آگاهان اقتصادی و سیاسی کشور به این باور هستند که بزرگترین دست آورد افغانستان بعد از عملی شدن پروژه تاپی، تأمین صلح و ثبات به خصوص در مناطقی که این پایپ لاین از آنجا عبور میکند، میباشد.
به گزارش افغان خبر: داکتر حمید احمدی کارشناس مسائل سیاسی طی مصاحبه ای به خبرنگار افغان خبر گفت:” یکی از دستآوردهای مهم پروژه تاپی ، میتواند تأمین صلح و ثبات باشد. مسیری که این پایپلاین از آنجا میگذرد، میتوان از آن به عنوان “مسیر صلح” نام برد و امکان این می رود در مناطقی که این پایپلاین میگذرد؛ شرایطی بوجود آید که حتی مذاکرات صلح بدور از دخالت خارجیها میان دولت و مخالفین مسلح صورت گیرد”.
به باور آقای احمدی؛ این پروژه میتواند جنگ نیابتی میان کشورهای منطقه در افغانستان را به همکاریهای اقتصادی تغییر جهت دهد و همکاری های منطقوی را تقویت و گسترش بدهد.
وی در ادامه افزود:” گره خوردن منافع اقتصادی کشورها نقش مهمی در صلح و ثبات افغانستان دارد و امکان تصفیه ی صلحآمیز بحران افغانستان را بیش از پیش در اولویت برنامههای کشورهای منطقه قرار خواهد داد؛ و به همین دلیل است که اکثر از دولت مردان در افغانستان این پایپلاین را خط “صلح” مسما کرده اند”.
آذرخش حافظی رئیس روابط بین المللی اتاق تجارت و صنایع و کارشناس مسائل اقتصادی طی مصاحبه ای به خبرنگار افغان خبر گفت:” بعد از انتخابات ۱۳۹۳ میزان بیکاری در کشور سیر صعودی بسیار نگران کننده ای داشته است؛ با اطمینان می توان گفت؛ تحقق پروژه تاپی سبب خواهد شد که هزاران نفر بیکار داخل بازار کار شوند؛ پس از اجرایی شدن، این پروژه نقش بسیار جدی در کاهش نرخ بیکاری در کشور دارد”.
به باور آقای حافظی، کاهش بیکاری رضایت مندی را در بین مردم افزایش می دهد و به این ترتیب بخشی از بحران مشروعیت حکومت که ناشی از گسترش آمار بیکاری در کشور میباشد، برطرف می شود.
به گفته ی او: علاوه بر این مسئله زمینه سربازگیری مخالفین مسلح کشور که بیشتر از بیکاران سوء استفاده میکنند متوقف خواهد شد .
وی در ادامه افزود:” بنابراین فراهم ساختن زمینه توسعه ی کشور یکی از مهم ترین دست آوردهای تحقق اجرایی خط لوله گاز تاپی خواهد بود؛ اما با تأکید باید گفت مشروط بر آن که خوب مدیریت شود”.
او تصریح کرد: پروژه تاپی برای پاکستان منفعت زیادی خواهد داشت، و این منفعت باعث میشود که پاکستان وادار شود تا از روند صلح در افغانستان حمایت کند.
لازم به ذکر است که؛ پروژه تاپی، ۱۷۳۵ کیلومتر طول دارد و پس از ۱۴۷ کیلومتر از دولت آباد در خاک ترکمنستان، به طول ۷۳۵ کیلومتر از طریق ولایت های هرات، فراه، هلمند و قندهار تا پاکستان امتداد می یابد.
این پروژه، پس از ٨٠٠ کیلومتر در خاک پاکستان که از طریق کویته به ایالت پنجاب می رسد، در منطقه «فاضیلکا» در هندوستان به پایان خواهد رسید.
هزینه این خط لوله بالغ بر ۹ تا ۱۱ میلیارد دالر برآورد شده و قرار است ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز را در هر سال از آسیای مرکزی به جنوب قاره نیم قاره ی هند انتقال دهد.
اما این پروژه با تمام بزرگ بودنش در سطح منطقه، مشکلات، چالش ها و فرصت هایی نیز برای هر چهار کشور دارد.
افغانستان پس از تکمیل پروژه تاپی، ۵٠٠ میلیون متر مکعب گاز در ده سال اول، یک میلیارد متر مکعب در ده سال دوم، و ١.۵ میلیارد متر مکعب گاز را در ده سال سوم از ترکمنستان خریداری خواهد کرد که به نوعی می تواند نیازمندیهای کشور را از ناحیه ی سوخت مرفوع سازد.
پیام ها