شماری از اعضای مجلس نمایندگان تاکید کردند که اختلافات بر سر خط مرزی دیورند باید نقطه پایان گذاشته شود و این موضوع مربوط به ملت افغانستان است نه یک یا چند نماینده مجلس که در مورد ان تصمیم بگیرند.
به گزارش خبرگزاری افغان نیوز؛ اختلافات بر سر خط مرزی دیورند پس از آن شدد گرفته که هفته گذشته عبداللطیف پدرام یکی از اعضای مجلس گفته بود که این خط را به رسمیت می شناسد.
آقای پدرام همچنین گفته بود که حکومت افغانستان در طول تاریخ به ویژه رهبران حکومت وحدت ملی نیز خط دیورند را به رسمیت شناخته اند و هیچ اعتراضنامه ای را در این خصوص به نهادهای بین المللی ثبت نکرده اند.
این موضع آقای پدرام واکنش های تندی را به ویژه در مجلس نمایندگان به همراه داشت.
برخی از نمایندگان مجلس، آقای پدرام را جاسوس پاکستان خواندند و بیان داشتند که هیچ سندی که نشان دهد افغانستان خط دیورند را به رسمیت شناخته است، وجود ندارد و دیورند یک مساله تحمیل شده است و به جز مردم افغانستان دیگر هیچ کسی صلاحیت تصمیم گیری و یا اظهار نظر را در این مورد ندارند.
آقای پدرام می گوید، بحث دیورند را به این خاطر مطرح کرده است که برای یک مشکل بزرگ ملی که همه روزه از مردم افغانستان قربانی می گیرد، با گفتگو و تبادل نظر، راه حلی دریافت شود.
برخی نمایندگان با انتقاد تند می گویند که بحث دیورند مربوط به یک شخص نمی شود و هم اکنون شرایط برای دامن زدن به این موضوع محیا نیست.
در نشست امروز شنبه(۱۹ حمل) برخی نمایندگان به خاطر موضوع دیورند بر یکدیگر تاختند و همدیگر را به جاسوسی و توهین به اقوام متهم کردند.
اما؛ شماری دیگری از نمایندگان با موضع نرمتر می گویند که متهم کردن یکدیگر در شرایط کنونی کشور اختلافات قومی را بیشتر می سازد و باید به این بحث پایان داده شود.
عبدالالله محمدی یک عضو مجلس گفت که برخی نمایندگان در مورد دیورند زیاده روی می کنند و با اتهام بستن به یکدیگر زمینه اختلافات قومی را فراهم می سازند.
عبدالستار درزابی دیگر عضو مجلس نیز خاطر نشان کرد که نمایندگان باید به توهین کردن یکدیگر خاتمه دهند و وضعیت شکننده کشور را درک کنند.
محمد سرور عثمانی فراهی نیز خاطر نشان کرد که مساله دیورند از سیاست استعماری انگلیس منشاء گرفته و اقوام افغانستان بر یکدیگری برتری ندارند و نباید بیشتر از این به موضوع دیورند دامن زده شود.
این نمایندگان تاکید داشتند که اعضای مجلس باید در اظهارات شان به منافع ملی بیشتر توجه کنند و چیزی نگویند که حساسیت های قومی را بر انگیزد.
عبدالرئوف ابراهیمی رییس مجلس نمایندگان نیز گفت: "خانه ملت، خانه مشترک همه مردم افغانستان و به یک قوم خاصی مربوط نمی شود؛ جای تاسف است که برخی اعضا، این خانه را به خانه این و آن قوم تقسیم بندی می کنند".
آقای ابراهیمی افزود، شرایط موجود کشور بیانگر واقعیت تلخی است که همه شاهد آن اند و با مطرح ساختن بحث های غیر عملی فاصله بین ملت و دولت بیشتر می شود و نمایندگان باید از این بحث ها اجتناب ورزند.
برخی از نمایندگان مجلس، بر گزار همه پرسی در مناطق قبایلی و یا بازکردن دعوای حقوقی در سازمان ملل را از راه حل های مساله دیورند عنوان می کنند؛ اما تاکید دارند که در شرایط کنونی هیچ کدام از این دو گزینه برای دولت افغانستان مقدور نیست و بهتر است به این موضوع دامن زده نشود.
پیام ها