بیبیسی فارسی در گزارشی یافتههای موسسه تحقیقات و تحلیلهای دفاعی هند را منتشر کرده و گفته که تکمیل شدن کار کانال قوشتپه میتواند میزان آب به کشورهای همسایه را تا یکپنجم کاهش دهد.
به گزارش افغان نیوز: در گزارش آمده که براساس یافتههای این موسسه تحقیقاتی کشورهای ترکمنستان و اوزبیکستان به دلیل متکی بودن به دریای آمو از تکمیل شدن کار این پروژه ابراز نگرانی کردهاند.
به نقل از گزارش بیبیسی فارسی، سازمان محیطزیستی «رودخانههای بدون مرز» نیز با تحلیل تصاویر ماهوارهای گزارش داده که به نظر میرسد که نشت قابل توجهی از کانال رخ داده است.
گزارش به نقل از مسوول این پروژه نوشته که نگرانیها درباره مصرف زیاد آب کانال از رودخانه آمو بیاساس است. او گفته «این مشکل بزرگی نیست و بر ثبات منابع آبی در مناطق دیگر تأثیر نخواهد گذاشت.»
کانال قوشتپه یکی از بزرگترین کانالهای انتقال آب افغانستان و منطقه است که برای انتقال آب آمو دریا ساخته میشود. این کانال ۲۸۵ کیلومتر طول، ۱۰۸ متر عرض و ۸٫۵ متر عمق دارد، نقطه شروع آن از ولسوالی کلدار در ولایت بلخ است و آب را تا ولسوالی اندخوی فاریاب منتقل میکند.
ساخت کانال قوش تپه در ولایت بلخ برای اولین بار در زمان حاکمیت داوود خان در سال ۱۹۵۷ میلادی طراحی شد ولی به دلیل جنگ و بیثباتی این پروژه عملی نشد. کار ساخت این کانال پس از تغییر نظام سیاسی در افغانستان در بهار ۱۴۰۱ از سوی حکومت سرپرست از سر گرفته شد.
این کانال با هدف آبیاری ۵۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در طول مسیر ساخته میشود. کانال قوشتپه ظرفیت انتقال ۶۵۰ متر مکعب آب بر ثانیه را دارد که میتواند سالانه در حدود ۲۰٫۵ میلیارد متر مکعب آب آمو دریا را انتقال دهد.
براساس برآوردها، ساخت این پروژه بیش از ۶۰۰ میلیون دالر هزینه دارد و احتمال میرود تا سال ۲۰۲۸ به بهرهبرداری برسد.
پس از تکمیل شدن کار ساخت این پروژه، آب شیرین مورد نیاز سه ولایت شمالی کشور بلخ، جوزجان و فاریاب تأمین خواهد شد.
پیام ها