برخی نهادهای اجتماعی از درج نام اقلیتهای کشور در شناسنامههای برقی استقبال کرده و میگویند که تنها ذکر نام کافی نیست، دولت باید زمینه مشارکت سیاسی آنان را نیز فراهم کند.
به گزارش افغان نیوز: احمد شکیب، فهیم، رییس شورای انسجام اقلیتهای افغانستان، امروز( یکشنبه، ۲۴ حوت) در نشست خبری گفت که باید تمامی اقلیتها و شهروندان کشور از حقوق یکسان برخوردار باشند و نام اقلیتها در سرود ملی نیز ذکر شود.
آقای فهیم افزود که اقلیتهای قومی کشور از حقوق شان محروم و آسیبپذیر هستند و دولت در دو دهه اخیر هیچ اقدامی در زمینه مشارکتسیاسی آنان در حکومت و سطوح مختلف تصمیمگیری نکرده است.
به گفته او؛ اقلیتهای کشور در دفاع از منافع ملی قربانیهای زیادی داده است؛ اما از هیچ امتیازی برخوردار نیستند و حتی در ولسوالیهای کشور که در اکثریت هستند، ولسوال شان از سایر اقوام است. همچنان دولت در زمینه رشد زبان و فرهنگ اقلیتها نیز کوتاهی کرده و هیچ اقدام عملی در این زمینه نکرده است.
اشرف آرین، معاون شورای انسجام اقلیتهای افغانستان در این نشست گفت که اقلیتها در نظام دموکراسی کنونی از حقوق شان محروم اند و آنها زمانی میتوانند خود را شهروند افغانستان بدانند که از حقوق یکسان با سایر اقوام برخوردار باشند.
محمد ظاهر فرمولی، عضو شورای انسجام اقلیتهای کشور گفت که هویت اقلیتها در افغانستان از سوی برخیها پایمال شده است.
او تاکید کرد که اقلیتهای کشور در دفاع از منافع عمومی قربانی دادهاند؛ اما در سرنوشت سیاسی و تصمیمگیریهای کلان ملی شریک نیستند.
این درحالی است که اداره ملی احصاییه و معلومات به تازگی شمار اقوام ساکن کشور را از ۱۷ قوم به ۵۴ گروه قومی افزایش داده که با واکنش تند شهروندان، رهبران احزاب سیاسی و سیاستگران مواجه شده است.
احمد ضیا مسعود، معاون پیشین ریاست جمهوری با نشر مطلبی گفته است که تقسیم کردن اقوام افغانستان به زیر مجموعهها در سطح قریه و دهكده، فرایند ملت سازی را با مشكل جدی روبرو میسازد.
به باور وی؛ در شرایط بحرانی كه اعتماد ملی و همسویی بین اقوام ساکن در کشور نظر به سیاستهای قومی و غیر منطقی رییس جمهور غنی آسیب دیده، ایجاد ارزشهای مشترک میان صدها گروه خورد و ریز قبیلهیی برای ملت شدن ناممکن است.
شورای سراسری هزارههای اهلسنت افغانستان نیز اقدام اداره ملی احصاییه را شتابزده خوانده و با نشر اعلامیهیی گفته است ساکایی، کاوی، کهگدای، دایمیرک، قرلق، تاتار، اَبکه، شیخعلی، قوزی، گرهیی، کرمعلی و... به عنوان عشایر و طایفههای هزارهاهل سنت در افغانستان است؛ اما"متاسفانه اداره احصاییه و معلومات بدون تحقیقات علمی و مسلکی این شاخهها را به عنوان تبار مستقل درج سیستم شناسنامه برق نموده است".
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری نیز روز گذشته با نشر اعلامیهیی گفت که آنچه از طرف اداره ملی احصاییه و معلومات به عنوان لیست اقوام برای درج در شناسنامه برقی نشر شده، فاقد جنبه مسلکی و علمی است.
در اعلامیه آقای دانش تاکید شده است؛ هر قومی حق دارد که با هویت خود به رسمیت شناخته شود؛ اما این هم درست نیست که شاخه ها و طوایف متعدد یک قوم و تبار، به عنوان اقوام مستقل و متعدد معرفی شوند. شناخت هویت های قومی یک کار مسلکی، علمی، تاریخی و فرهنگی لازم دارد و نباید به سادگی و شتابزده تصمیم گرفته شود.
پیام ها