سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری گفت: فرهنگ سیاست را انسانی می سازد و به چهره خشک آن، لطافت و معنویت میبخشد.
به گزارش افغان نیوز: سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهور در مراسم گرامیداشت از مقام فرهنگی و پژوهشی بصیر احمد دولت آبادی در پیوند به نسبت بین فرهنگ و سیاست گفت که ماندگاری همه جوامع بشری و میزان قوت و ضعف آنها، با مطالعه فرهنگ و تمدن بجا مانده از آن ها ارزیابی میشود و حتی سلسلههای حاکمان و زمامداران همه جوامع بشری با فرهنگ و تمدن خلق شده در زمانه آنان سنجش می شود.
یکی از مصادیق برازنده فرهنگ در جوامع دیروز و امروز، فعالیت های پژوهشی و نشراتی است. در کنار نهادهای رسمی معارف و تحصیلات عالی در کشورها، پژوهشگاهها، مراکز تولید فکر، بنگاههای نشراتی و نهادهای تولید فیلم، مراکز بزرگ فرهنگی محسوب میشوند. رسانه در دنیای امروز و حتی دیروز، غول فرهنگی جامعه بشری بوده و فردا و فرداها هم چنین خواهد بود. کسانی که کار رسانهای و نشراتی میکنند، در حقیقت خداوندان فرهنگ و آفریدگاران فرهنگ سیاسی یا سیاست فرهنگی هستند.
در نسبت بین فرهنگ و سیاست چند نکته مسلم است:
۱. فرهنگ و سیاست انفکاک ناپذیرند. فرهنگ چهره فکری و معنوی سیاست است و در مقابل، سیاست هم اعمال قدرت است برای تحقق ایدههای فکری و فرهنگی. به بیان دیگر فرهنگ به طور غالب، زبان سیاست است و سیاست هم تطبیق کننده و گسترش دهنده بایدها و نبایدها و خواسته ها و مطالبات فرهنگی.
۲. در طول تاریخ سیاست نیازمند فرهنگ بوده، اما فرهنگ نیازی به سیاست نداشته است. همه انقلاب های سیاسی به انقلاب فرهنگی نیاز داشته اند.
۳. سیاست روند مسلط ولی ناپایدار است. اما فرهنگ یک روند پایا و مانای اجتماعی است و اگر سیاست هم بتواند پایدار و پاینده شود باید چهره فرهنگی و تمدنی به خود بگیرد.
۴. فرهنگ سیاست را انسانی می سازد. فرهنگ به چهره خشک سیاست، لطافت و معنویت میبخشد.
۵. نسبت فرهنگ با یک جنبش سیاسی اوج تعامل نزدیک فرهنگ و سیاست را نشان می دهد. هیچ جنبش سیاسی به پیروزی و کامیابی نرسیده مگر این که از پشتوانه محکم و متین فرهنگی برخوردار بوده است.
از همین رو فرهنگ و رسانه در مبارزات سیاسی شهید مزاری نقش بسیار برجسته و در عین حال متقابل داشته است. از یک سو رهبری سیاسی شهید مزاری با ارج گذاری به فرهنگ و فرهنگیان، به فرهنگ و امور فرهنگی تحرک، بالندگی و پویایی بخشید و از سوی دیگر موج فعالیت های فرهنگی و نشراتی و خیزش قلمی و فکری فرهنگیان ما از عوامل مهم معرفی نهضت شهید مزاری و باعث پویایی و پایندگی آن شد. یکی از کسانی که در این رابطه این تعامل مثبت را به خوبی تبلور بخشید، شادروان استاد بصیر احمد دولت آبادی بود.
پیام ها