مقامات ایران، همیشه در دیدارها و نشست های خود با مقامات افغانستان، بر همگرایی فرهنگی و علمی تاکید دارند،اما عملکرد مسئولین ایرانی در داخل کشورشان نسبت به افغانستانی ها، در تضاد با این تاکیدات است واین بیانگر نبود استراتژی واحد فرهنگی در دولت ایران، نسبت به افغانستان است.
مقامات سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل طی روزهای گذشته با حضور آقای ابوذر ابراهیمی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی وزارت فرهنگ و ارشاد ایران نمایشگاه بزرگ کتاب را در دانشگاه کابل با حضور ۷۰ ناشر ایرانی و ۴۰ ناشر افغانستانی افتتاح کردند و گفتمان فرهنگی، پژوهشی میان فرهیختگان و دانشگاهیان دو کشور برگزار شد که مقامات و فرهنگیان دو کشوربرگسترش روابط فرهنگی و علمی تأکید کردند و همچنین سنگ بنای ساختمانی برای دانشکده زبان و ادبیات فارسی با حمایت جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه کابل بنانهاده شد.
مقامات رسمی هردو کشوردرنشست ها و گفتگوهای دوجانبه خود از تاریخ و فرهنگ مشترک سخن به زبان آوردند و خواهان همگرایی فرهنگی و علمی برای مقابله با زیاده خواهان و افراطگرایان شدند.
همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب جمهوری اسلامی ایران در کابل، روز گذشته رسانههای ایران از برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبر دادند که قراراست طی روزهای آینده در تهران با حضور ۲۵ ناشر خارجی برگزار گردد.
همهسال با برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب در تهران که به قول مسئولین ایرانی یک رویداد فرهنگی بینالمللی است، کوپن یا بن خرید تخفیفدار کتاب برای دانشجویان از سوی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی ایران توزیع میگردد و دانشجویان قبل از برگزاری نمایشگاه جهت دریافت بن خرید کتاب به مراکز مشخصشده و یا در سایتهای موردنظر باید ثبتنام نمایند که در تاریخ مشخصشده، دانشجویان میتوانند بن یا کوپن خرید کتاب را از محلهای تعیینشده دریافت نمایند.
متأسفانه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد ایران با تصمیمی واگرایانِ طی اعلامیهای درسایت سامانه توزیع بن کتاب بهطور صریح اعلام داشته است که بن خرید کتاب به اتباع و مهاجرین خارجی داده نمیشود.
این تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد ایران، واکنش رسانههای دلسوز به مهاجرین را در برداشت و آنها این عمل مسئولین فرهنگی کشورشان را رخدادی ناآگاهانه و شاید گاهی عامدانه عنوان کردند که سبب خدشهدار شدن روابط دو ملت میگردد.
این گفتهها و تصمیم مقامات فرهنگی دولت ایران در حالی مطرح میشود که یکی از رؤسا و مسئولین ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد ایران در گفتگوها ونشست های رسمی خود در کابل شعار همگرایی فرهنگی و علمی سرمی دهد و مسئول دیگرش در ایران با اقدامی آگاهانه و یا عامدانه، تصمیمی واگرایانه نسبت به دانشجویان مهاجر افغان اتخاذ میکند.
از عملکرد مسئولین فرهنگی و مقامات رسمی دولت ایران، چنین استنباط میشود که دولت ایران فاقد استراتژی واحد فرهنگی در حوزه افغانستان است.
چراکه تناقضگویی در گفتار و عملکرد آنها بارها در خیلی از زمینهها در حوزه مهاجرین و افغانستان مشاهدهشده است.
میطلبد که برای محقق شدن، همگرایی فرهنگی، علمی و پژوهشی، ارگانهای فرهنگی و اجرایی دولت ایران مخصوصاً نهادهای خدماتی در حوزه مهاجرین، از یک استراتژی واحدی برخوردار باشند تا ظرفیتهای موجود میان دو کشور، قربانی سیاستها و برنامههای سلیقهای افراد و مسئولین نگردد.
بر اساس آخرین آمار وزارت علوم ایران بیشترین دانشجوی خارجی در دانشگاههای ایران دانشجویان افغانستانی هستند که تعداد آنها به هفده هزار نفرمیرسد که این تعداد دانشجو، زمینهها و ظرفیتهای بالایی را میان دو کشور به وجود آورده که با مدیریت و برنامهریزی درست میتوان بهترین نتیجه را در حوزههای فرهنگی و علمی کسب کرد.
محمد ابراهیمی خبرگزاری افغان نیوز
پیام ها