مسوولان اکادمی علوم و اداره ملی تنظیم آب، اعمار بند کمالخان را در رشد اقتصاد کشور حیاتی دانسته و میگویند که طی چند سال گذشته، آبهای کشور ۸ درصد کاهش یافته است.
به گزارش افغان نیوز: عبدالظاهر شکیب، رییس اکادمی علوم افغانستان، امروز( دوشنبه، ۲۵ حوت) در سمینار علمی _ تحقیقی" ارزیابی ارزشهای حیاتی بند کمال خان" گفت که ما نسبت به هر زمان دیگر نیاز به مدیریت آبهای کشور داریم؛ زیرا تغییر اقلیم باعث خشکسالی، کاهش آبها و فعالیتهای زراعتی در کشور شده است.
آقای شکیب افزود؛ افغانستان ۵ حوزه آبی دارد که تا کنون تنها یک حوزه آن مدیریت شده و چهار حوزه دیگر آن مهار ناشده باقی مانده است. بنابراین، مدیریت آبهای کشور ارتباط مستقیم با رشد اقتصادی، زراعتی و تامین امنیت دارد و باید سیاستهای جامع از سوی دولت طرح شود.
شکیب میافزاید که با توجه به رشد جمعیت و زراعتی بودن افغانستان، مدیریت آبهای کشور از جمله بند کمال خان در نمیروز برای بهبود وضعیت اقتصادی مردم ارزش حیاتی دارد.
فایز الرحمان عزیزی، نماینده اداره ملی تنظیم امور آب در این سمینار گفت که در چند سال گذشته ۶ میلیارد متر مکعب که ۸ درصد میشود، آبهای کشور کاهش یافته و اکنون در سراسر کشور ۶۹ میلیارد متر مکعب آب وجود دارد که از میان ۵۳ میلیارد متر مکعب آن سطحی و ۱۶ میلیارد متر مکعب آن زیر زمنی است.
به گفته آقای عزیزی؛ اکنون ۲۳ میلیارد متر مکعب از آبهای کشور به اهداف مختلف استفاده میشود.
او تغییر اقلیم، جنگ و کاهش یخچالهای کشور را از مشکلات جدی در برابر آبهای کشور دانسته و گفت که در حال حاضر ۱۴ درصد یخچالها در کشور از بین رفته است.
آقای عزیزی هشدار داد که اکنون افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی هر پنج سال با خشک سالی متوسط و در ۱۰ سال با خشکسالی شدید مواجه است.
کمالخان صافی، عضو مجلس نمایندگان در این سیمنار گفت که مشکلات در مدیریت آبهای کشور وجود دارد و ضعیت کنونی ایجاب میکند که دیپلماسی فعال روی دست گرفته شود تا مشکلات آبی کشور را با همسایگان حل نماید.
این درحالی است که کار اعمار بند کمال خان در دوران حکومت داوودخان در سال ۱۹۷۴ میلادی آغاز شد و با از بین رفتن حکومت او کار این بند نیز متوقف شد.
کار اعمار این بند پس از روی کارآمدن دولت پسا طالبانی در سال ۱۳۹۰ خورشیدی یکبار دیگر آغاز شد و قرار است با تکمیل کار آن، در دوم حمل سال ۱۴۰۰ افتتاح شود.
پیام ها