به گفته ی رئيس اداره زراعت، آبيارى و مالدارى ولايت باميان، امسال در اين ولايت ٣٥٠ هزار تُن کچالو توليد گرديده، که نسبت به سال قبل توليد اين محصول افزايش داشته است.
به گزارش افغان نیوز: عبدالوهاب محمدی، رئيس اداره زراعت، آبيارى و مالدارى باميان، اظهار داشته است که امسال حاصلات کچالو به ٣٥٠ هزار تُن رسيده؛ در حاليکه سال گذشته ٣٠٠ هزار تن بوده است، گفت که در سال روان نرخ کچالو نيز از فى سير از ١٠٠ افغانی تا ١٦٠ افغانی بوده است که نسبت به سال گذشته، نرخ مناسب بوده است.
موصوف افزود: "سال گذشته نرخ کچالو بين ٨٠ تا ١٢٠ افغانی فی سير (هفت کيلو) بوده که امسال دهاقين نسبت به سال قبل، از نرخ خوب کچالو بهره برده اند."
محمدى گفت که ذخيره هاى ولايت باميان، گنجايش نگهدارى ٦٠ هزار تُن کچالو را دارد و نياز به سردخانه های بيشتری است تا کچالوى باميان را در هرفصل سال در مارکيت داخلى عرضه نمود.
رئيس زراعت، آبيارى و مالدارى ولايت باميان، مشکلات عمده فرا راه محصولات کچالو در باميان را کشت سنتی، نبود تخم های اصلاح شده، نبود مارکيت وبازار خوب و نداشتن دستگاه های پروسس وسردخانه عنوان کرد.
حاجی محمدعلی يکی از دهاقين درمرکز باميان به پژواک گفت ذخيره خانه هايی که از طرف موسسات و دولت ساخته مى شود، تعداد کمى از دهاقين از آن مستفيد ميشوند؛ اين کافی نيست و بايد وزارت زراعت برنامه حمايتی بيشتر را روی دست گيرد.
وی افزود: "دهقانان همه نياز به ذخيره خانه دارند و اين دهاقين، خود توانايى درست نمودن ذخيره خانه را ندارند؛ اگر دولت در مورد اعمار ذخيره خانه ها کمک نمايد، در حقيقت از يکسو دهاقين را تشويق نموده و ازطرف ديگر اقتصاد ملی از اين طريق رشدمى کند."
اين دهقان گفت که در بامیان کارخانه صنعتی وجود ندارد و ده ها هزار خانواده از طريق کشت کچالو امرار معيشت دارند و از اين طريق زندگی خود را پيش مى برند.
محمد سلمان از ولسوالی شيبر ولايت باميان که امسال برايش ذخيره خانۀ کچالو با کمک رياست زراعت اعمار شده است، گفت که در سال جاری توانسته ٢٥ تُن کچالو را ذخيره نمايد و آنرا در فصل سال نو، از ذخيره خانه بيرون کشيده و به فروش مى رساند.
وی افزود قبلا به علتى که ذخيره خانه نداشت، مجبور بود که تمام کچالوی خودرا پس از برداشت، در بالای زمين به فروش برساند؛ اما امسال فقط ده تُن را فروخته و بقيه را ذخيره کرده است.
گفتنى است که در باميان؛ انواع کچالو از جمله صمدی، سبزگل، سفيدگل، ترکمنستانی، بی گل، زراعتی و کچالوی سرخ، زرع مى گردد و مرغوبترين آن، کچالويى به رنگ سرخ و نوع صمدی مى باشد.
پیام ها