فدایی-هروی؛-شاعر-پرآوازه‌ی-کشور-درگذشت

برات‌علی فدایی هروی ملقب با« شیخ‌‌الشعرا» از شاعران پرآوازه‌ای کشور به عمر ۹۲ سالگی بر اثر بیماری در هرات در گذشت.

به گزارش افغان نیوز؛ برات‌علی فدایی هروی که در ادبیات معاصر افغانستان به‌ویژه ادبیات مهاجرت نقش زیادی داشته است، به روز پنج‌شنبه( چهارم قوس) به عمر 92 سالگی در هرات درگذشت.

استاد براتعلی فدايی، متولد سال ۱۳۰۷ خورشيدی است‌. او زندگی پر فراز و فرودی داشته و بخشی از عمرش را در کار عطاری يعنی شغل ميراثی پدر، گذرانده و بخشی را نيز کارمند دولت بوده است‌. استاد فدايی در ادارات دولتی، به دليل انتقادهايی که از بعضی نابسامانی‌ها می‌کرد، ديری نپاييد.

فدایی هروی پس از اشغال افغانستان توسط ارتش سرخ شوروی در ایران نخستین حلقات ادبی مهاجرین افغان در ایران را شکل داد.

شعرهای بسياری از استاد فدايی‌ در مطبوعات افغانستان چاپ شده است‌ اما؛ به طور مستقل‌ يک گزينه شعر او با عنوان «حريم راز» در سال ۱۳۷۱ خورشيدی به نشر رسيد که منتخبی بود از سه دفتر چاپ‌ نشده «فرياد خون»‌، «گنج اسرار» و «راز سخن»‌.

فدایی هروی، شاعری غزل‌سرا با جانمایه‌های نوتر و متکی بر روال کلاسیک شعر فارسی بود. شعرهای او غالبا به مسايل و مضامين مطرح در جامعه امروز ارتباط دارد و در آنها بازتابی از حوادث هر مقطع تاريخی را می‌ توان ديد.

مذهبی‌سرايی‌، يکی از ديگر زمينه‌های جدی کار استاد فدايی است‌. او شاعری است شيفته بزرگان دين‌، و در همان قالبهای سنتی‌، منقبتهای بسياری برای آنان سروده است‌.

استاد براتعلی فدايی همچنين در ميان شاعران هم عصر خويش، به «آزادمنشی» شهرت دارد که هيچگاه در جوار مراکز قدرت نزيسته و ستايشگر هيچ يک از قدرتمداران عصر نبوده است‌.

او حاکميت نزدیک به ده زمامدار افغانستان را تجربه کرده و به عنوان سخنوری شناخته می شود که«چه صريح و چه ضمنی‌، منتقد و يا معارض نظامهای حکومتی بوده است‌». در سالهای دهه چهل‌، شعرهای انتقادی استاد فدايی در نشريات اتفاق اسلام‌ و ترجمان‌ چاپ می‌شد.

براتعلی فدايی از نخستين بانيان و فعالان محافل ادبی هرات در عصر حاضر است و حدود نيم قرن‌، در اين مجامع و محافل حضوری جدی داشته‌است‌. حاصل اين فعاليت، پرورش يک نسل از شاعران جوان آن روزگار بوده است.

از استاد براتعلی فدايی تاکنون دو مجموعه شعر با نامهای «حريم راز» و «چامه ها وچکامه ها» به نشر رسيده است

درگذشت فدایی هروی را بسیاری در جامعه ادبی وفرهنگی کشور یک ضایعه بزرگ دانسته و بر اثر گذاری حضور او در نخستین تشکل‌های ادبی تاکید کرده اند.

بااین حال، برات‌علی فدایی هروی، از جمله شاعران است که بی هیچ ادعایی برای شعر و شعور مردم این مرز و بوم، قلم زد.

 

 

فدایی هروی؛ شاعر پرآوازه‌ی کشور درگذشت

پیام ها

نظرتان را بیان کنید

پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد