیه تصریح کرده که دولت پاکستان باید با رعایت اصول حقوق بشر و احترام به حاکمیت ملی کشورهای همسایه، تلاش کند تا از مهاجران افغانستان حفاظت کند و مانع از آزار و اذیت غیرقانونی آنها شود.
پاکستان در سالهای اخیر میزبان میلیونها مهاجر افغان بوده است. با این حال، افزایش تنشهای سیاسی و اقتصادی، همراه با محدودیتهای جدید، شرایط را برای مهاجران افغان دشوارتر کرده است. بسیاری از مهاجران افغان، بهویژه زنان و کودکان، با خطر اخراج به افغانستان و قرار گرفتن در شرایط غیرانسانی مواجهاند.
این اقدامات پاکستان با واکنشهای گسترده از سوی جامعه جهانی و نهادهای حقوق بشری مواجه شده است. فشار بینالمللی برای توقف اخراج اجباری و رعایت حقوق مهاجران میتواند در هفتههای آینده افزایش یابد.
پیام ها